banner564

Kafalar karışık

Ülkenin iki büyük partisi CTP ile UBP vatandaşlık konusunda farklı görüşleri savunuyor

Kafalar karışık
banner598
Çiğdem AYDIN

   İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay’ın, yeni vatandaşlık yasası konusundaki açıklamaları, ülke genelinde ciddi tartışmalara yol açı. Bakan Uluçay; Diyalog’a yaptığı açıklamada vatandaşlık beklentilerini azaltmak için 4 yıl çalışanların 2 ay ara vereceklerini söylemişti.
   Uluçay; 3 milyon Euro’luk yatırım yapanların ise, 100 bin Euro bağış yapmaları durumunda vatandaşlık başvurusu yapabileceklerini belirtmişti.
   Ülke gündeminde ilk sıraya yükselen vatandaşlık konusu, dün gece Diyalog TV’de tartışıldı. Ana habere canlı telefon bağlantısı ile katılan eski Başbakanlardan, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ortaya konan görüşlerin henüz yasalaşmadığını söyledi. Soyer, “Bunlar sadece bir taslaktan ibarettir ve Bakanlar Kurulu’nda görüşülüp, son şeklini aldıktan sonra Meclis’e gönderilecektir” dedi.
   Vatandaşlık yasası konusunda gecikme yaşandığını kabul eden Soyer, çalışmaların bir an önce sonuçlanmasından yana olduğunu söyledi.
   Soyer bir soru üzerine, “KKTC vatandaşlığı elbette önemlidir. Her ülkenin kendine has özellikleri vardır. Tanınmıyor olsa da KKTC’nin kimlik kartının önemi vardır” dedi.

Töre af istedi
   Ana habere canlı telefon bağlantısıyla katılan UBP milletvekili Zorlu Töre ise, bugünkü iktidarın vatandaşlıklar konusunda yanlış bir politika izlediğini söyledi. Töre “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı bir engelleme  politikası uyguluyorlar” dedi.
   Binlerce kişinin af beklediğini vurgulayan Töre, bu konuda atılan adımların yetersizliğinden şikayet etti.
   Vatandaşlık konusunda iktidardan farklı düşündiklerini söyleyen Töre, dünyanın hemen her yerinde belirli bir süre çalışanlara vatandaşlık verildiğini anımsatarak, KKTC’de bunun tersinin yapıldığını iddia etti.
   Kuzey Kıbrıs’ın özellikle sanatkarlara ihtiyaç duyduğunu ve bunun ülke içinden karşılanamadığını anımsatan Töre, yurt dışından sanatkar getirmek için de özendirici bir politikanın izlenmesi gerektiğini belirtti.
   Yatırım amacıyla ülkeye gelenler için kabul edilemez şartların ortaya konduğunu vurgulayan Töre, Diyalog’ta yayımlanan vatandaşlık yasa tasarısının Meclis’e gelmesi halinde buna onay vermeyeceklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473