banner564

İş hayatında sınır yok

Genç Vizyon’a konuk olan GİAD’ın ilk kadın başkanı Gizem Çeliker, “ne kadar çok çalışırsanız, o kadar başarılı olursunuz” diyo

İş hayatında sınır yok
banner598
Cemre AKAR

   Ülkemizin tanınmış ve başarılı genç iş kadınlarından Gizem Çeliker bu hafta Genç Vizyon’un konuğu oldu.
   GİAD'ın ilk kadın başkanlığını yapan Gizem Çeliker, toplumun kadın üzerine yüklediği sorumluluk azaldıkça veya bu sorumluluğun erkek ile paylaşma eğilimi çoğaldıkça genç girişimci bayanların iş dünyasında daha verimli olabileceğine dikkat çekti.

    Soru: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? 
   Cevap: 1980 Lefkoşa doğumluyum. Liseyi Türk Maarif Koleji'nde bitirdikten sonra ortaokul yaşlarımdan beri hedef koyduğum işletme bölümünü Doğu Akdeniz Üniversinde okudum. Daha sonra da Ankara'da Başkent Üniversitesinde Avrupa Birliği üzerine Masterimi yaptım. 

   Soru:  Ne  zamandan beri iş piyasasında aktif olarak bulunmaktasınız? Bu süreçteki girişimlerinizi ve çalışmalarınız neler oldu? 
   Cevap: Aslında doğduğum günden beridir aktif olarak iş yaşantısının içindeyim.
  Özel sektörde çok aktif olarak iş yapan bir anne ve babanın kızı olduğum için küçük yaşlardan itibaren çalısmaya başladım.Her tatilde her fırsatta aile şirketimizde farklı görevlerde aktif olarak çalıştım. 
   Ankara'da masterimi bitirdikten sonra yani 2004 yılında gerçekten bir iş insanı olarak tam zamanlı iş hayatına başladım. Şirketimizin farklı noktalarında farklı bölümlerinde çalıştım. Bir işte başarılı olmak için işin en basit noktasından en zor noktasına kadar bilmeniz gerekir. O yüzden ben de şirketin her bölümünde çalıştım. Şirketimizde toptan ve perakende olarak farklı iki bölüm var. Toptan bölümünde pazarlama yaparak başladım. Daha sonra perakende bölümünde tezgahda satış yaptım. Bunlar işinizi öğrenmek ve geliştirmek için çok önemli. Ben iş hayatında aktif olarak çalışmaya başladıktan sonra çeşitli markalar ile bayilik anlaşmaları imzaladık. Gelinen son aşamada Türkiye'den farklı sektörlerde farklı markaların Kıbrıs bayiliğini yapıyoruz.

   Soru: Özel iş tercihiniz bir aile geleneği olarak mı değerlendirilmeli? 
   Cevap: Aslında evet, ailemin kurduğu bir işletmede yönetici olarak çalışıyorum. Aile şirketimiz dededen kalan bir şirket değil annemin ve babamın kurduğu bir şirket. Yani ben 2. kuşak yöneticiyim. Özel sektörde çalışmak bana her zaman daha cazip gelmiştir. Aile şirketimiz olmasa da muhakkak bır özel şirkette çalışmayı tercih ederdim. Daha hareketli ve kendi kendinizi geliştirmeye dayalı bir sektör. 

“Ne karar çok çalışırsanız o kadar çok kendinizi geliştirirsiniz. Yani sınır yok. Risk fazla ama insanın sürekli kendını geliştirme arzusu ve isteği gerçekten çok önemli.”

KKTC’de siyaset istikrarsız

   Soru: Bir dönem siyasette de aktif olarak yer aldınız, şu anda bu yönde bir proje veya bir çalışma var mi? 
   Cevap: Aslında çok aktif olarak siyaset yapmadım. Çözüm ve AB Partisi gençlik kolları başkanlığı yaptım. Çok yeni bir partiydi ve zaten şu anda aktif değil. Daha sonra herhangi bır partide aktif olarak görev yapmadım. Sivil Toplum örgütlerinde cok aktif olarak görev yaptığım için siyasetle de sürekli iç içeyiz. 
   Aslında Kıbrıs'ta herkes siyasetle iç içe. Ülkemiz cıddı sıkıntılı günlerden geçiyor. Bunun da en büyük sebebi siyasetteki istikrarsızlık ve siyasete olan güvensizlik. O yüzden bu süreçte siyaset içinde olmak çok kolay değil. Ama ileriki projelerimde siyaset ile ilgili bir takım düşüncelerim var. Ülkemiz için yararlı birşeyler yapmak artık biz gençlerin bir numaralı görevi o yüzden içinde biraz da olsa gelecel kaygısı taşıyan her gençin bir gün siyaset yapması ve ülkesi için birşeyler yapması çok önemli. 


