banner564

Öncelikli hedef inanç turizmi

Lefke Belediyesi’ndeki borç yükünü hafiflettiklerini, kendi ayakları üzerinde duran bir yapıyı tesis ettiklerini belirten Aziz Kaya, bölgenin kalkınması için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti

Öncelikli hedef inanç turizmi
banner598
Aybeniz Küzeci YILDIRIM
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Diyalog TV’de yayınlanan “Gündem Dışı” programına konuk oldu. Aziz Kaya, programda, Lefke Belediyesi’nin sorunlarını, önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan 7. Yafa Portakal Şöleni’ni, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin (LAÜ) ve Şeyh Nazım Kıbrisi Dergâhı’nın bölgeye katkısını anlattı.  Yaklaşık iki yıl önce hayatını kaybeden Şeyh Nazım’ın ardından, bölgede bulunan dergahın birkaç ay sönük bir durum geçirse de, tekrardan kendini topladığını söyleyen Aziz Kaya, “Türkiye’den ve dünyadan pek çok ziyaretçi dergaha geliyor. Zaman zaman konaklama sorunu yaşanıyor. Yapılacak yeni yatırımlarla Lefke’nin Kıbrıs’taki inanç turizminin merkezi olacağına inanıyoruz. İnanç turizminin bölgeye hatırı sayılır bir katkı getireceğini düşünüyor ve bu alandaki projeleri destekliyoruz” dedi.

20 ayda zor ve sıkıntılı bir süreç atlatıldı
“Lefke Belediyesi başkanlık görevini 20 ay önce devraldığımda, en sıkıntılı belediyelerden birisi idi. Tablo, aşağı yukarı bildiğim bir tabloydu fakat göreve başladıktan sonra bunun daha sıkıntılı olduğu ortaya çıktı. Biz, buz dağının görünen yüzünü biliyorduk, görünmeyen kısımları da ortaya çıktı” diyen başkan Kaya, zor bir dönemden geçtiklerini, yüksek rakamlarla Aralık 2016’ya kadar ödenmek için yazılmış olan ileri tarihli çeklerin olduğunu belirtti.

“Belediye kendi ayakları üzerinde duruyor” 
Mali anlamda Lefke Belediyesi’nin kendi ayakları üzerinde durduğunu, ödemelerde herhangi bir sıkıntının olmadığını anlatan Kaya, borçların sadece geçmişe yönelik olan sigorta, ihtiyaç sandığı ve vergi borçları olduğunu söyledi. 
“Yasal düzenleme var, buna göre, 2018 yılının sonuna kadar tüm belediyeler başvuruda bulunup yeni bir yapılandırma gerçekleştirecekler. Bu yapılandırma, 20 yıla kadar sürebilecek bir ödeme planı gibi görülüyor” açıklamasını yapan Başkan Kaya, 2015 yılı itibariyle, sosyal sigorta ödemelerinin yapıldığını dile getirdi. 
2016’nın başından itibaren, devlet katkısı oranının arttığını belirten Kaya, “tüm belediyeler o mükellefiyet altına girdi ve tüm belediyeler sigorta ve vergi borçlarını ödemek durumundadır. Zaten ödemezse ertesi ay devlet katkısından kesilmektedir” dedi. 

7. Yafa Portakal Şöleni
1935-1939 yılları arasında düzenlenen Yafa Portokal Şöleni’nin, 80 yıl aradan sonra, Lefke Belediyesi öncülüğünde, geçen yıl yeniden canlandırıldığını söyleyen Kaya, şölenin bu yıl 2 Nisan Cumartesi günü saat 11.00’de yapılacak açılışla başlayacağını ve iki gün süreceğini söyledi.
Şölende, bahçelerden portakal toplama imkanı, taze sıkılmış portakal suyu ikramı yanında, portakal ürün yarışmaları, fotoğraf sergisi, rehber eşliğinde Lefke tanıtım turu, çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler, geleneksel Lefke Avrupa Üniversitesi sağlık yürüyüşü, çeşitli müzik ve halk dansları gösterileri yapılacak. 
Lefke’nin kalkınmasında üretimin yeri çok yüksek diyen Kaya, ürünlerin satışında pek çok sorunlar yaşansa da bu şölenlerle halkın güçlendirildiğini vurguladı.

“LAÜ’nün bölgeye ciddi katkısı var”
LAÜ’nün Lefke bölgesine ciddi katkılar sağladığını belirten Kaya, birlikte pek çok konuda işbirliklerinin olduğunu da vurguladı. Kaya, bu artılarla birlikte, artan nüfusla ilgili sıkıntılar yaşadıklarını ve bu sorunun üstesinden gelmeye çalıştıklarını belirtti. 
Aziz Kaya, üniversite kampüsünün yakınlarında yeni bir yapılanmanın olduğunu, bununda bölgeyi geliştirdiğini söyledi.
 
“İnanç Turizmi’nin yuvası Lefke…”
Yaklaşık iki yıl önce hayatını kaybeden Şeyh Nazım’ın ardından, bölgede bulunan dergah birkaç ay sönük bir durum geçirse de, tekrardan kendini topladığını, Türkiye’den ve dünyadan pek çok ziyaretçinin dergaha geldiğini söyleyen Kaya, inanç turizminin bölgeye hatırı sayılır bir katkısı olduğunu vurguladı. Kaya bu alanda yapılacak yatırımlarla Lefke’nin inanç turizminin merkezi olacağına inanç belirtti.
Lefke bölgesinde yıl içerisinde 7-8 etkinliğin de gerçekleştiğini belirten Kaya, 2-3 Nisan’da, Lefke’de gerçekleştirilecek olan 7. Yafa Portakal Şöleni’ne herkesi beklediklerini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2016, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474