banner564

KKTC seferber oldu

Savaştan kaçan 300’e yakın Suyriyeli mülteciyi taşıyan gemi Esentepe yakınlarında batma tehlikesi geçirdi, kurtarılmaları saatler aldı

KKTC seferber oldu
banner598
Mustafa ŞENAL
   Suriye’deki savaştan kaçan 30’u çocuk, biri 8 aylık hamile 40 kadın ve 230 erkek mülteciyi taşıyan gemi Girne-Esentepe arasında batma tehlikesi geçirdi. Dün saat 17.00 civarında meydana gelen bu olay sonrasında KKTC sahil güvenlik gemiye yaklaşma giişimlerinde bulundu, ancak yüksek dalgalar nedeniyle bunu başaramadı. 
   Olayın ciddiyetini dikkate alan Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gönderdiği bir gemi, bu sabah 00.05 raddelerinde mültecileri taşıyan gemiye yaklaştı.
    Mültecileri kurtama girişimlerinin devam ettiği saatlerde Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, KKTC Ulaştırma ve Sağlık Bakanlıkları ile Girne Belediyesi de, Ertuğrul Apakan spor salonunda gerekli önlemleri aldı. Ekiplerin koordineli çalışması tüm kesimlerden takdir topladı. Girne Dr. Akçiçek ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki doktorlar mülteciler için seferber oldu.


‘Haj Zaher’ mezarları olacaktı
Elde edilen bilgilere göre içerisi mülteci dolu olan Tanzanya bayraklı 50 metre boyundaki "Haj Zaher" isimli ticari gemi Girne'nin 4,5 mil kuzeyinde makine arızası yaptı.
Geminin olumsuz hava şartlarından dolayı sürüklenmesi nedeniyle KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri gemiyi kurtarmak için operasyon başlattı. Operasyon sırasında gemide içinde 1’i hamile 40 kadın, 30-35’i çocuk olmak üzere 300’e yakın mültecinin bulunduğu tespit edildi.
Operasyona KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı Girne ve Gazimağusa’da görevlendirilen 3 sahil güvenlik botu da destek verdi.  Demir atması sağlanan gemi Küçük Erenköy sahilinin 500 metre kuzeyinde kayalıklara çarpmadan durduruldu. 


Bakanlar uyumadı
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Sağlık Bakanı Ali Gülle kurtarma çalışmaları esnasında ve sonrasında düzenli olarak bilgi vererek kamuoyunu aydınlattı.
Gemiden kurtarılan mülteciler Girne’ye getirildi. Mülteciler gerekli tetkiklerinin yapılmasının ardından barınma ve beslenmelerine yönelik hazırlanan  Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu’na yerleştirildi.

Mürettebat gemiyi terketti
Bu arada elde edilen bilgiye göre, Sahil Güvenlik ve Sivil Savunma ekipleri geminin yardımına giderken, gemi kaptanları ve mürettebatı gemiden ayrıldı.
Görgü tanıklarına göre, gemideki yolcular, işaret fişeği atarak yardım istedi ve kaptanla mürettebat da sürat teknesiyle kaçtı.

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2014, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474