banner564

Tek başına muhalefet

UBP’nin boykot ettiği Meclis Genel Kurulu’nun, onay ve bilgisine getirilen önerilerin hemen hepsinde söz alan Çakıcı, tümüne de ret oyu vereceğini söyledi

Tek başına muhalefet
banner598

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yasama görevini yerine getirmek amacıyla dün saat 10.30’da toplandı.

Genel kurulun gündeminde Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi, Dilekçe Komitesi’nin Canan Sezenler’in dilekçesine ilişkin komite kararına Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu'nun itirazına ilişkin raporu da ele alındı.

Genel Kurul’un onaya ve bilgiye sunuş bölümünde ilk olarak bazı tasarıların komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler onaya sunuldu.

İlk olarak Telekomünikasyon Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliği görüşüldü. TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı öneriyle ilgili konuşmasında, hükümete güvensizliğinden dolayı olumsuz oy vereceklerini söyledi. BRT çalışanlarının sorunlarına da değinen Çakıcı, toplu iş sözleşmesine aykırı olarak çalışanların ek ödeneklerinin bu ay da ödenmediğine işaret ederek, tüm bunlardan dolayı hükümete güveni kalmadığını belirtti.

Çakıcı, “BRT’ye para yok ama haberleşmeyle ilgili bir şirkete stopaj vergisi affı var. Bunu yapan bir hükümete nasıl güvenebiliriz?” dedi. Tasarı’nın ivediliği oyçokluğu ile kabul edildi.

Daha sonra Basın İş (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkeresi sunuldu. Tezkereyle ilgili konuşma yapan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, söz konusu yasanın işlerliği bulunmadığını ve uygulanmadığını iddia etti. Çakıcı, yasanın uygulanıp, uygulanmadığına ilişkin denetimin de gerçekleştirilmediğini savundu. Çakıcı, değişikliğin de bütçe açığını kapatmaya yönelik olduğunu iddia ederek, ret oyu vereceğini söyledi. Çakıcı’nın konuşmasının ardından tezkere oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel kurul daha sonra Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkeresini ele aldı. Herhangi bir konuşma yapılmamasından dolayı tezkere oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

 

Neden denetim mekanızması kurulmadı?

İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkeresinin görüşülmesi sırasında söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, iskan ve tapuyla ilgili 3 ayrı komisyonu tek komisyon haline getirmek amacıyla böyle bir yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi. Uluçay, konuyu tek bir komisyonda toplayarak komisyonun işlerliği artırılırken, yılda 2 milyonluk tasarruf elde edileceğini söyledi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da konuşmasında, komisyon sayısı azaltılırken, neden bir de denetim mekanizması kurulmadığını sordu. Çakıcı, tasarıya ret oyu vereceğini söyledi. Konuşmaların ardından tezkere oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra dünkü gündemde bulunan Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivedilikle görüşülmesi tezkeresi de oylandı.

Sunuşlar bölümünün sonunda, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasından imzalanan kredi anlaşmasına ilişkin tezkere bilgiye sunuldu.

Genel kurul daha sonra Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüşmeye başladı.

 

BRT çalışanları ve sendikalar eylem yaptı

Bu arada Genel Kurul çalışmalarını izleyici locasından Bay-Sen Başkanı Salih Sakallı, Büro-İş Başkanı Hüseyin Akyön ile Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu’nun da aralarında bulunduğu bir grup BRT çalışanı ve sendikacı da izledi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın, “BRT’ye para yok ama haberleşmeyle ilgili bir şirkete stopaj vergisi affı var” sözleri üzerine izleyiciler bölümünde bulunan BRT çalışanları ve sendikacılar ayağa kalktı ve Çakıcı’yı alkışladı.

Meclis Başkanı Siber tarafından iç tüzük hatırlatılarak uyarılan eylemciler, salon dışına çıktı.

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüşüp, oy çokluğuyla kabul etti.

 

Angolemli konuşmasının BRT’de yayınlanmamasını eleştirdi

Komitenin tasarıya ilişkin raporun sunuşunun ardından ilk sözü TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı aldı. Çakıcı, ülkede yaşanan krizin demokrasi ve halk tarafından çözülmesi gerektiğini söyledi.

Hükümeti “gelişigüzel-uyduruk” yasalar hazırlamakla suçlayan Çakıcı, “Doğru dürüst yasa getirin. Entrika yasalarıyla karşımıza geliyorsunuz. Önce çoğunluğu sağlayın” dedi.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de konuşmasına, Meclis’te Perşembe günü yaptığı konuşmanın BRT’de yayınlanmamasını eleştirerek başladı.

