banner564

‘Hediye götürmez’

Başbakan Davutoğlu’nun Atina ziyaretini gündeme alan Rum basını, sürpriz bir gelişme beklemiyor

‘Hediye götürmez’
banner598
   Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 5-6 Aralık’ta Atina’ya yapacağı ziyaret, Güney Kıbrıs’ta merak konusu oldu.
   Fileleftheros gazetesi “Atina’ya Hediye Götürmez... Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin Projelerini Değiştirmeyeceğini Açıkça Belirtti” başlıklı haberinde TC Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililerin ziyaret hazırlıkları çerçevesinde, Atina’da gerçekleştirilecek Türkiye-Yunanistan 3’üncü Yüksek İşbirliği Konseyi nedeniyle Doğu Akdeniz’deki sahnenin değişmeyeceğini ima ettikleri yazdı. 
   Gazete Ankara’nın, çok iyi bir konjonktürde gerçekleşeceğinden, Davutoğlu’nun Atina ziyaretlerinden kazanacakları olduğuna inandığını, ancak Atina açısından yüksek risk olduğunun değerlendirildiğini iddia ederek özetle şunları yazdı:
    1-Davutoğlu’nun Atina’da Barbaros’un da Kıbrıs MEB’inde bulunması Türkler tarafından, davranışları için ‘beraat belgesi’ olarak kullanılacak. Bu elbette Atina’nın Davutoğlu ile görüşmeler sırasında alaşağı etmeye uğraşacağı bir izlenimdir.
   2-Türk Başbakan’ın Yunan başkentine ziyareti Brüksel yapılacak Avrupa Konseyi toplantısından 10 gün önce gerçekleşeceği açıktır. Diplomatik kaynaklar Lefkoşa’nın Türkiye-AB üyelik müzakerelerini olumsuz etkilemek maksadıyla ileri götüreceği tezin Brüksel’de nasıl destekleneceğini soruyorlar. Üyelik müzakerelerinin dondurulması tezini desteklemek Atina için zor olacak. 
   3-Ankara açısından, Kıbrıs ile Yunanistan’ın İsrail ve Mısır ile işbirlikleri ileri götürdüğü ve davranışları sebebiyle Türkiye’nin yalnızlaştığına inandıkları bir zamanda Davutoğlu’nun Atina ziyareti can simidi görülüyor. İşaret edildiği üzere (bu ziyaretle) Türkiye’nin yalnızlaşma görüntüsü ortadan kaldırılıyor. 
Bu aşamada Ankara’nın talepleri aşikardır ve Kıbrıs’taki projelerini terk etmek niyetinde olmadığı da açıktır. 

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2014, 08:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473