banner564

Müthiş fikirler

Belediyeler Birliği su konusunda komite istedi, Bakan Çavuşoğlu ‘kaygıların’ yazılı bildirilmesini talep etti

Müthiş fikirler
banner598
Sonuç CEVİZCİ
Kuzey Kıbrıs’ın birçok bölgesinde su sıkıntısı artarak devam ediyor. Özellikle Karpaz bölgesinde yaşayanlar haftada bir su alamıyor. 
Gazimağusa, Lefkoşa ve Girne bölgelerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Buna karşın, Geçitköy Barajına kadar gelen Anamur suyunun musluklardan akmasını sağlayacak bürokratik işlemler tamamlanamıyor.
Türkiye’nin ton başına 2,30 TL istediği suyun vatandaşlara ancak 6,70 TL’den satılabileceğini söyleyen belediyeler bir türlü karar alamıyor. Belediyeler Birliği, karar alabilmek için bu saatten sonra ‘komite’ oluşturmayı kararlaştırırken, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun dünkü toplantı sonrasında başkanlara ilginç bir öneri yaptığı iddia edildi. Çavuşoğlu “Kaygılarınızı bize yazılı bildirin” diyerek topu belediyelere attı. Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamasının ardından özellikle sosyal medyada “Su konusunun çözümünde müthiş fikirler havada uçuyor. ‘Söz uçar yazı kalır’ fikrinden yola çıkılarak belediyelerin görüşleri yazılı isteniyor” şeklinde yorumlar yapıldı.
Çavuşoğlu: Yazılı rapor talep ettik…
Diyalog muhabirinin dünkü toplantı ile ilgili görüşüne başvurduğu  Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, belediyelerden, sorunun çözümü yönünde yazılı bir rapor istediklerini doğruladı. Çavuşoğlu, “Belediye başkanları su süreci ile sıkıntılarını Başbakana anlattı. Bizde,  belediyelerin içme şebekesine 2.30 TL’den teslim edilen suyun aboneye (kullanıcılara) ulaşana kadar belediyelere ne kadara mal olduğunu, maliyet unsurlarının neler olduğunu rapor hazırlayarak sunmalarını istedik. Onlarda bunun üzerine konuşma yapabileceklerini söylediklerini belirtti” dedi. 

“Bilimsel veri için rapor istendi…”
İstenilen raporların, bilimsel verilerle değerlendirilme yapılabilmesi için talep edildiğini dile getiren Çavuşoğlu,  “Belediyelerin sıkıntılarının hazırlandığı raporların sunulmasının ardından bende bu raporları hükümete sunacağım ve bu sıkıntılar karşısında nasıl yardım edilebilir, edilemez veya nasıl çözülebileceği konusunda çalışmalar yapabileceğiz” ifadelerini kullandı.

Harmancı: Geçen yıl ki verilere bakmalarını söyledik…
Diyalog muhabirine konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, dünkü toplantıda, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın rapor önerisi konusunda bir yaklaşımı olduğunu belirterek, “Belediyeler Birliği Başkanı Ahme Benli bu istek karşısında geçen yılki verilere bakılarak raporların zaten kendilerinde olduğunu söyledi. Karşılıklı olarak herkes raporlar doğrultusunda çalışmasını yaparak ortak bir sonuca varılması temennisinde bulundu” dedi.


Atun: Belediyelerin hesapsız kitapsız istihdamları…
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise dünkü bir kabulünde, son günlerde gündemi meşgul eden su konusunda ilginç açıklamalarda bulundu
Su konusuna Atun, şunları söyledi:
“Görüyoruz ki yıllardır belediyeler hesapsız kitapsız istihdamların hesabını su faturaları üstünden vatandaşa ödetmişler. Türkiye’den büyük yatırımlarla Ada’ya gelen suyun maliyeti 2,30 TL iken, belediyeden musluklara gitmesi nispeten daha pahalı olmamalı. Çünkü bunun altında yıllardır hesapsız kitapsız yapılan istihdamlar var. Su nakil projesi ile 50 yıllık su ihtiyacımız karşılanacak. 50 yıllık kalite ve fiyat istikrarı sağlanacak. Beşparmak aküferi 140 metre derinlik kaybetti. Birçok kuyu kurudu veya tuzlandı. 3-5 yıla kadar yeraltı kaynakları kurumaya yüz tutacak. Tüm bunları göz önünde bulundurmamız gerekiyor.” 

CTP, popülist yaklaşıyor…
CTP-UBP koalisyonu döneminde hükümet olarak su anlaşmasının sonuçlandırıldığını anlatan Atun, “Ancak Sayın Talat ve CTP’nin içerisindeki bir kesim bunu politik malzeme haline getirip toplum liderliğinde Akıncı’nın önüne geçebilmek için siyasi argüman olarak kullanmak istediler. Bu tür popülist hareketlerin kimseye faydası olmadı” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2016, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474