banner564

Ertelemeye gelmez

Uzmanlar, işitme kaybı yaşayan bireylerin zaman kaybetmeden tıbbi tedaviye başlamaları gerektiğini söyledi

Ertelemeye gelmez
banner598
Melin DOBRAN
İşitme kaybı başladığında, işitme cihazının kullanılmasının ertelenmesinin, kişide algı problemine yol açabileceğini belirten uzmanlar, “İşitme siniri tembelleşir. Ses iletiminde yavaşlama başlar. Beyin yavaşça harflere ve kelimelere olan duyarlılığı yitirir” şeklinde görüş belirttiler.
Lefkoşa’nın Yenişehir bölgesinde Kasım 2016 tarihinden beridir hizmet veren ve alanında uzman kişiler olan Merve Üresin ve Öznur Gençer’in ortak olduğu Ada İşitme Cihazları, işitme problemi olanlara yardımcı oluyor.  
Ada İşitme Cihazları’nın Gazimağusa’da da şubesi bulunuyor. İşini severek yapan ortaklar, işitme konusunda sıkıntı yaşayan bireylere yardımcı oluyor. Söz konusu firmada işitme testi, kişiye özel işitme cihazı denemesi, kişiye özel kulak kalıbı, işitme cihazı yedek parçaları servis, tamir ve bakımı yapılıyor. İşitme problemi yaşayan kişiler, firmaya başvurup, testten geçiyor. Testten sonra cihaz denenip takılıyor.

“Kişinin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz”
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu mezunu olan Merve Üresin, firma hakkında şu bilgileri verdi, “Biz işitme kaybı olan insanlara yardımcı olmak için uzmanlarla çalışmalarımızı derinlemesine sürdürüyoruz. Hep beraber, herkesin hayatını kolaylaştırmak için pek çok yeni ve yaratıcı yollar araştırıyor, kullanılabilir hale getirmeye çalışıyoruz. Firmada işitme testi, kişiye özel işitme cihazı denemesi, kişiye özel kulak kalıbı, işitme cihazı yedek parçaları servis tamir ve bakımı yapılıyor. İşitme sıkıntısı yaşayan kişiler, test için ofisimize gelebilir. Bize gelemeyen yaşlı bireylere evlerinde hizmet veriyoruz. Burada işitme testi yapılır, testten sonra cihaz denenir ve takılır. Uygun geldiği halde cihaz buradan satın alınır.”

“İşitme kaybı varsa mutlaka cihaz kullanılmalıdır”
Cihazlarla ilgili de bilgiler veren Üresin, “Firmamızda, Unitron marka cihaz satışı yapılıyor. Kulak arkası ve kulak içi modellerimiz mevcuttur. Cihazlar uyurken ve banyo sırasında çıkarılmalıdır. Yeni kullananların cihaza alışması için 1 aylık adaptasyon süresi olur. Daha sonra haftalık kontroller olur. Kişinin sosyal yaşamı ve kullanacağı alanlar dikkate alınarak, cihaza ses ayarlaması yapılır. İşitme kaybı başladığında mutlaka ses cihaz kullanılmalıdır. Ertelemek kişide algı problemine yol açar ve işitme siniri tembelleşir. Ses iletiminde yavaşlama başlar. Beyin yavaşça harflere ve kelimelere olan duyarlılığı yitirir. Kişi sesleri duyup, kelimeleri ayırt edememeye başlar. Algı kaybını en aza indirgemek için düzenli bir şekilde işitme cihazı kullanılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2017, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474