banner564

İşbirliği artacak

Erdoğan birçok alanda anlaşma imzalanan Somali ile ilişkilerde yeni bir safhaya geçileceğini belirtti

İşbirliği artacak
banner598
Somali’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 
3,5 yıl aradan sonra tekrar Mogadişu'da olmanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirtenn Erdoğan, Somalililere misafirperverlikleri ve muhabbetleri için teşekkür etti.  
Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri ve işadamlarının bulunduğu kalabalık bir heyetle Somali ziyaretini gerçekleştirdiğini dile getirerek, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud görüşmesinde ikili ilişkiler, işbirliği alanları ve Somali'yi daha ileri taşıyacak projeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.  Ziyaret vesilesiyle "enerji ve madencilik", "gençlik ve spor", "deniz ulaştırma" ve "savunma sanayi" alanlarında işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını aktaran Erdoğan, bu anlaşmaların Somali ile ilişkilerde yeni bir safhaya geçileceğinin işareti olduğunu aktardı.

"En büyük Türk büyükelçiliklerinden bir tanesi"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 200 yatak kapasiteli, son teknoloji hastanenin Mogadişu'da açıldığını belirterek, iki ülkenin sağlık bakanlarına, TOKİ'ye, TİKA'ya ve yüklenici firmalara teşekkür etti.
İki ülke Sağlık Bakanlıklarının birlikte idare edeceği hastanenin, 5 yıl sonra tamamen Somali Sağlık Bakanlığına devredileceğini belirten Erdoğan, buraya, Sağlık Bakanlığının doktor, sağlık ekibi, hemşire takviyesinde bulunacağını,bir eğitim-öğretim hastanesi sıfatıyla görev yapacak hastanenin, Somalili doktorların, hemşirelerin görev alacağı bir merkez haline geleceğini ifade etti.
Havalimanı’nın şu an itibarıyla günde 5 bin yolcuya hizmet verebildiğini belirten Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın (THY) , haftanın her günü Mogadişu'ya sefer düzenleyeceğini bildirdi.

"Somali'de konut yapımına girelim"
Somali'de konut yapılması konusunu Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile görüştüklerini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:
"Diyoruz ki bir konut yapımına girelim. Ama önce bir şehir planlaması yapalım. İlk etapta bir 10 bin konut yapmak suretiyle şehrin görünümünü değiştirelim. Burada 45 metrekarelik, 65 metrekarelik, 85 metrekarelik, alt gelir gruplarına yönelik bir adım atabiliriz. Bu konunun detaylarını değerli mevkidaşımla görüştük. İnanıyorum ki 1-2 yıl içinde, bu 10 bin konutu hazırlar ve Somali'ye kazandırırız. İşin ikinci etabını farklı bir şekilde planlayıp, ondan sonra yola devam ederiz."

"Somali'de atılan adımlar devam edecek"
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Somali'deki bomba yüklü araçla yapılan saldırıya ilişkin bir soru üzerine Türkiye'nin terör konusunda benzer sıkıntılar yaşadığını ancak kendilerinini her ile gittiklerini ve yatırımlarına devam ettiklerini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 09:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473