banner564

Harcamalar araştırılmalı

Meclis’te, Cumhurbaşkanlığı Bütçesi görüşülürken muhalefet örtülü ödeneği gündeme getirdi

Harcamalar araştırılmalı
banner598
Meclis Genel Kurulu, 2018 mali yılı bütçesiyle ilgili görüşmelerine dün de devam edildi.
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplanan genel kurulda, 33 Milyon 487 Bin 300 TL’lik Cumhurbaşkanlığı oy çokluğu, 28 Milyon 770 Bin 400 TL’lik Cumhuriyet Meclisi oy birliği ve  139 Milyon 230 Bin 400 TL’lik Başbakanlık bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Hasipoğlu: Hükümetin net politikası yok
Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerinde ilk konuşmayı UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu yaptı.
Hasipoğlu, bütçeyle ilgili Cumhurbaşkanlığı’nın öneminin arttığına işaret ederek, hükümetin dış politikada ortak bir vizyonu olmadığını, bu sebeple müzakereler konusunda yetkili olan Cumhurbaşkanı’nın öneminin arttığını kaydetti.
Hasipoğlu, hükümetin gerek Kıbrıs konusu gerekse dış politika konusunda net bir politikası olmadığını ileri sürerek, bu iddiasını hükümet programında bu yönde tek bir ifade olmamasına dayandırdı.
Ancak Kıbrıs konusunun geldiği aşama dikkate alınarak bu kadar büyük olan Cumhurbaşkanlığı bütçesinin sorgulanması gerektiğini ifade eden Hasipoğlu, müzakerelerde bir netice de alınamadığına göre artık başkanlık sisteminin sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Arıklı: Tanıtma ve örtülü ödenek araştırılmalı 
Hasipoğlu’nun ardından söz alan YDP Milletvekili ve Genel Başkanı Erhan Arıklı, Cumhurbaşkanlığı bütçesinde tanıtma kalemine ayrılan paranın nereye harcandığını merak ettiğini belirterek, 2017’de bu kalemden ayrılan paraların büyük bir kısmının Senfoni Orkestrası konserleri, sanatçıların geliş gidiş masrafları gibi yerlere harcandığını gördüğünü kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı’nın örtülü ödenek kaleminin Sayıştay tarafından incelenmediğini ifade eden Arıklı, Cumhurbaşkanlığı’nın hem tanıtma, hem de örtülü ödenek kaleminin ciddi şekilde araştırılması gerektiğini söyledi.
Bu kalemin genellikle istihbarat ve güvenlik konularında kullanılması amacıyla bütçede yer aldığına dikkat çeken Arıklı, Cumhurbaşkanı’nın hangi istihbarat ve güvenlik konusunda örtülü ödenek kullandığını sordu.


Oğuz: Hükümet açıklama yapsın
UBP Milletvekili ve Genel Sekreteri Dursun Oğuz da, örtülü ödenek konusuna dikkat çekerek, örtülü ödeneği tartışmaya açanın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı olduğunu kaydetti.
Örtülü ödeneğin, bugün hükümette olan siyasi parti başkanlarının gerekli veya gereksiz olduğu konusunda mutabık kalıp bir açıklama yapmaları önerisinde bulunan Oğuz, bu yapılırsa tartışmaların biteceğini kaydetti.
Haritaların gizlice geri alınmasının üzerinden bir ay geçtikten sonra öğrenilmesini eleştiren Oğuz, bunun şeffaflıkla bağdaşmadığını belirtti. Oğuz, toplumlararası görüşmelerin artık süreli olması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Berova: Alternatif planlar yaratılmalı
Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Özdemir Berova da, Kıbrıs sorunu ve müzakere kavramının 50 yıldır gündemde bulunduğuna dikkat çekti.
Berova, bugüne kadar Kıbrıs konusunda hemen hemen her şeyin konuşulduğunu, ancak gelinen noktanın bir hiçlik olduğunu savundu.   
Müzakere kavramının altının artık yavaş yavaş oyulduğunu ve tamamen kelimeden ibaret kaldığını ifade eden Berova, artık alternatif planların yaratılması gerektiğine dikkat çekti.

