banner564

Ada için felaket

Rüzgar estikçe kuzeydeki 65 bin büyükbaş hayvan LSD hastalığına yakalanıyor, Güney Kıbrıs’taki hayvancılar korkudan uyuyamıyor

Ada için felaket
banner598
Çiğdem AYDIN
   Kuzey Kıbrıs’ın Karpaz bölgesinde başlayan ve büyükbaş hayvanlarda görülen LSD hastalığı, rüzgarlı havalarda daha hızlı bir şekilde yayılıyor. Diyalog’a konuşan Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustfa Naimoğulları; KKTC’de 65 bin büyükbaş hayvanın tehlike altında bulunduğunu söyledi.
   Rum tarafının da LSD tehdidi altında olduğunu söyleyen Naimoğulları “ne yaparlarsa yapsınlar, rüzgar estikçe bu hastalığın güneye yayılmasını önleyemezler. Yaşanan bu durum tüm ada için bir felaketin habercisidir” dedi.
Ülkede yaşanan LSD salgınındaki son durum hakkında Diyalog’a bilgi veren Naimoğulları, “Aşıların adaya getirilmesi süreci 15 gün önce ihale sonuçlandıktan sonra başladı. İlgili firma 15 gün içerisinde getireceğini söyledi ve aşıları getirdi. Aşılama işlemi dün başladı. Hastalık, Karpaz bölgesinden sonra Nergisli köyünde görüldü ve iki gün önce de Meriç köyünde orta ölçekli bir çiftlikte de bu hastalık görüldü. Bu nedenle süratli bir şekilde bu aşıların yapılması gerekiyor” dedi.

70 bin doz aşı geldi
Kuzey Kıbrıs’a yaklaşık olarak 70 bin doz aşı getirildiğini, bunun da maliyetinin 372 bin TL olduğunu söyleyen Naimoğulları, “Aşılama işlemine, devlet üretme çiftliğinden, özellikle hastalığın çıkmış olduğu bölgede ve 3 kilometrelik alanda başlanacaktır. Daha sonra 7 merkez bölgedeki veteriner daireleri kendi bölge sorumluluğu çerçevesinde aşılamaya başlayacaklardır. Hangi kaza daha erken aşılamayı bitirirse yoğun olan bölgelere yardımcı olacak. Çünkü bu aşıların 2 ay içerisinde yapılması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı. 

“Aşılama nisana kadar bitirilmeli”
Naimoğulları, Hayvancılar Birliği olarak tüm bölgelerde ellerinden gelen katkıyı koymak için seferber olacaklarını belirterek, “Özellikle ağılarda çıkacak olan sorunların çözümünde yardımcı olmaya hazırız. Burada çok önemli bir konu vardır. Havalar ısınmadan sıcaklıklar yükselmeden ve sinek popülasyonu artmadan yapılması gerekiyor. Bugün için en geç Nisan ayının başına kadar bitirilmesi gerekiyor. Çünkü havalar ısındıkça sinek popülasyonu artar ve bu hastalığın buluşması daha da kolaylaşır. Hedef Nisan ayına kadar bu aşılama işleminin tamamlanmasıdır.” 

“Virüsün yayılması balyadan değil”
“Bu hastalık en son Meriç köyünde bir ağılda çıktı ve bu hayvancımız devletten hiçbir zaman balya dahil almamıştır bazı kamuoyu ve bazı kişiler kuraklık nedeniyle ülkeye gelen balya nedeniyle bu hastalığın yayıldığını iddia etseler de durum bu değildir bu bir virüstür” diyen Naimoğulları bilim adamlarının bu virüsün ortaya çıktığını ve oradan Türkiye’ye geldiğini söylediğini aktardı.

“Aşı gelecek yıl da yapılmalı”
Naimoğulları açıklamasının devamında şunları kaydetti, “Bu virüsün yayılabilmesi çok hızlıdır ve nerede hangi bölgede bulaşacağı belli değildir. Yani Güney Kıbrıs’ta da istedikleri kadar önlem alsınlar yarın rüzgar oraya eserse o tarafa da bulaşabilir. Şu anda biz bütün ağıllarda ve çiftliklerde ilaçlama yapıyoruz. Aşılar da yüzde 100 bir çözüm değildir, yüzde 80 bağışıklık sağlayabilirsiniz bunu aşıdan sonra özellikle kan örnekleri alınarak aşının hayvanlarda ne kadar etkili olduğunu tespit etmek gerekmektedir. Eğer aşı yüzde 100 etki sağlamamış yüzde 80’lerde bir etki sağlamışsa yine yapılabilir. Bu yüzden bu tespitler yapıldıktan sonra eğer yüzde 80 etkili olduğu görülürse önümüzdeki yıl bu aşının tekrarlanması gerekmektedir. İsrail ve Azerbaycanda da aynı aşı uygulanmaktadır. Küçükbaş hayvanlarda böyle bir hastalık söz konusu değildir, büyükbaş hayvanlardaki sayı ise 65 bin civarındadır.”

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2015, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474