banner564

‘Caydırıcı’ mı?

24 yaşındaki Hilmi Çelebioğlu’nun ölümüyle sonuçlanan kazaya neden olan Yasin Er, 4 buçuk yıl hapis yatacak

‘Caydırıcı’ mı?
banner598

Suna ERDEN
Lefkoşa-Girne anayolunda 24 yaşındaki Hilmi Çelebioğlu’nun ölümüyle sonuçlanan kazayla ilgili yargı süreci tamamlandı.
Yönetimindeki araçla karşı şeride geçip, Çelebioğlu’na çarparak ağır ölümüne neden olan sanık Yasin Er (29) dün Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde son kez yargıç karşısına çıktı.
Mahkeme heyeti, Hilmi Çelebioğlu’nun ölümüne neden olan sürücü Yasin Er’i 4 buçuk yıl hapse mahkûm etti.
Sanık hakkındaki kararda hız limitini aştığı, dikkatsiz ve tehlikeli sürüş yaptığı belirtildi. Sanığın kazadan sonra yaşadığı vicdan azabından dolayı psikolojisinin bozulduğu, tedavi görmeye başladığı kaydedildi.
Öte yandan mahkemenin kararının ardından veilen cezaların benzer vakaların önlenmesi konusundaki caydırıcılığı yeniden gündeme geldi.

Ölenin hiç suçu yok
Sanık hakkındaki mahkûmiyet kararını okuyan ağır ceza heyeti başkanı Nüvit Gazi,  öncelikle kazanın olgularını aktardı.
Gazi, kazanın 24 Nisan 2019 tarihinde Lefkoşa - Girne anayolunda meydana geldiğini belirtti.
Başkan Gazi, Girne istikametine doğru seyreden Yasin Er’in yönetimindeki KS 824 plakalı aracın dikkatsizlik sonucu orta refüje çarpıp karşı şeride geçerek normal yolunda seyreden Hilmi Çelebioğlu yönetimindeki HC 688 plakalı araçla çarpıştığını ifade etti.
Gazi, iki aracın kafa kafaya çarpışması sonucu gerçekleşen kazada, her iki aracın sürücüleri Yasin Er ile Hilmi Çelebioğlu, KS 824 plakalı araçta yolcu olarak bulunan Şahin Sevimli ve HC 688 plakalı araçta yolcu olarak bulunan Sercan Hallaç’ın yaralandığını kaydetti.

Yolun durumunu dikkate almalıydı
Gazi, meydana gelen kaza ile ilgili tüm olguların incelendiğini, Hilmi Çelebioğlu’nun kazada katkısal kusuru bulunmadığını, kazanın olduğu saate yolun görüş açısının yerinde olduğunu söyledi.
Savunmanın yolda çelik bariyer olmadığını, eğer olsaydı sanığın karşı şeride geçmeyeceğini söylediğini aktaran Gazi, bariyer olmayışını Yasin Er, lehinde değerlendirmediklerini ifade etti.
Gazi,  “Sanık yolun durumunu dikkate alarak sürüş yapmalıydı” dedi.
Gazi, kazanın oluşunda sanığın dikkatsiz, ihmalkâr, tehlikeli sürüş yapmasının etken olduğunu ifade etti.

Her gece kâbus görüyor
Ölümle sonuçlanan kazaların toplumda derin acılara neden olduğunu, son zamanlarda kazalarda yaşanan artışın endişe verici olduğunu, insanların yollarda hayatlarını kaybetmelerinin modern dünyada trajik bir durum olduğunu kaydeden Gazi, bu tür suçları işleyenlere ağır cezalar verilmesi gerektiğini ifade etti.
Gazi, sanığın iş araçları için azami hız limiti 75 km olan yolda hız limitinin üstünde araç kullandığını, dikkatsiz ve tehlikeli sürüş yaparak kazaya neden olduğunu belirtti.
Gazi, sanığın avukatının sanığın pişman olduğunu, ruh sağlığının bozulduğunu, birinin ölümüne neden olduğu için sürekli kâbus gördüğünü ve Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde kontrollerden geçip ilaç kullanmaya başladığını söylediğini aktardı.
Gazi, tüm olguları değerlendirdikten sonra sanığı 4 buçuk yıl hapse mahkûm ettiklerini açıkladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473