banner564

İki yüzlülük

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, Türkçe’nin Avrupa dili olmasını ‘masrafa yol açacak’ diye AB’nin engellendiğini açıkladı

İki yüzlülük
banner598
Rum Dışişleri Bakanı Yuannis kasulidis, Tüğrkçe’nin, Avrupa dili olmasını bizzat AB Komisyonu’nun engellediğini açıkladı. Kasulidis “büyük külfet olacak diye bu konuda öneri sunmamızı engellediler”dedi.
   Rum lideri Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz hafta içinde yaptığı açıklamayı değerlendiren Kasulidis “bu olumlu bir adımdır” diyerek, AB’ye tek başına üye oldukları dönemde kendisinin Dışişleri Bakanı sıfatıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ‘iki dilinden’ söz ettiğini ve Yunanca’nın yanı sıra Türkçe’nin AB dili olması yönünde talepte bulunduklarını söyledi.
   Kasulidis, bu talep üzerine AB yetkililerinin, büyük külfet olacağı gerekçesiyle kendilerine “Türkçe için başvurmayın” mesajı gönderdiğini iddia etti.

Muktesebat korunmalı

  Kasulidis, Kıbrıs sorunu müzakerelerinde amacın, çözüm olması halinde iki tarafın uygulanması yönünde uzlaşıya vardığı AB Müktesebatı’nı ihlal edecek herhangi bir konudan kaçınmak olduğunu söyledi.
   Simerini gazetesine röportaj veren Kasulidis,“Kuzey’in şeklini nüfus veya mülkiyet aracılığıyla değiştirmek niyetinde değiliz” söyleminde bulunmadığını; “Financial Times”ın muhabiriyle bir saatin üzerinde süren bir görüşme yaptığını ve muhabirin, kendisiyle ilgili, hiçbir anlam veremediği ve bir yanlış anlaşılma olduğuna inandığı, metin ve içerik dışı bir yayında bulunduğunu ifade etti.
   Kasulidis, kullandığı cümlenin “(Kuzey’deki Türk nüfusun oranıyla ilgili) garanti çoğunlukla, mülkiyetle veya nüfusla” alakalı olmadığını belirtirken, AB Müktesebatı’nı ihlal edecek herhangi bir konudan kaçındıklarını kaydetti.
   Türkiye’nin tezi olan, nüfusta ve mülkiyetteki garanti çoğunluk konusundaki engelin aşılıp aşılmayacağını müzakerelerin göstereceğini söyleyen Kasulidis, Rum tarafının, “AB Müktesebatı’nın garanti çoğunluğu yasakladığı” yönündeki tezini de doğruladı.

Akıncı’nın statüsü yükseltilmedi

   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yan yana oturmasıyla yükseltilmediğini ifade eden Kasulidis, Davos’taki forumun her yıl yapılan ve global nitelikteki bir ekonomi forumu olduğunu ve bu foruma, dünyanın her yerinden siyasetçilerin, işadamlarının, gazetecilerin ve diğer önemli şahsiyetlerin davet edildiğine işaret etti.
   Akıncı ile Anastasiadis’in eşit olduklarını söylemek için, ortak bir toplantıda, büyük bir masaya oturmaları gerektiğini belirten Kasulidis, iki liderin çeşitli panellere katıldıklarını ve bu sayede, aralarında toplantılar yapma fırsatı bulduklarını söyledi.
   Kasulidis, Türkiye’nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Selim Yenel’in geçtiğimiz günlerde yaptığı “Uzlaşılacak çözümden yeni bir federal ülke ortaya çıkacak ve bu, Kıbrıs Cumhuriyeti olmayacak” şeklindeki açıklamasıyla ilgili olarak ise, her Türk yetkilinin ne açıkladığını takip edemeyeceğini, iki tarafın baştaki tezlerini ortaya koyduğunu ve müzakere masasının bunları değiştirmeye geldiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2016, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473