banner564

Luricina'da fırın kebabı kapışıldı

Unutulmuş köylerimizden Luricina, dün düzenlenen festival sayesinde moral buldu

Luricina'da fırın kebabı kapışıldı
banner598
Melin DOBRAN

   Kıbrıs’ın sınır köykerinden Akıncılar’da (Luricina) dün 5’incisi düzenlenen ‘Evvel Zaman İçinde’ etkinliği, yüzleri güldürdü, umutların yeniden yeşermesine yol açtı.
   Köy meydanında düzenlenen etkinliğe yoğun katılımın oldu. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Büyükkonuk’ta Eko Gün’e, sonra da Akıncılar köyündeki etkinliğe katıldı. Köy halkı Akıncı’ya sevgi gösterisinde bulundu.
   Köy meydanında kurulan fırınlarda, Akıncılar’ın ünlü kebabı ziyaretçiler için hazırlandı.
Vatandaşlar küp ve şeftali kebabına büyük ilgi gösterdi.
   Ayrıca kurulan standlarda Kıbrıs’a özgü palüze, üzüm sucuğu, çörek, çitlembikli bitta, hellimli, zeytinli, pilavuna, gullurikya, peksemet, gabbar turşusu ve pastelli satışa sunuldu. Satışlardan memnun olduğunu dile getiren esnaf, bu gibi etkinliklerin faydalı olduğunu söyledi. Esnaf, festivallerin en güzel tarafının, Kıbrıs lezzetlerini tanıtmak olduğunu ifade etti.   
   Belediye Başkanı Hasan Barbaros, bu yıl 5’incisini düzenlediikleri ‘Evvel zaman içinde’ etkinliğine katılımın kendilerini memnun ettiğini söyledi. Barbaros “amacımız gelenek ve göreneklerimizi yaşatmaktır”dedi.   
   Festivalde Akçay Halk Dansları ekibi, folklor gösterisi sundu. İzleyenlerin ayakta alkışladığı gösteri, Kıbrıs halkını eskilere götürdü.

Nuray Gökşan
“Ben doğma büyüme Luricinalıyım. Festival için palüze, pilavuna, zeytinli ve çörek yaptım. Halkımızın festivale olan ilgisi her yıl artıyor. Ürünleri fazla fazla yapıyorum çünkü aranan ve istenen lezzetlerdir. Sabahın erken saatlerinde festival için hazırlık yapmaya başladık. Güzel ve tatlı bir telaştı. Köyümüz eskiden de böyle cıvıl cıvıl ve kalabalıktı. İnşallah yine böyle kalabalık olur.”

Orhun Şah
“Ben de Luricinalıyım, köydeki her festival katılıyorum. Buradaki ürünleri kendimiz yapıyoruz. Çok şükür satışlarımız iyi gidiyor. Ürünlerimizin yapımı oldukça zahmetlidir. Festival için köfter, incir bittası, pekmezli pastelli, üzüm sucuğu, zivania ve sirke hazırladık.”

Fezile Barut
“Ben Ozanköy’den geliyorum. Ürünlerimizi geceden hazırladık. Kabak böreği, tel kadayıfı, Leymosun tatlısı, şammali, limonata ve sini katmeri yaptık. Yapılan festivallerden memnunuz. Yaklaşık 7 yıldan beridir festivallere katılıyoruz. Genel olarak satışlarımız iyi gidiyor. Kıbrıs lezzetlerini seven çok.”

Canan Özanıl
“”Festivale Gazimağusa’dan katılıyorum. Festival için geceden, pilavuna, hellimli, zeytinli, çitlembikli bitta, peksemet, tahınlı ve çörek hazırladık. Çok şükür işlerimizi iyi gidiyor. Ayrıca ürünlerimiz, Derviş Ekmekçi fırınında, taş fırında üretiliyor.”

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2015, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473