banner564

Piyasaya 504 milyon liralık doping

Normal maaşlar yarın, 13’üncü maaşlar ise 30’unda ödeniyor

Piyasaya 504 milyon liralık doping
banner598
Çiğdem AYDIN

   Maliye Bakanlığı, kamu görevlileri ve emeklilerin merakla beklediği maaş ödemeleriyle ilgili tüm hazırlıklarını tamamladı. Diyalog’un ‘güvenilir bir kaynaktan’ elde ettiği bilgilere göre normal maaşların yarın, 13’üncü maaşların ise 30 Aralık günü ödenmesi bekleniyor.
   Maliye bakanlığı, kamu görevlileri ile emeklilerin maaşlarına ilaveten, devletin borçlu olduğu özel kuruluşlara da gerekli ödemeleri ay sonuna kadar tamamlayacağı belirtildi.
    Diyalog’a konuşan Maliye Bakanı Zeren Mungan, ilk ödemede piyasaya yaklaşık 350 milyon, ikincisinde ise 150 milyon akacağını belirtirken, yüzde 3’lük artışla birlikte toplam rakamın 504 milyon 500 bin liraya ulaşacağını söyledi. Mungan, ay sonuna kadar tüm borçların ödenmiş olacağını kaydetti.

Piyasa beklentide
   Günlerdir memur maaşlarının ödenmesini bekleyen mağaza sahipleri, bu kadar büyük miktarda bir ödeme sonrasında çarşının rahatlayacağını düşünüyor. Ancak bu paranın Kıbrıs Türk çarşısında kalmasını isteyen mağaza sahipleri “vatandaşlarımız bizdeki fiyatlara bakmadan, güneye gidip mal almasınlar” diyor.
   Çok sayıda markette alkollü içki fiyatlarının yanı sıra, bazı gıda ve konfeksiyon ürünlerinde kampanyaların başladığına dikkat çeken mağaza sahipleri, güneyden daha ucuz olduklarını iddia ediyor.

Hayat pahalılığı ödeneği 2015’te yok
Öte yandan Maliye Bakanı Zeren Mungan dün yaptığı açıklamada, kamudan maaş alanlara Hayat Pahalılığı dağıtımının eşit miktarlarda yapılacağını, bu sayede ülkedeki alt grupların alacakları ek gelirin etkisinin artmış olacağını kaydetti. 
Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı düzenlemesinde değişikliğe gidildi.
Maliye Bakanı Zeren Mungan, Bakanlar Kurulu’nun kamudan maaş alanların refah seviyelerinin dengelenmesi ve maaş – ücret düzenlemelerinde farkındalık yaratılması için 2015 yılına yönelik mevcut Hayat Pahalılığı hakkına yönelik oransal düzenlemesini ötelediklerini söyledi. 

Ek refah artışı...
Mungan, bu uygulama ile özellikle 2011 yılından itibaren kamuda istihdam edilenlere ek refah artışı yapılmasının öngörüldüğünü de vurgulayarak, 2015 Ocak ayında 2014 Aralık ayı Tüketici Fiyatları Endeksi’ne bakılarak hareket edileceğini ifade etti. 
Normalde 1 Temmuz – 31 Aralık arası verilere bakılarak düzenleme yapıldığını da anımsatan Mungan, “Ancak Bakanlar Kurulu kararıyla Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki artışa göre adaletli dağıtım yapmak, refah seviyesini dengelemek ve bunu alt gelir gruplarına da yansıtmak için bu uygulama yapılıyor” dedi.

Maliye Bakanlığı açıklaması
Maliye Bakanlığı’nın bu konuda yaptığı yazılı açıklamada ise şunlar ifade edildi:
“Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık TÜFE endeks artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için dondurulmuştur.
Ancak, bu düzenlemeye ülkede kamudan maaş çeken kesimlerin 6 aylık TÜFE artışları dolayısıyla alacakları ek menfaatlerin, ülkede refah düzeyinin alt gelir gruplarına etkisini artırabilme amacına yönelik olarak; Oluşacak TÜFE endeks artışının bütçeye getirebileceği yükün altında olmamak üzere eşit miktarlarla ödenmesi ve özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek refah artış ödemesi yapılması öngörülmektedir.
Bu düzenleme Ocak 2015 maaşlarından başlamak üzere, Aralık 2014 TÜFE değerleri netleştikten sonra yapılacak teknik çalışmalarla şekillendirilecektir.”


Kaptan: Sessiz kalmayacağız
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, “Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını” düzenleyen yasanın maddelerinin yürürlükten kaldırılmasını eleştirerek, yıllarca verilen mücadeleler ile kazanılan bu hakkın ellerinden alınmasına asla sessiz kalmayacaklarını vurguladı. 
Kaptan yaptığı yazılı açıklamada, “hak budamaya yönelik bu uygulamaya karşı tüm kamu çalışanlarını sendikamız etrafında örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırırız” dedi

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2014, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474