banner564

Barışın anahtarı turizm

Havadan ve karadan Maraş’ı gezen Türkiye Turizm Bakanı Ersoy, KKTC’nin atacağı her türlü adıma destek vereceklerini söyledi

Barışın anahtarı turizm
banner598

 Kuzey Kıbrıs’a bir günlük ziyaret gerçekleştiren Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yoğun temasların ardından Kapalı Maraş kentini gezdi. Turizm bakanı Ünal Üstel’in eşliğinde Maraş’ı ilk defa hem havadan hem de karadan gören Bakan Ersoy, oldukça etkilendiğini söyledi.
   Diyalog’un “Maraş’ın kademeli bir şekilde KKTC tarafından açılmasını destekler misiniz?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Bakan Ersoy “KKTC’nin başlattığı çalışmalara ve bundan sonra atacağı adımlara bizler de her türlü desteği vereceğiz.” dedi.
   Bakan Ersoy “Sizin gönlünüzde yatan nedir? Sorusunu yanıtlarken, Kıbrıs geleceğinin özellikle turizm açısından parlak olduğunu belirterek “turizm barış için de önemlidir” dedi.
   Türkiye’nin 2020’de 3 kat artırmayı planladığı turizm tanıtım kampanyalarına Kuzey Kıbrıs’ın da dahil edileceğini, bu konuda gerekli çalışmaların başlatıldığını belirten Bakan Ersoy, özellikle ulaşımda yaşanan sıkıntılarla ilgileneceklerini söyledi.
   Bir soru üzerine yurt dışından Türkiye bağlantılı uçak seferleri için çalışmaların yapıldığını ifade eden bakan Ersoy, aktarmasız uçuşta ‘güvenlik talimatı’ çerçevesinde sıkıntıların yaşandığını kabul etti. Ersoy, bunun giderilmesi için çalışacaklarını kaydetti.
   Türkiye ile KKTC arasındaki uçuşların pahalı olduğuna ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Bakan Ersoy, KKTC hükümeti ile bu konuyu ele aldıklarını söyledi.
   KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel de yaptığı konuşmada Bakan Ersoy’un ve diğer ilgililerin verdiği desteğe teşekkür etti.

İki mevkidaş görüştü
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dün birçok temasta bulundu.  Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel ile Ersoy görüştü.
Baş başa görüşen iki mevkidaş daha sonra iki ülkenin heyetleri arasında gerçekleşen toplantıya başkanlık etti. 
Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, TC Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve heyeti onuruna öğle yemeği de verdi.
Bakanlıktaki görüşmede ilk sözü alan Başbakan Vekili, Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Ersoy ve heyetini ülkede ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Ersoy’un turizmin içinden biri olduğunu da anımsatan Üstel, TC Kültür ve Turizm Bakanının KKTC’yi yakından tanıdığını, sıkıntıları da iyi bildiğini kaydetti.
Üstel, Ersoy ile görüş alışverişinde bulunacaklarını, bakanlıları arasında yaşanan bazı sıkıntıları ele alacaklarını söyledi.

Ersoy: İki strateji üzerine yoğunlaşma kararı aldık
Konuk Bakan Nuri Ersoy, ev sahipliğinden dolayı Üstel’e teşekkür etti.
Turizm Bakanı Üstel’in Ankara ziyaretinde başlattıkları bir çalışmaya işaret eden Ersoy, “İki strateji üzerine yoğunlaşma kararı aldık. Biri ulaştırmanın iyileştirilmesi, diğeri de tanıtımla ilgili strateji oluşturulması. Önceliğimiz yabancı turist ziyaretinin artırılması. Tanıtım ve ulaşım politikasının kalıcı ve sürdürülebilir olması önemli. Bu strateji üzerinde çalışacağız. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu çalışmaya desteğimiz tamdır”  şeklinde konuştu.
Türkiye’nin turizmin geliştirilmesi için kendi içinde bazı birimler kurduğunu, bu konuda deneyimli olduklarını belirten Ersoy,  “Biz Türkiye’de ortaya ciddi ve yeni hedefler koyduk. 2023’e kadar 75 milyon turist 65 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz. Benzer bir çalışmanın KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı ile yapılması, KKTC’nin de bizim rüzgârımızla beraber turizm pastasından pay alması için gerekli çalışmaları ve stratejileri birlikte oluşturup hayata geçireceğiz” dedi.
Konuk Bakan, Kuzey Kıbrıs’ın turizm potansiyelinin dünyada tanıtılması için bir dizi hamleyi planlayıp 2020 itibarıyla hayata geçirmeyi hedeflediklerini de vurguladı.