Taçoy: Yetkiler ve başkanlık tartışılmalı
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, Cumhurbaşkanlığı bütçesi konusunda yaptığı konuşmada, Anayasa’da görevleri belirlenmiş olmasına rağmen Cumhurbaşkanı’nın iç siyaset ve politikaya oldukça müdahil duruma gelebildiğini ifade ederek, Anayasa içinde Cumhurbaşkanı’na verilen yetkilerin tartışılması veya başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini söyledi. 
Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinde içişlerine karışmaması isteniyorsa, bunların düzeltilmesi için kürsülerden açık yüreklilikle konuşmak gerektiğini belirten Taçoy, Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığına olan güvenlerini yitirdiklerini dile getirdi. 
Lefke -Aplıç ve Derinya kapısı konusuna değinen Taçoy, bir kapının şimdi açılması, bir kapının ise daha sonra açılması veya tek taraflı açılması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını kaydetti. 
İki kapı eş zamanlı açılacak diye söz verildiyse, bunun bu şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Taçoy, bu kapılara verilecek personel konusunda da bir çalışma olmadığına dikkat çekti. 

Akansoy: Sarayönü’nü dünyanın merkezi sanıyoruz 
CTP Milletvekili Asım Akansoy da Genel Kurul’da söz aldı. 
Bazı milletvekillerinin Genel Kurulda yaptığı konuşmaları eleştiren, bunları hayretle dinlediğini söyleyen Akansoy, “Sarayönü’nü dünyanın merkezi sanıyoruz” dedi.
Vekillerin Cumhurbaşkanlığı bütçesi ile ilgili konuşmalarına da değinen Akansoy, “Günün en anlamsız tartışması örtülü ödenek konusundaydı. Tabi ki örtülü ödenek olacak” dedi.
Akansoy, Kıbrıs konusunda da konuşarak, görüşme tutanaklarının Meclis’e gönderildiğini anımsattı, veriler üzerinden kafa yoran vekil sayısının çok fazla olmadığını söyledi. 
Çözüm modeli konusunda farklı görüşler olsa da ülkedeki siyasi partilerin tümünün çözüm konusunda hem fikir olduğunu, bunu her zaman memnuniyetle karşıladığını belirten Akansoy, “Var olan durum sürdürülebilir değil, bu hepimizin tespiti” dedi. 

Tatar: Birileri her gün plan yapıyor
UBP milletvekili Ersin Tatar da Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerine söz aldı.
Tatar, Akansoy’un son açıklamalarına işaret ederek, Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası’nı tebrik ederek, “Kıbrıs Türkü için değerli bir iş. Siyasi iradeyi de sanatçılarımızı da kutluyorum “ dedi. 
Kıbrıs konusuna değinen Tatar, Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözümünde “federasyon” demekten kaçtığını, “yeniden birleşme” ifadesinin kullandığını söyledi, bunun Türk askerinin adadan çıkması, garanti ve güvenliklerin kaldırılması anlamı taşıdığını belirtti.
“Birileri dünya üzerinde her gün bir plan yapıyor, biz bunun neresindeyiz?” diye soran Ersin Tatar, Türkiye ile Kıbrıslı Türklerin davalarının müşterek olduğunu kaydetti.

Toros: Türk tarafı bir adım önde
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP milletvekili Fikri Toros da Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerine söz aldı.
Toros, UBP’nin komite aşamasında Cumhurbaşkanlığı bütçesi için olumlu oy kullandığını ifade ederek, “Umarım diğer kurumların bütçelerinde de oy birliği baki kalır” dedi. 
Kıbrıs konusunda da konuşan Toros, “2018’deyiz, adanın güneydeki bazı kesimler Kıbrıs sorununun 1974’te meydana gelen bir işgal sorunu olduğunu söylüyor. Kuzeydeki bazı çevreler de sorunun 1974’te çözüldüğünü belirtiyor. Yapıcılıktan uzak bu yaklaşımlar inkara hizmet eden söylemler. Bunları değil, gerçek gerekçeleri dikkate almak bize yardımcı olacak” şeklinde konuştu. 
Toros, Türk tarafının çözüm konusunda bir adım önde olduğunu, masasında yapıcı bir tutum gösterdiğini, barış dili kullandığını, bu nedenle önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, “Çözüme olan kararlık sürüyor. Sayın Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesi bunun en yakın kanıtlarından biri” dedi.  
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. 

