banner564

Çok şey değişecek 

Özersay ‘Hayalet şehir’ Maraş’ın adım adım açılması yönündeki kararlılığı ortaya koydu

Çok şey değişecek 
banner598

 Sedef BOŞNAK 

   “Hayalet şehir” olarak anılan, 5.3 kilometrekarelik alana, 3 bin 400 metre muhteşem bir sahile sahip Kapalı Maraş’ın, aylar içerisinde kademe kademe sivilleştirileceği açıklandı.
45’i yıldızlı olan 105 adet hotelin bulunduğu bölgede, otellerin toplam yatak kapasitesi 12 bin. Maraş, en uzun yeri 4 km, en geniş yeri ise bin 850 metre uzunluğunda olan, turistik ölü bir şehir. Bölgede yüzde 55’i ev ve dairelerden oluşan, 8 bin 394 yapı var. Bölgede ayrıca, 21 banka şubesi, 7 kilise ve Osmanlı döneminden kalıp restore edilen 1 adet mescit, 14’ü tiyatro 7’si sinema salonu olan 25 kültür kuruluşu da var. 
Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Kapalı Maraşın bugünkü durumunun geniş kitlelere anlatılabilmesi amacıyla, basın mensuplarına yönelik gezi düzenledi.
Ziyarette Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da yer aldı. Kudret Özersay basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ‘Hayalet şehir’ Maraş’ın adım adım açılması yönündeki kararlılığı ortaya koyarak, makul ve mantıklı adım atmaya kararlı olduklarını vurguladı.

3 noktada fotoğraf çekimi yapıldı
Kapalı Maraş’a otobüsle gidilirken üç noktada durularak basın mensuplarına fotoğraf çekme imkanı tanındı. Gazetecilere önce Kıbrıs Türk Telekomünikasyon Dairesine ait çalışır durumda bulunan bir bina ve Mağusa’nın Fethinde şehit düşen Pertev Paşa’nın türbesinin de bulunduğu Aziz Varnavas Caddesinde; ardından 1938 yılında inşa edilen Bandabulya’nın ve pek çok uluslararası markanın mağazasının da bulunduğu Evegaros Caddesinde; en son ise açılışı Makarios’un da katılımıyla 20 Mayıs 1974’te yapılan yüzde 58’i İngiliz Kraliyet Ailesinin olan Golden Sands Otelde fotoğraf çekme imkanı tanındı.

   
“Kademe kademe sivilleştireceğiz”
   Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, bir gurup gazeteciye, 45 yıldır kapalı olan ‘Hayalet Şehir’ Kapalı Maraş’ı gezdirtti.
   Geziye Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da katılarak, bu ziyaretin bir başlangıç olduğunu ve bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirtti.
   Taşınmazlarda, vakıflar ve eski sakinlerinin haklarının gözetileceği bir politika izleneceğini kaydeden Kudret Özersay, Ordu Evi’nde bir açıklama yaptı.    
   Yürüttükleri çalışmanın Kıbrıs Rum tarafıyla bir müzakereyle ilişkin bir çalışma olmadığına vurgu yapan Özersay, “Atacağımız adımlar, kendi adımlarımız olacaktır. Bu adımlar birisiyle oturup, anlaşıp da atacağımız adımlar olmayacaktır” dedi.
   Kapalı Maraş’ı, aylar içerisinde, kademe kademe sivil bölgeye dönüştüreceklerini belirten Özersay, makul ve mantıklı adım atmaya kararlı olduklarını vurgulayarak şunları ekledi:
   “45 yıldır olmayan bir şey oluyor. Niyet ve kararlılık var. Kademeli olarak ilerliyoruz. Kapalı Maraş sakinlerini paydaş olarak kabul ediyoruz. Gerek Vakıflar İradesi gerekse eski sakinlerin, taşınmaz mallarına ilişkin haklarını koruyacağız. Kapalı Maraş’ı vatandaşın iskanına açacağız diye bir duruşumuz yoktur. Askeri bölgeyi, kademe kademe sivil bölgeye dönüştüreceğiz. Statükoyu kıracağız. Ezber bozucu şekilde hareket edeceğiz. İnsan hakları perspektifini kaybetmeden adım atacağız. 45 yıldır denenen ve sonuç alınmayan yöntemi olarak gündeme getirip, Kapalı Maraş’ı statüko sembolü olarak kapalı tutmayı düşünmüyoruz. Hayatın dondurulması ve sivil hayatın dışında tutulması makul değildir. Adım atmamız gerekir. Burada önemli bir bölümünde hayat askıya alınmış durumdadır. Sınırlı sayıda bireylerin yararlanabileceği alanlar yaratılmıştır. Doğru olan 21’inci yüzyıla uygun şekilde hareket etmektir.”
   Özersay, önümüzdeki günlerde elektrik hatları ve temizlikle ilgili bölgede çalışma yapılacağını da duyurdu.

“Bu başlangıçtır”
   Özersay, “Uzun yıllar sonra gerek kamuoyu, gerekse uluslararası kamuoyunun bölgeye ilişkin olarak bir takım önyargılarının kırılması ve kendine göre herkesin gerçeği daha sağlıklı perspektiften değerlendirmesi için imkan sağlayacağını düşünüyorum. Bu bir başlangıçtır. Sadece, bugüne özgü bir ziyaret değildir. Kapalı Maraş’la ilgili çalışmalarımıza devam ederken, diğer taraftan da, sadece kendi kamuoyumuzun değil, dünyadaki, Türkiye’deki ve Kıbrıs’ın Güney’indeki farklı aktörlerin de burayı doğru okumasını sağlayacak imkanlar yaratma düşüncesindeyiz. Bunu kademeli olarak hayata geçireceğiz. Kuşkusuz herkes, Kapalı Maraş’la ilgili gördüklerinden, sizler aracılığıyla göreceklerinden kendi yorumunu yapıp, kendi perspektifini ortaya koyacaktır” şeklinde konuştu.
   Kapalı Maraş’ın askeri bir bölge olmasını makul ve mantıklı bulmadıklarını ifade eden Kudret Özersay, envanter çalışmalarının devam ettiğini belirtti ve her kararın kendi dönemi içinde değerlendirilmesi gerektiği üzerinde durdu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473