banner564

Bağımsız 2 devlet

Genel Kurmay eski Başkanı Başbuğ, Kıbrıs'ta federasyona dayalı çözümün öldüğünü söyledi

Bağımsız 2 devlet
banner598
Mert ÖZDEŞ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 34’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, ilki kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş başkanlığında 2007’de yapılan "Uluslararası KKTC Sempozyumu"nun ikincisi düzenlendi. 
Merit Crystal Cove Hotel’de, Kıbrıs Vatandır-Geçmişten Geleceğe Kıbrıs ve KKTC Sempozyumunun açılış konuşmasını Türkiye’nin 26.Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın yaptı. Sempozyum Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Ulusal Kanal, Talatpaşa Komitesi ve Kıbrıs TMT Mücahitleri Derneği tarafından düzenlendi.
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Dışişleri eski Bakanı Sina Gürel ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan gibi isimlerin katılımı ile gerçekleşen sempozyumun sunuculuğunu da Gülgün Feyman üstlendi. Sempozyum sonunda, sonuç bildirgesi de yayınlandı.

“Görüşme yoluyla bir çözüm mümkün görünmüyor”
Konuşmacılar arasında yer alan, Emekli Orgeneral İlker Başbuğ çarpıcı mesajlar verdi
Girne Merit Crystal Cove Hotel’de düzenlenen sempozyumda konuşan Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, görüşme yoluyla çözüme ulaşılacağına inanmadığını belirtti
Başbuğ, çözümün parametrelerini ise şöyle sıraladı:
“Bana göre artık Kıbrıs’ta coğrafi esasa dayanan federasyon düşüncesi ölmüştür. Yapılacak olan Türkiye ile KKTC bir araya gelerek artık bir hedef koymalı. Zik zaklar çizildi bugüne kadar. Bu hedefin parametreleri belli. Kıbrıs’ta bağımsız iki devlet vardır. Fiili ve etkin garantilerin devam ettirilmesi için Türk askeri bu ada da varlığını devam ettirecektir. Türk- Yunan dengesi mutlaka korunacaktır. Kıbrıs için çözüm konfederal bir çözümdür.  Bunun ilk basamağı KKTC’nin bağımsız bir devlet olmasını hedeflemek ve amaçlamak lazım.

Denktaş:  
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ta konuşmasında “Tüm dünya bilmeli. Kıbrıs Türkü sahiplilik haklarını, Rum işgal kuvvetlerinden kurtardı ve o hakları kullanarak kendi devletini kurdu” dedi. 
 “Çok uzun bir süredir Kıbrıs’ta sahiplilik haklarımızı korumaya çalışıyoruz” diyen Denktaş, bu sahipliliğin öyle söylendiği gibi, 1960’da kurulan ve üç yıl süren Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan elde edilen hak olmadığını, bu hakkın Kıbrıslı Türklerin 400 yıllık Kıbrıs’ın sahibi olmasından kaynaklandığını belirtti ve bunun iyi idrak edilmesi gerektiğini söyledi. 
Denktaş, Kıbrıs Türk halkının sahiplilik haklarını işgal eden Rum zihniyetiyle bugün halen daha müzakereye devam edildiğini belirtirken, kaybedilen zamanın artık daha çok net görüldüğünün bilinmesini istedi; “Kaybedilen zaman, karşımızdaki zihniyetin hiçbir zaman bizi eşit olarak kabul etmediğini ve etmeyeceğini çok net göstermiştir” dedi. 
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın çok uzun yıllar önce Rum’un bu uzlaşmaz tavrını gördüğünü ve gerek Kıbrıs, gerek Türkiye, gerekse uluslararası alanda dile getirdiğini, ancak o dönemde kimsenin bu gerçekleri kabul etmediğini,  Rauf Denktaş’ın  “Mr. No, çözümün önündeki engel” olarak tanımlanıp suçlandığını hatırlattı.

“Kıbrıs’ta çözümün tek formülü…”
Kıbrıs’ta çözümün tek bir formülü olduğunu da dile getiren Serdar Denktaş; “Formül eşitliktir. Bir çözüm ancak iki eşit arasında kurulursa yaşayabilirdir” diye konuştu.  
KKTC’nin hem ekonomik, hem siyasal olarak güçlendirilmesi gerektiğine de işaret eden Başbakan Yardımcısı Denktaş, bunun yolunun ise, yıllardan beri, “AB karşı çıkar olmaz” diyerek askıya alınan Serbest Ticaret Anlaşması’nın hayata geçirilmesiyle mümkün olacağını kaydetti. 
Serdar Denktaş ayrıca, Türkiye’nin Rum tarafı için bir tehdit değil, aslında onlar içinde bir fırsat olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2017, 11:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474