banner564

10 yıldır bekliyordu

Cumhuriyet Meclisi, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği Yasa Tasarısını onayladı

10 yıldır bekliyordu
banner598
Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.00’de Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da ilk olarak CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman söz alarak, usul konusunda konuştu. Erhürman, Meclis’in açılma saati konusunda “ciddiyetsizlik” olduğunu söyleyerek, nisaba iki milletvekili ile destek olacaklarını iktidara ilettiklerini ancak muhalefet saatinde toplantı salonunda bulunmasına rağmen, iktidarın saatinde toplantıya katılmadığını ve toplantının zamanında başlamadığını söyledi. Erhürman, “Bunu bir saygısızlık olarak addediyorum. Devamı durumda başka önlemler almak zorunda kalırız” dedi. 

Tezkereler görüşüldü
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak, Başbakanlığın, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan ”Güvenlik Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı”nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oybirliğiyle onaylandı. Başbakanlığın, İdari, kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan “Havaalanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oyçokluğuyla kabul edildi.

Denktaş: Kamu reformu çok önemli
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, kamu reformunun çok önemli bir yasa olduğunu belirterek, “komite başkanı olduğum dönemde tasarı tamamlanmıştı. Eğer gerçekten samimi olunsaydı CTP-DP döneminde geçme noktasına gelindiğinde geçirilirdi. 50 milletvekiline gönderdim. Bitmiş şeklini. Bir tek milletvekilinden yanıt gelmedi. Meclis tatile girdi. Tatildeyken de hükümet bozdunuz yasayı geçirmemek için” dedi. Başbakanın Meclis tatil olmadan 8 yasanın geçirilmesi konusunda talimat verdiğini söyleyen Denktaş, bu yasa tasarısının da içinde olduğunu belirtti. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “2017 Haziran Ara Seçimlerinin İptal Edilmesi (Geçici Kurallar) Yasa Önerisi”ni oybirliğiyle kabul etti. Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, TDP milletvekili Angolemli’nin konuşması üzerine söz aldı. Berova, üniversite öğrencisi olarak adaya gelerek konsomatris olarak çalışanlar bulunmadığını söyledi.

Hamzaoğulları: Birçok kesimin hatası var
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ise, bu konunda birçok kesimin hatası olduğunu ifade ederek, “Mehmet Kadı ile buluşup bazı fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. Kadı’nın sözü şu ‘Bütün borçlarını silseniz yeninden start verseniz 8. ayda yine maaş ödenemez durumdadır’. Bana göre bu, belediyelerin azaltılması gerektiğini gösterir” ifadelerini kullandı. Belediye sayısının 12 değil 10’a düşürülmesi gerektiğini düşündüğünü anlatan Hamzaoğulları, İskele-Karpaz bölgesinde tek belediyenin yeterli olacağını kaydetti. 

Dinçyürek: Yerel seçim ertelenmeli
Yerel seçimin ertelenmesi gerektiğine katıldığını söyleyen Bağımsız milletvekili Hakan Dinçyürek, öte yandan belediyelerin bu noktaya gelmesinde merkezi hükümet kararlarının da etkili olduğunu kaydetti. Yeni bir seçime kadar Yenierenköy Belediyesi’ni yüzdürmek için atılması gereken adımlar olduğu gibi, belediyelerle ilgili genel reformlara da ihtiyaç olduğunu dile getiren Dinçyürek, belediye sayısının azaltılması gerektiğini dile getirdi. 

Gülle: Hemşirelerin örgütlenmeleri önemli
CTP milletvekili Ahmet Gülle, sağlık hizmetlerinde hemşirelerin önemli rolü olduğunu anlattı.
“Hemşireler, her türlü tedavi sürecinde önemli rol oynar” diyen Gülle, bu anlamda hemşirelerin örgütlenmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Serdaroğlu: Ara eleman eksikliği var
UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu, “Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği Yasa Tasarısı”na uzun zamandır ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Serdaroğlu, sağlıkta ara eleman eksikliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Her özel doğum kliniğinde ve hastanede ebe hemşire bulundurulması gerektiğini söyleyen Serdaroğlu, bu alandaki eksikliğin sezaryenlerin artmasına neden olduğunu açıkladı.

Berova: 10 yıldır gündemdeydi
Ardından söz alan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da “Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği Yasa Tasarısı”nın en az 10 yıldır gündemde olduğunu ve çok önemli bir yasa olduğunu kaydetti. Hemşirelik mesleğinin zorluğuna işaret eden Berova, yasanın sağlık sistemine yapacağı faydadan bahsetti. Berova, tasarının hazırlanmasına katkı koyanlara teşekkür etti.

Sucuoğlu: Büyük bir ihtiyaç giderilecek
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da büyük bir ihtiyacın bu yasa ile giderileceğini dile getirerek katkı koyanlara teşekkür etti. Hemşireliğin sağlık hizmetlerindeki önemine işaret eden Sucuoğlu, yasa ile hem hemşirelerin rahatlayacağını hem de sistemin iyileşeceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2017, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474