banner564

Türkiye'de erken seçime doğru

CHP’den sonra MHP lideri ile de görüşen Davutoğlu, koalisyon ümitlerinin tükendiğini ve görevi cumhurbaşkanına iade edebileceğini söyledi

Türkiye'de erken seçime doğru
banner598
Türkiye'nin 7 Haziran akşamından bu yana tartıştığı yeni hükümet ve seçim senaryolarında son viraja girildi.
Anayasa'daki 45 günlük sürenin dolmasına sayılı günler kala, Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşmesinde de düğüm çözülemedi.
Kalan süreçte de bir hükümet ya da Meclis'in erken seçim kararı alması söz konusu olmazsa sürecin akıbetini Anayasa'nın 114. ve 116. maddeleri uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belirleyecek. Anayasa'daki yetkisi çerçevesinde Erdoğan'ın seçimin yenilenmesine karar vermesi durumunda, siyasi tarihinde ilk kez Türkiye Meclis'te grubu bulunan partilerin milletvekili sayısı oranında temsilci bulundurabileceği "Geçici Bakanlar Kurulu" yönetiminde, kasım sonunda sandık başına gidecek.

Davutoğlu: Koalisyon mümkün olmadı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli dün yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.
Davutoğlu, MHP ile koalisyonun mümkün olmadığını söyledi.
Görüşmede Bahçeli Ak Parti ile koalisyonun kapısını kapattı. Bahçeli erken seçime de karşı olduklarını, kurulacak bir seçim hükümetinde yer almayacaklarını söyledi. Bahçeli Davutoğlu'na Ak Parti'nin CHP ile bir koalisyonu zorlamasını istediklerini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, "Maalesef, çok arzu etmemize rağmen gerek CHP'yle gerekse MHP'yle koalisyon zemini olmadı. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu da şahittir. 23 Ağustos'tan sonra ülkenin erken seçime gitmesi çerçevesinde neler yaşanır takdir edemem. Cumhurbaşkanı ile isitişare edeceğim gerekirse görevi iade edeceğim" diye konuştu.

MHP, erken seçime de destek vermeyecek
Davutoğlu,  "Her şeyden önce teşekkür ederim. Bahçeli ile gayet samimi, dürüst, açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Terör ile mücadele kapsamında geldiğimiz son noktayı paylaştım. Bahçeli, Ak Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade etti. Ben kendisinin yaklaşımını saygıyla karşıladığımı ifade ettim. Olabilecek senaryoları dile getirdi. Bir koalisyon mümkün görünmüyor. Bahçeli, 'Ak Parti ile kısa süreli bir seçim koalisyonu mümkün görünmüyor.' diyerek bir azınlık hükümeti desteği zaten daha önce de kabul etmeyeceğini ifade ettiğini söyledi. Erken seçim kararı için de bir hükümet Melis'e gelirse toplantıya katılacaklarını ama erken seçime destek vermeyeceklerini ifade etti" açıklamasında bulundu.
Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın takdir etmesi halinde 23 Ağustos'tan sonra ülkenin erken seçime gitmesi çerçevesinde neler yaşanır bunu takdir etmem mümkün değil. 9 Temmuz'dan bu yana olabilecek bütün yolları denediğimi düşünüyorum" dedi.

Bahçeli: 4 Maddelik teklifimiz kabul görmedi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha önce kamuoyuna açıkladıkları 4 maddenin AK Parti tarafından kabul edilmediğini söyledi. 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ardından Devlet Bahçeli'den de koalisyon görüşmesine ilişkin açıklama geldi. Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri’nin tekrarlanmasıyla karşı karşıya kalmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi olası bir seçimi doğru bulmadığını daha önce açıklamıştır.” dedi. Bahçeli, daha önce kamuoyuna açıkladıkları 4 maddenin AK Parti tarafından kabul edilmediğini belirtti.
Koalisyon kurulması hususunda 9 Temmuz'dan beri işleyen ve Anayasa'nın 116. Maddesinde ifade bulan 45 günlük sürenin kalan 6 günlük diliminde bir hükümet kurulamadığı takdirde cumhurbaşkanının sorumluluğunun aktif hale geleceğini belirten Bahçeli, şunları kaydetti:

"Söz konusu 116. Madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde mevcut bakanlar kurulu çekilecek ve cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere bir başbakan atayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi oluşacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir. Partimiz tüm karar ve tercihlerini aziz milletimizin lehine ve Türkiye'nin yararı doğrultusunda kullanmıştır. Bundan sonraki siyasi süreç ne olursa olsun, bugünkü tıkanıklığın ve uzlaşmazlığın asıl neden ve aktörlerini herkes yakından tanıyacak ve görecektir."

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474