Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Amerikan çok uluslu enerji şirketi Chevron'un gelişmekte olan ülkeler başkanı Javier La Rosa başkanlığındaki bir heyetle yaptığı görüşmenin ardından, Kıbrıs kıyılarından doğal gaz çıkarılması planlarının "hızlandırılması" çağrısında bulundu.
Söz konusu toplantıda konuşan Hristodulidis, Güney Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nin (MEB) 12 numaralı bloğunda yer alan Afrodit doğalgaz sahasıyla ilgili olarak Chevron, İsrailli enerji şirketi NewMed Energy ve Royal Dutch Shell'e ait BG Group arasında yürütülen "anlaşmaya ilişkin iç sürecin tamamlanmaya yakın" olduğunu söyledi.
“Uluslararası gelişmeler ışığında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin enerji planlarının uygulanmasının hızlandırılması ihtiyacı daha da acil hale geliyor” ifadelerini kullanan Hristodulidis, söz konusu planların "geniş bölge ve Avrupa Birliği için özellikle önemli" olduğunu ve bu planların enerji güvenliği, kaynak çeşitlendirmesi ve Avrupa'nın enerji özerkliğinin Avrupa gündeminin merkezinde yer aldığı bir dönemde tasarlanıp hayata geçirildiğini söyledi.
Geçen hafta Güney Lefkoşa'da düzenlenen gayri resmi Avrupa Konseyi zirvesinde bu konunun ele alındığını belirten Hristodulidis, Orta Doğu'daki çatışmanın İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasına ve küresel petrol akışının durmasına yol açmasının ardından Avrupa genelindeki liderlerin enerji arzı konusuna daha fazla önem verdiğini söyledi.
Geçen haftaki zirvede Kıbrıs'ın doğal gaz kaynaklarına yapılan atıfların, Doğu Akdeniz'in AB'nin enerji güvenliği için jeostratejik öneminin altını çizdiğini söyleyen Hristodulidis, ayrıca önümüzdeki haftalarda Afrodit sahasıyla ilgili yeni bir anlaşmaya dair "iç prosedürlerin" tamamlanmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.
‘Afrodit’ umut oldu
Hristodulidis, doğal gazın ihracına yönelik çalışmaların hızlandırılmasını istedi
YORUM EKLE
SAYFALARTüm Sayfalar
TEKERE İLANI
Gazimağusa Mahkeme 06.03.2026
Girne Kaza Mahkemesi
Girne Kaza Mahkemesi Dava No: 1097/ 2022
Girne Aile Mahkemesi
Gazimagusa Kaza Mahkemesi Tereke ilanı 20/25
Gazimağusa Kaza Mahkemesinde Asli Celpname No:25/2025 Tereke İstida No:101/2011
Gazimağusa Aile Mahkemesi Dava No 288-2025
Lefkoşa Kaza Mahkemesi- Celpname no:30/25
Gazimağusa Aile Mahkemesi Dava No 233-2025
Celpname (E.2,N.1)
Girne Kaza Mahkemesi Dav No 588-2025
Lefkoşa Kaza Mahkemesi- Celpname
GAZİMAĞUSA KAZA MAHKEMESİ TEREKE İLANI
GÜZELYURT KAZA MAHKEMESİ CELPNAME
SIRADAKİ HABER