     Soru: GİAD'da da uzun bir süredir aktif olarak faaliyet göstermektesiniz. GİAD'ın çalışmalarını ve oradaki pozisyonunuzu bizimle paylaşır mısınız? 
    Cevap: GİAD'a 2005 yılında bir arkadaşım vesilesi ile üye oldum. Ancak o dönem aktif olarak çalışmadım . Daha sonra yine başka bir arkadaşım vesilesi ile ilk kez 2008 yılında toplantılara katılmaya başladım. Benim başladığım yıllarda eski Bakanımız sayın Sunat Atun başkanlık yapıyordu. Ben de kendisinin yönetiminde çalıştım. Daha sonra yapılan ilk Genel Kurulda Asbaşkan seçildim. Benim asbaşkan olduğum dönem başkanımız Sunat bey bakan oldu ve ben vekaleten başkanlık görevini sürdürüm.
    Daha sonra yine yapılan ilk genel kurulda başkan olarak seçilip görev yapmaya başladım. GİAD'ın ilk kadın başkanı benim. Derneğimiz 2 yılda bir kez genel kurul yapar ve örnek olmak adına her dönem başkanımız değişir. Ben de 2 yıl başkanlık görevini yaptıktan sonra görevimi devrettim. Şu anda dernekte halen Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Koordinatör olarak görev yapıyorum. 
   Ayrıca derneğimiz Türkiye Genç İşadamları Konfedarasyonu üyesidir. Bunu büyük bir gururla söylüyorum ki tamamen bağımsız Kuzey Kıbrıs GİAD olarak üyedir. Yani Türkiye'nin herhangi bır bölgesine bağlı olmadan bır üyeliğimiz vardır. 2014 yılında yapılan son seçimlerinde TÜGİK yönetim kurulu üyesi olarak da seçildim. 18 kişilik bir ekibin üyesiyim ve hem derneğimi hem de ülkemizi Türkiye'de temsil ediyorum.
   GİAD çok aktif bir dernek. Ekonomik anlamda faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü. En önemli amaçlarından biri genç iş insanlarını bir çatı altında toplamak ve birbirleri arasında bir iletişim yaratmasını sağlamak. 

Gençler aktif değil


   Soru: Gençlerin iş dünyasındaki faaliyetlerini ve girişimciliğini nasıl buluyorsunuz? 
   Cevap: Maalesef gençlerimiz girişimcilik konusunda çok aktif değiller. Ülkemizin şartları gereği birçok gencimiz kamu sektöründe yer almayı ilk tercih olarak görüyor. Ancak tabiki hatırı sayılı miktarda da gencimiz gerek 2.-3. kuşak olarak aile şirketlerinde çalışıyor gerekse kendileri girişimcilik ruhları ile yatırımlara imza atıyor. Ülkemiz şartlar özel sektörün biraz daha önünü açacak şekilde şekillenirse eminim ki girişimcilik de bir o kadar daha artacak. Şu anda gençlerimizin iş dünyasında aktif olmaya çalışıyorlar. Aile şirketleri olan gençler zaten işlerine sahip çıkıyorlar ama ülke ekonomik politikası olarak yeni girişimci gençlerin de önünü açacak politikalarla ülkeye geri dönüş hızını artırmak için girişimler yapılması artık kaçınılmazdır. 
   Artık gençler dünyayı çok daha kolay takip edebiliyor ve cok daha etkin bir şekilde iş hayatında olabiliyor. Özel sektörün önünün açılması ve büyük şirketlerin çoğalması ile özel sektörde profesyonel çalışan olmak da tercih edilir bir durum kazanacaktır. Bu yüzden gençlere girişimcilik anlamında çok görevler düşüyor. 

   “Biliyorsunuz ki ticaret odamızın her yıl yayınladığı rekabet edebilirlik raporunda sınıfta kalıyoruz!”