Belediyeler konusundaki icraatları da eleştiren Angolemli, yasal düzenlemeler yapılırken de partisel çıkarlar düşünülerek yapıldığını savundu. Belediye başkanlarının istediği kararları almasını sağlamak için böyle bir yasa hazırlandığını iddia eden Angolemli, “seçim amaçlı bu tip yanlışların” memlekete büyük zarar vereceğini ileri sürdü.

 

Denktaş: Amaç belediyelrin vermini artırmak

Başbakan Yardımıcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da konuşmasında, sadece DP-UG ve CTP-BG belediye başkanlarının değil, UBP belediye başkanlarının da belediyelerin verimliliğini artırmak için böyle bir değişiklik talebinde bulunduğunu söyledi.

Denktaş, belediye meclisi toplantılarında, özellikle nisap konusunda yaşanan sıkıntılara değinerek, DP-UG’nin önerisinin, belediye başkanının da nisaptan sayılmasına ilişkin olduğunu ancak önerinin komitede şekillendiğini belirtti. Denktaş, amacın belediyelerde verimliliği sağlayıp, hem çalışanların, hem de halkın mağdur olmasını önlemek olduğunu belirtti.

Serdar Denktaş, belediye meclislerinin ülkesel çıkarlardan çok bireysel çıkarlardan dolayı kilitlendiğinden böyle bir değişikliğin şart olduğunu söyledi. Denktaş, çağrı yapılmasına rağmen katılmayan üye konusunda “üyelikten düşürmenin” gündeme gelmesi ve partisel bir duruş sözkonusuysa, bunun açıklanması gerektiğini kaydetti.

Mehmetçik’te yaşanan sorunlara da değinen Denktaş, mahkemelerce haklılığı ispatlanan belediye başkanının, bireysel anlaşmazlıklardan dolayı kilitlendiğini ve çalışanların mağdur olduğunu söyledi.

 

Çeler: Belediyelerdeki usulsüzlükler araştırılsın

TDP Milletvekili Zeki Çeler de konuşmasında, seçimlere 3 ay kala böyle bir değişiklik önermek yerine, belediyelerde usulsüzlük olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirtti.

Belediye yönetimlerinde nisap sorunu yaşanıyorsa, bunun üzerine gidilmesi gerektiğini kaydeden Çeler, “Neden katılmadıklarını araştırın. Başkan da, belediye meclisi üyeleri de sizin adamlarınız. Eğer kişisel çatışmadan dolayı katılmıyorsa, tedbir alın” dedi. Çeler, yerel seçim öncesi yapılan ittifaklara da değinerek, önceliğin partiye değil, halka hizmet olması gerektiğini belirtti.

 

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, işlerin bütünlüklü olarak ele alınacağı bir düzenlemenin şart olduğunu söyledi. Daha etkin ve yerinde yönetim anlayışını etkinleştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Uluçay, belediyelere daha fazla kaynak sağlama ve katılımcı bir yönetim oluşturma hedefli çalışmanın önümüzdeki günlerde gündeme geleceğini belirtti.

Konuşmaların ardından Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi madde madde görüşülüp, oy çokluğuyla kabul edildi.

Dilekçe Komitesi Başkanı Fazilet Özdenefe, Dilekçe Komitesi’nin Canan Sezenler’in dilekçesine ilişkin komite kararına Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu'nun itirazına ilişkin raporu sundu.

Genel kurul 6 Mart’ta yeniden toplanacak.

 

 

UBP, meclis oturumunu boykot etti

Öte yandan Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP), hükümetin 88 geçici personelin işine son vermesini protesto için dünkü Meclis görüşmelerini boykot ederek, oturuma katılmadı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan UBP Genel Sekreteri Sunat Atun, hükümetin, 2013 yılında istihdam edilen 366 geçici personel içerisinden 88 kişiye işten durdurma ihbarı göndererek, iş ve aşından etmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Atun, “Geçici statüde çalışanların partizanca ayrıştırılarak parça parça işten atılması kapanmayacak yaralar açacak ve ülkemizde telafisi imkansız bölünmelere sebebiyet verecektir” dedi.

Sunat Atun, tüm uyarılarına rağmen mevcut hükümetin geçicilerin durumu konusunda bir an önce yasal düzenleme yapmak yerine, süreci uzattığını ve kendisinden olmayana zulüm etmeyi seçtiğini iddia etti.

Atun, “Hükümetin bu kabul edilemez tutumu nedeniyle Ulusal Birlik Partisi olarak bugünkü Meclis oturumunu boykot ederek ve görüşmelere katılmama kararı aldık. Hükümeti bu kararını tekrar gözden geçirmeye ve tüm KKTC halkının hükümeti olduğunu hatırlamaya davet ediyoruz” dedi.

Sunat Atun, hükümetin bu kararının devam etmesi halinde eylemlerinin süreceğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2014, 02:16
banner643
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474