Angolemli: Akıncı’nın samimi olduğu görüldü
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli bütçe üzerine söz aldı. 
Hüseyin Angolemli, Crans-Montana’nın Kıbrıslı Türklerin önünü açtığını kaydederek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yapıcı tavrıyla dünya tarafından barıştan yana bir lider olarak tanındığını belirtti, “Sayın Akıncı’nın şahsiyetinde Kıbrıs Türk tarafının çözüm yanlısı ve samimi olduğu görüldü” dedi.
Angolemli, 2004 referandumuna ezici bir çoğunlukla “evet” diyen Kıbrıslı Türklerin o dönemde de dünyada önemli bir farkındalık yarattığını söyledi.
Dünyanın Kıbrıs konusunda buradaki hükümetleri değil, Meclis’i ve Cumhurbaşkanlığı’nı dikkate aldığını belirten Angolemli, Akıncı’nın yeniden Meclis’e davet edilmesini, bir oturumda Kıbrıs sorununda gelinen aşamasının değerlendirmesini istedi.
Denktaş: Vaatler yerine gelmedi
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, KKTC’nin ilanından sonra Meclis’ten yayımlanan bildiride KKTC’nin kurulmasının iki kesimli, iki toplumlu bir çözüme engel olmayacağının ifade edildiğini hatırlattı. 
Kıbrıs Rum tarafının AB’ye çözüm olmadan girdiğini anımsatan Denktaş, o dönem AB’ye girişin çözümü hızlandırılacağı vaadinde bulunulduğunu ancak durumun öyle olmadığını belirtti. 

Nami: Eleştirileri doğru bulmuyorum
Denktaş’ın ardından kürsüye gelen Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı’na ağır eleştiriler getirildiğini belirterek, bunu Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu ortamda yapmanın daha doğru olacağını söyledi. 
Müzakerelerde harita verme konusu sanki Akıncı’nın kendi kendine attığı bir adımmış gibi lanse edildiğini belirten Nami, sanki müzakerelerde güç paylaşımı, yönetim, mülkiyet, ekonomi hiç konuşulmamış da toprak konusunda tavizler verilmiş gibi bir hava yaratıldığını kaydetti. 
Özdil Nami, haritanın sunulacağının daha önce açıklandığını, bunun hangi gün yapılacağının da önceden kamuoyuna ilan edildiğini belirterek “bizim bu konudan bilgimiz yoktu” ifadelerinin bu noktada dayanaksız olduğunu dile getirdi. 
Bu konuyla ilgili tutanakların Meclis’e de gönderildiğini söyleyen Nami, “Meclis bilgilendirilmedi” söylemlerinin de gerçekleri yansıtmadığını anlattı. 

Töre: Siz bize masal okuyorsunuz
Meclis Başkan Yardımcısı, UBP Milletvekili Zorlu Töre de Kıbrıslı Rumların niyetinin yeni bir isimle de olsa Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kendi egemenliklerine almak olduğunu söyledi. 
“Siz bize masal okuyorsunuz” diyen Töre, Kıbrıs konusunda defalarca zirve yapıldığını, konferans yapıldığını hepsinin sonuçsuz kaldığını dile getirdi. 
Töre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Montana’da kimsenin figüranı olmadık” dediğini, bu şekilde Türkiye’ye gönderme yaptığını söyledi.
 “Artık KKTC zamanıdır” diyen Töre, iki kesimli, iki toplumlu federasyon düşüncesinin son bulması gerektiğini savundu.

Meclis bütçesine oy birliği
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 28 milyon 770 bin 400 TL’lik Cumhuriyet Meclisi bütçesi oy birliğiyle kabul edildi. 
Cumhuriyet Meclisi bütçesi üzerine; UBP Milletvekili Ersin Tatar, UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, UBP Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Milletvekili Dursun Oğuz, UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu birer konuşma yaptı.

Uluçay faaliyetleri anlattı
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Cumhuriyet Meclisi’nin önceki dönemdeki faaliyetlerini sıraladı.
Sibel Siber’in başkanlığı döneminde Meclis salonunun yenilendiğini, İdari İşler Komitesi çalışma odasının tadil edildiğini, Meclis web sayfasının yenilendiğini dile getiren Uluçay, yapılan diğer faaliyetleri aktardı. 

Denktaş: Tartışmaktan vazgeçin
Son konuşmayı yapan Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise Meclis’te seyirci bölümüyle Genel Kurul salonunu ayıran cam panonun renginin koyulaştırılmasını ve alçaltılmasını istedi. 
Denktaş, ayrıca bütçe görüşmeleri için yeni bir sistem kurulmasını, sabah belirli bir saate kadar herkesin konuşma yapmasını ardından belirli bir saatte oylama yapılmasını, böylece çok geç saatlere kadar görüşmenin sürmemesini önerdi. 
Denktaş, Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yer alan örtülü ödeneğin Maliye Bakanlığı’nın kontrolü altında olduğunu ancak nerede kullanıldığının açıklanamayacağını söyledi.
Örtülü ödeneğin tartışılmasının doğru olmadığını anlatan Denktaş, özellikle Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneğinin tartışılmasından vazgeçilmesini istedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2018, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474