Türkeş’in doğduğu evi ziyaret etti
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü, Selimiye Camisi ve Alparslan Türkeş Müze Evi'ni ziyaret etti. Ersoy'a ziyaretleri sırasında, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel de eşlik etti.
Ersoy, ziyaretlerde yaptığı konuşmada, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi arasında yapılan protokol ile Selimiye Camii’nin restorasyonunu Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğünün üstlendiğini, ilk etapta 5 Milyon Euro’luk bir çalışma yapılacağını, çalışmanın üç yıl sürmesini beklediklerini kaydetti.
Kuzey Kıbrıs’a turist akışını arttırma yönünde sorulan bir soru üzerine Ersoy, Kuzey Kıbrıs’a gelen yerli ve yabancı turist sayısını arttırmak için yurt dışı tanıtım faaliyetleri için çok ciddi destek vereceklerini, reklam tanıtım desteği de vereceklerini ifade etti.

Aktarmasız uçuş müjdesi
Uçak biletleri fiyatlarıyla ilgili olarak ise hem uçuş sayılarının arttırılması hem de aktarmasız uçuşlar için bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Ersoy, hiç uçak değiştirmeden Kuzey Kıbrıs’a yolculuk için bir çalışma yapıp hayata geçirmeleri gerektiğini belirtti.
Kuzey Kıbrıs’ın turizm potansiyelinin yeterli ve değerli olduğunu kaydeden Ersoy, “Burada, fiyatlara kapılmamak lazım, fiyat sübvansiyesine kapılmamak lazım, doğru bir tanıtımla, doğru ulaşım politikalarıyla, gelebilecek turisti buraya getirmek lazım. Doğru bir şekilde tanıtımını yapabilirsek, fazlasıyla turist alacağız” dedi.
Ersoy, hedeflerinin 2020 itibarıyla planlı ve istikrarlı bir şekilde sürdürülebilir bir tanıtımla yabancı turist sayısını Kuzey Kıbrıs’ta arttırmak olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu: Protokol çalışmaları tamamlanacak
Bakan Ersoy ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da bir araya geldi.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmede Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ersoy’un ülkeyi ve bakanlığını ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ersoy’un kendilerini Ankara ziyaretlerinde çok samimi ve içten karşıladığını hatırlatarak yeniden teşekkür etti.
Çavuşoğlu, Ersoy ile Ankara’da ve KKTC’de gerçekleştirdikleri ön görüşmede, kültürel ilişkilerin bir usul içerisinde yürütülmesi adına önceden başlamış olan protokol çalışmalarının çok ivedi şekilde sonuçlandırılması için mutabakata vardıklarını da belirtti.

Ortak çalışmalar yapılacak
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çavuşoğlu ile önceki görüşmelerde aldıkları kararlar olduğunu, öncelikli olarak sonuçlandıracakları konunun, Eylül ayı içinde öncekinin sona erdirilerek yeni protokol çalışmasının hayata geçirilmesi olduğunu ifade etti.
Kıbrıslı sanatçıların Bakanlığının istihdam ettiği sanatçılarla Kıbrıs’a özgü oyunlar sergilemesini planladıklarını anlatan Ersoy, “İlk olarak Devlet Opera ve Bale ekibimizle Arap Ali Destanı’nın sergilenmesini amaçlıyoruz” dedi.
Ersoy, bu tür organizasyonların sürekli ve devamlı olmasını istediklerini vurgulayarak, bu bağlamda ağırlıklı olarak KKTC’li sanatçılardan oluşacak 2-3 oyun hazırlayarak, her yıl 3 kez KKTC’de, 1-2 kez Türkiye’de ve en az 1 kez Londra’da sergilenecek şekilde hazırlamayı planladıklarını söyledi.
Ersoy, öncelikli olarak KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın proje üreterek kendilerine sunması olduğunu söyleyerek, “TC olarak bakanlık olarak KKTC’de geliştirilen projelerin maksimum seviyede desteklenmesi gibi bir irade var biz gelecek tüm projelere açığız” dedi.
Temaslarda bulunmak için önceki gün KKTC’ye gelen ve dün bir dizi görüşme yapan Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy temaslarını tamamlayarak saat 18.20’te KKTC’den ayrıldı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473