banner564

Düğmeye bastı

Bakan Atun Telefon Dairesi’nin özelleştirilmesinin yeni bir olay olmadığını söyledi ve sürecin yasaya göre uygulanacağını belirtti

Düğmeye bastı
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.30’da Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında toplandı.
Toplantıda ilk olarak onaya ve bilgiye sunuşlara yer verildi. 
Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun, Meclis Genel Kurulu’nun 30 Mayıs Pazartesi günü olan birleşiminin ertelenmesine dair kararı okundu. Karar, oyçokluğuyla kabul edildi.
Başbakanlığın Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) ve Türkiye Cumhuriyeti (TC) Bilim ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında işbirliği geliştirilmesi hakkındaki mutabakat zaptına ilişkin tezkere de okutulup bilgiye sunuldu.

Soyer Telefon Dairesi’nin özelleştirilmesini sordu
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün güncel konuşmalar yapıldı.
İlk konuşmayı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer yaptı. Soyer, konuşmasında Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un özelleştirme konusunda yaptığı açıklamaları yorumladı.
Atun’un “telekomünikasyonda ihale hazır” açıklaması yaptığını söyleyen ve bunu eleştiren Soyer, limanlar ve havaalanları dışındaki kamu kurumlarının özelleştirme kapsamına alınması için Bakanlar Kurulu’nda kararı olması, ardından da Şirketler Yasası’na göre şirketler kurulması gerektiğini söyledi.
Bu konunun “hayati” olduğunu söyleyen Ferdi Sabit Soyer, Ercan Havaalanı’nda yaşananları örnek gösterdi, “Bu işin ciddiye alınması lazım” şeklinde konuştu.

Atun: Yeni bir olay değil…
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, kürsüye çıkarak Soyer’e cevap verdi.
Özelleştirmeye ilgili sürecin yeni olmadığını ve şu an sürecin devam ettiğini kaydeden Atun, Soyer’in bu konudaki açıklamasına atfen Ercan konusunda CTP’li 3 maliye bakanının ne yaptığını sordu.
Atun, Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirmesi konusunda sürecin yasanın öngördüğü şekilde işleyeceğini söyledi.
Atun, Soyer’in eleştirdiği Özelleştirme Yasası ile ilgili değişikleri neden hükümetleri döneminde gündeme getirmediklerini de sordu.
Atun, Soyer’in Ercan Havalimanı’yla ilgili merak ettikleri konusunda bir soru önergesi hazırlamasını da önerdi.

Özdenefe: Böyle bir rezalet görülmedi 
CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Girne Limanında Kamuya Ait Bina ve Alanın Kiralanması” konusunda yaptı.
Salih Günhan İşletmeleri Ltd. ile Turizm Bakanlığı arasında 7 Mart 2016’da süreli kullanım hakkı sözleşmesi adı altında bir sözleşme imzalandığını söyleyen Özdenefe, 1 yıl süreyle bu sözleşmenin ilgili işletmeye belirli haklar verdiğini belirtti.
Özdenefe, liman idaresinin telsizlerinin olduğu kapalı alanın da depo olarak kiralanmasının tüzük ve yasaya aykırı olduğunu vurgulayarak, “böyle bir rezalet görülmedi” dedi.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da kürsüye çıkarak, Özdenefe’ye cevap verdi.
Konunun önlerine geldiğini ve bununla ilgili ciddi bir araştırma başlatıldığını, hukuki görüşlerin de alınacağını söyleyen Ataoğlu, Ombudsmana da bir yazı yazıldığını ifade etti.

Töre: Rumlar bizi ortak görmüyor
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa milletvekili Zorlu Töre, “Rum tarafındaki seçimler ve Avrupa Birliği” ile ilgili güncel konuşma yaptı.

Töre, Rumların Kıbrıslı Türkleri bu adada ortak olarak görmediğini söyleyerek “Bizi ne zaman hazmettiler ki?” diye sordu. 
Töre, Elam’ın Güney’de azınlık olmadığının seçimde görüldüğünü; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de bu görüşte olduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’ye gitmesinin ardından yaşananları anımsatan Töre, bazı gazetelerin manşetlerine çektiği Akıncı ile Anastasiadis’in gülen fotoğraflarını kürsüden gösterdi, “Kıbrıs meselesi zivaniya içme meselesi değil” dedi.

Hamzaoğulları suyun fiyatını sordu
CTP İskele milletvekili Biray Hamzaoğulları “Küçükbaş Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK)” ile ilgili konuştu.
Suyun Türkiye’de 6.30 olarak burada ise 2.30 olarak konuşulduğunu savunan Hamzaoğulları, suyun hayvancıya ne kadara satılacağını sordu, “Hayvancı suyu bedava alır da hayır etmez, parayla alınca nasıl hayır edecek?” diye sordu. 

Şahali: Dini temaslarda Devlet politikası ne?
CTP milletvekili Gazimağusa milletvekili Erkut Şahali, “Hükümetin Dış Siyaset Uygulamalarında İbadetin Yeri” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.
Toplumların birbirinin dini ve kültürel faaliyetlerine olan saygılarının bu çerçevede büyük önem taşıdığını belirten Şahali, ELAM’ın parlamentoya girmesinden her Kıbrıs barışseverinin rahatsızlık duyması gerektiğini dile getirdi. 
Yeni kurulan azınlık hükümetinin dini temaslarla ilgili aldığı kararın kamuoyunu meşgul ettiğini söyleyen Şahali, resmi devlet politikasının ne olduğunu sordu.
Şahali, Dışişleri Bakanlığı’nın web sayfasında bakanın 2 kabulünden başka bir şeye rastlamadığını söyledi ve bunu eleştirdi.

Ertuğruloğlu: Biz ayinleri engellemeye çalışmıyoruz
Meclis Genel Kurulu toplantısında söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, CTP Milletvekili Erkut Şahali’nin konuşmasına cevap verdi.
Ertuğruloğlu, Rumların KKTC’deki dini yerlere ziyaretiyle ilgili “öncesinde her talebe evet denirdi Ertuğruloğlu geldi reddediyor” gibi bir algı oluşturulmasını doğru bulmadığını belirterek, ayin için geçiş taleplerinin çok arttığını açıkladı ve bu ayinlerin disipline edilmesi için alınan kararın abartılarak gündeme getirildiğini kaydetti.
“Biz ayinleri engellemeye çalışmıyoruz” diyen Ertuğruloğlu, çok masum görünen dini ibadetler edebiyle, istismar edilmeden yapılsa söyleyecek bir şeyleri kalmayacağını belirtti.

Tatar: Binali Yıldırım gelecek protokol imzalanacak
UBP Milletvekili Ersin Tatar ise, mali piyasalarla ilgili güncel konuşma yaptı.
Tatar, Türkiye’deki siyasi gelişmelerin ve sonrasında Bakan Mehmet Şimşek’in kabinede yer almasıyla toparlanmanın başladığını söyleyerek, İngiltere’deki AB referandumunun da mali piyasalarda olumsuzluklara sebep olduğunu kaydetti. Doların Euro karşısında değer kazandığına da dikkat çeken Tatar, TC Başbakanı Binali Yıldırım’ın ilk olarak KKTC’ye geleceğini tahmin ettiğini ve gelişiyle de imzalanacak protokolle piyasaların rahatlayacağını söyledi.
Tatar’ın konuşmasıyla dünkü toplantısı tamamlanan Genel Kurul, bir sonraki birleşimini 2 Haziran Perşembe günü gerçekleştirecek. 

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2016, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473