banner564

Temel koşul!

Anastasiadis’le New York’ta görüşen Yunanistan Başbakanı Çipras, garantilerin kaldırılmasına destek verdi, Kocas ise “garantiler kalkmazsa çözüm olmaz” dedi

Temel koşul!
banner598
 Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Rum lideri Nikos Anastasiadis’in görüşmesinde ‘ortak strateji’ üzerinde durulduğunu, özellikle güvenlik ve garantiler konusunda atılacak adımların değerlendirildiğini söyledi.
   Yunanistan Hükümetinin güvenlik konusuyla ilgili tezinin net olduğunu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in de bunu tam anlamıyla paylaştığını dile getiren Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde, 2016 yılında AB üyesi bir devlette, yabancı garantiler ve yabancı askeri birliklerden bahsedilemeyeceğini öne sürdü.
   Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in güvenlik konusunda müzakere masasında ortaya koyduğu önerinin, Kıbrıs halkının tamamı için gerekli bütün emniyet sübaplarını sağlamakta olduğunu, aynı zamanda ortaya çıkabilecek olası endişelere de yanıtlar vermekte olduğunu savundu.
   Hristodulidis, bunun da ötesinde “olası bir çok taraflı konferans konusunun ele alınmasının önemli olduğunu” da belirterek, “bunun gerçekleşmesi için anlaşma mesafesinde olunması ve ilerleme açısından bu altyapının bütün başlıklarda olması gerektiğini” sözlerine ekledi.

Eide-Kocas görüşmesi

   Bu arada Rum basını, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştüğünü yazdı.
   Rum basını, Yunan Dışişleri Bakanlığından kaynakların “garantilerin kaldırılmasının ve Türk askeri birliklerinin çekilmesinin temel koşul olduğunu ve bu iki koşul olmadan çözüm olamayacağını söylediklerini” aktardı.
   Gazeteye göre “aynı kaynaklar”, Atina’nın defalarca Eide’ye “eşit mesafeler muhafaza eden bir arabulucu pozisyonuna değil, BM ilke ve değerlerinin koruyucusu pozisyonuna sahip olduğu mesajını gönderdiğini” de ekledi.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2016, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473