banner564

Denetim istiyorlar

Kuzeyden, güneye yüklü miktarda domates ihraç edilmesi Rum üreticilerin tepkisine yol açtı

Denetim istiyorlar
banner598
 Kuzey Kıbrıs’tan,  Güney Kıbrıs’a yüklü miktarda domates ihraç edilmesine tepki gösteren Rum üreticiler ‘haksiz rekabetten’ söz etti.
   Fileleftheros gazetesi, konuyla ilgili haberi “Piyasa İşgal Bölgeleri Domatesi Doldu… Seracılar Haksız Rekabetten Şikayet Ediyor ve Tedbir Uyarısında Bulunuyor… Özgür Bölgelerde Üretim Bakteri Yüzünden Düşük”  başlık ve spotlarıyla aktardı.
   Gazete, Rum seracıların “haksız rekabetten” şikayet etmelerine karşın Rum yetkililerin KKTC’den Güney’e gönderilen ürünlere, tarım ilacı başta olmak üzere yeterli denetim yapmadığını yazdı.
   Habere göre bu protestoya, son dönemde KKTC’den Rum piyasasına büyük miktarda, “üzerinde menşe ibaresi bulunmadığı” iddia edilen domates ithal edilmesi neden oldu.
   Rum Seracılar Birliği Başkanı Angelos Angeli Rum tarafında üretimin kısıtlı olduğu ve perakende fiyatının arttığı bir dönemde KKTC’den Güney’e büyük miktarda domates ithal edilmesinin büyük bir sorun  yarattığını savundu; Rum üreticilerin kilosunu 1.30 Euro’dan verdiği domatesin piyasada kilosu 2.30 Euro’ya satıldığını açıkladı.
   Angeli Rum Yönetiminin, KKTC menşeli tarım ilacı kullanıp kullanmadıkları konusunda Rum üreticileri denetlerken KKTC’den Güney’e sebze ithaline izin verdiğini söyledi.
    KKTC’de,  Rum tarafında kullanımı yasak olan tarım ilacı kullanıldığını, oysa bu dönemde Rum tarafındaki seraları etkileyen bir bakteri bulunduğunu, ilgili tarım ilacının kullanımı da yasak olduğundan üretimin düştüğünü kaydeden Angeli, Rum Yönetimini Rum üreticilere çifte standart uygulamakla suçladı.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2017, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474