   Soru: Avrupa ile mukayese ettiginizde KKTC'de iş yapilabilirlik ve rekabet ortamını nasıl değerlendiriyor sunuz? 
   Cevap: KKTC rekabet ve iş yapabilirlik ortamına maalesef ki gerekli ilgiyi göstermiyor. İş dünyası kendini geliştirmek ve dünya ile rekabet edebilmek için kendine düşen görevleri fazlası ile yerine getiriyor. Ancak ülke politikaları maalesef bu ortamı cok sağlamıyor. 
   Avrupa'da en önemli nokta rekabet edebilirliktir. Biliyorsunuz ki ticaret odamızın her yıl yayınladığı rekabet edebilirlik raporunda sınıfta kalıyoruz. Bu da yatırım iklimi ve iş yapabilirlik konusunda bizi çok aşağılara çekiyor. Ülkemizde girdi maliyetleri çok yüksektir. Hangi sektörde olursanız olun rekabetin önündeki en büyük engeliniz girdi maliyetleridir. Avrupa ile kıyaslandığında ciddi vergilendirme, enerji, ulaşım maliyetleri gibi dezavantajlarımız var… Bunların da aşılması için ciddi bir ekonomi politikasına ihtiyacınız vardır. O yüzden yıllardır bu konularda özel sektörün önünü açacak açılımlar için sürekli projeler sunuyoruz ancak bugüne kadar maalesef Avrupa hatta Türkiye ile bile rekabet edebileceğimiz bir ortam bulamadık. 

   Soru: Ükemizde genç, basarılı iş Kadınlarının sayısı malesef parmakla gösterilecek kadar az. Kadınların iş dünyasında bu denli az olmasının nedenleri nedir sizce? 
   Cevap: Son zamanlarda artış gösteren kadın girişimci konusu çok memnuniyet vericidir. Özellikle genç kadınlarımızın iş dünyasında artık aktif olarak çalıştığını görmek tüm kadınlara örnek olmaktadır. Geçmiş yıllarda kadınların sosyal, politik ve iş yaşamında çok aktif olmamaları biraz toplumumuzun kadına yüklediği sorumluluk ve görevlerle de alakalıydı ancak son zamanlarda özellikle son 10 yıldır her sektörde kadınların da başarılara imza attığını görüyoruz. 
   Örneğin; GİAD her dönem yönetiminde kadın ve erkek sayısını eşit tutmaya çalışır. Gecmiş dönemlerde bu daha zordu ancak son zamanlarda bu eşitliğe çok daha kolay erişebiliyoruz. Toplumun kadın üzerine yüklediği sorumluluk azaldıkça ya da bu sorumluluğu erkek ile paylaşma eğilimi çoğaldıkça bu çekince de ortadan kalacaktır. 

‘Spor kıyafetler tercihimdir’

   Soru: Stilinizi nasil tanimlarsiniz? 
   Cevap: Günlük hayatta spor şık giyinmeyi tercih ediyorum. Hem GİAD'ta aktif olmam, hem de gün içerisinde birçok banka, devlet kurumu vs gibi yerlere sık sık gitmen nedeniyle çok spor stiller tercih etmem mümkün olmuyor. O yüzden rahat hareket edenimeceğim ancak şık görünen stil herzaman tercihim. Hafta içi makyaj yapmayı ve daha bakımlı olmayı seviyorum ancak hafta sonu tamamen spor ve rahat kıyafetleri tercih ediyorum. 
   Şirketimiz bünyesinde tekstil de olduğu için sürekli göz önündeyim o yüzden stil olarak bakımlı ve şık olmak her zanan tercihim. 

   Soru: Gizem Çeliker 10 yıl sonrası için neleri hayal ediyor? 
   Cevap: Lise çağlarında 10 yıl sonra kendini nerde hayal ediyorsun sorusuna cevap vermekte cok zorlanırdım çünkü 10 yıl çok çok uzun bir süreymiş gibi gelirdi ama iş hayatına atılınca sürekli geleceğe dönük planlar yaptığınız için buna cevap vermek cok kolay oluyor. 
   Gizem Çeliker'i yine işinin başında çok daha yoğun olarak hayal edebiliyorum ancak KKTC için yarının hayalini kurmak bile çok zor. Kendim için güzel, kaliteli, sağlıklı ve huzurlu bir hayat hayal edebiliyorum. 
Ülkemiz için de çözüm ve çok daha verimli yönetimler hayal ediyorum. 

   Soru: Girisimci bayanlara ve gençlere ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?
   Cevap: Gelecek gençlerin elinde… Ülkenizi nasıl görmek istiyorsanız o şekilde davranın. Daha modern ve kadınların da çok aktif olduğu bir ülke için hep birlikte daha çok çalışmamız ve girişimci ruhumuzu çok daha üst düzeyde tutmamız gerekiyor. Ayrıca ülkemize dönmekten de korkmamalıyız. Farklı ülkelerde eğitim alsak bıle dönüp ülkemize yatırım yapıp ülkemize sahip çıkmanız şart. Daha yaşanabilir bir ülke için gençlere çok görev düşüyor. Bunların en başında geleni de ülkemize sahip çıkmak.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2014, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474