banner564

“Rumun kiracısı olacağız”

Parti temsilcilerini bilgilendiren Eroğlu, Güney Kıbrıs’ın, Türk tarafından çok büyük ölçekte toprak talebinde bulunduğunu söyledi

“Rumun kiracısı olacağız”
banner598
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimin çok büyük ölçekte toprak talebinde bulunduğunu söyledi.  “İstenilen toprak verildiği takdirde Kıbrıslı Türklerin yaşam alanının kalmayacağını aktaran Eroğlu, “Düşünün Karpaz’ın, Güzelyurt’un, Güney Mesarya’nın tümünü ve Kuzey Mesarya’nın da yarısını istiyorlar. Biz de, bize kalacağınızı zannettiğimiz topraklarda Rum’un kiracısı olacağız….Kıbrıs Türk halkı bir antlaşmadan yanadır ama nasıl olursa olsun bir anlaşma değil” dedi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerindeki gelişmeleri değerlendirmek üzere  Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin oluşturduğu Meclis Platformu ile bir araya geldi. 
Toplantıya CTP-BG’den Genel Başkan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, DP-UG ‘den Genel Başkan ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, DP-UG Genel Sekreteri, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ve DP-UG Dışilişkiler Sekreteri Serhat Kotak, Ana muhalefet UBP’den Genel Başkan Hüseyin Özgürgün ve milletvekilleri Ersan Saner ile Tahsin Ertuğruloğlu, TDP’den de Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Girne Milletvekili Zeki Çeler ve Dışilişkiler Sekreteri Deniz Birinci katıldı. 
Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve yaklaşık 2.5 saat süren görüşmenin ardından basına açıklama yapan CTP-BG, DP-UG, UBP ve TDP genel başkanları, Rum Lider Nikos Anastasiadis’e masaya dönme çağrısında bulundu. Genel başkanlar müzakerelerde her ne sorun yaşanıyorsa, bu sorunun müzakere masasında çözülebileceğine vurgu yaptı.


Eroğlu: 8 maddelik paket ele alındı
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Meclis Platformu ile gerçekleştirdiği görüşmenin arından basına yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Barbaros Hayrettin Paşa sismografik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de KKTC adına yaptığı araştırmalarını bahane göstererek müzakerelerden çekilmesini ve bunun ardından Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’nin aldığı 8 maddelik önlemler paketini ele aldıklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Meclis platformundaki arkadaşlarla yaptığımız görüşmede, güneyin önkoşulunu kabul edecek pozisyonda olmadığımızı ortaya koydu” dedi.

“Rumların ön koşulu kabul edilemez”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir anlaşmaya ancak müzakere masasında görüşülerek varılabileceğine işaret ederek, aracılarla bir antlaşmaya varmanın mümkün olmadığını söyledi. Eroğlu, “Mekik diplomasisini benimsemek demek zamana oynamak demek” dedi. Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının, “Türkiye’nin gemilerini doğal gaz için sondaj çalışması yapılan bölgeden üç aylığına geri çekmesi ön koşulunun” da kabul edilemez olduğunu söyledi. 
Kıbrıs Türk tarafı olarak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin, müzakerelere dönmek için ortaya attığı herhangi bir önkoşulu kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Eroğlu, “Burada mühim olan Anastasiadis’in önkoşulsuz müzakerelere dönmesidir” şeklinde devam etti

“İki devletli çözüm yerinde bir açıklama”
Eroğlu, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “İki Devletli Çözüm için müzakere yapılması önerisiyle” ilgili olarak, “Bana göre gayet yerinde bir açıklamadır. Eğer Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, denizlerinde olan her şey benim devletimindir iddiasındaysa, kuzeydeki denizler de benimdir. O zaman neyi görüşeceğiz? O zaman paylaşma yapılmıştır.. İki devlet başlığını müzakere masasına taşıyıp tartışılması kalmıştır” dedi. 
Bunun yeni bir müzakere masasına çağrı anlamına geldiğini ifade eden Eroğlu, “Sen, adanın güneyindeki denizler benimdir, benim egemenliğim altıdadır dersen; ben de siz,e gel müzakere masasındaki misyonumuzu değiştirelim derim” dedi.

Anastasiadis’e geçmiş olsun dilekleri
Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e, müzakere masasına çok uzun zaman geçmeden dönme çağrısı yapab Eroğlu, Brüksel’de rahatsızlanan Anastasiadis’e geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

KKTC’nin yarısını istiyorlar
Kıbrıs Rum Yönetimin çok büyük ölçekte toprak talebine bulunduğuna da atıfta bulunan Eroğlu, “İstenilen toprağı verdiğimiz takdirde biz o zaman nerede yaşayacağız sorusunu kendi kendime sorarım. İstediği topraklar çok geniş” dedi.
Cumhurbaşakanı Eroğlu, “Düşünün Karpaz’ın, Güzelyurt’un, Güney Mesarya’nın tümünü ve Kuzey Mesarya’nın da yarısını istiyorlar. Biz de, bize kalacağınızı zannettiğimiz topraklarda Rum’un kiracısı olacağız….Kıbrıs Türk halkı bir antlaşmadan yanadır ama nasıl olursa olsun bir anlaşma değil” dedi.

Yorgancıoğlu: Anastasiadis masaya dönmeli
Başbakan, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakerelerinde tek sorunun hidrokarbon yatakları olmadığını, bu yüzden birçok çehresi olan Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için müzakere masasının yeniden oluşturulması gerektiğini belirtti. Yorgancıoğlu, esas olanın müzakere masasının devamı olduğunu vurguladı ve Anastasiades’e masaya dönme çağrısı yaptı. 

Özgürgün: Muhatapları Türkiye değil
Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, sorunların masada çözümlenebileceğini, masadan kaçmanın sorunların daha da derinleştirebileceğini ve süreci geri götürebileceğini söyledi. Rum tarafının Türkiye’yi muhatap alma girişimlerinin kabul edilemez olduğunu, esas muhatabın Kıbrıs Türk tarafı olduğunu belirten Özgürgün, Anastasiades’in bir an önce koşulsuz ve şartsız masaya dönmesi gerektiğini kaydetti. 

Denktaş: Kalkan bedelini ödemeli
Başbakan Yardımcısı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, “Masadan kalkan tarafın masaya dönerken Kıbrıs Türk tarafından elde edeceği bir taviz sonrasında bunu gerçekleştiremeyeceğini” herkesin bilmesi gerektiğini ifade ederek, “Masadan kalktıysa, bunun da bedelini ödeyerek geri dönmesi gerekir” dedi. 

Özyiğit: Görüşme masası yeniden tesis edilsin
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, TDP olarak Kıbrıs’ta yaşanan gerginliklerden büyük rahatsızlık duyduklarını, bir an önce görüşme masasının yeniden tesis edilmesi ve bütün sorunlarla birlikte gaz ve petrol konusunun da masada görüşülmesi gerektiğini vurguladı. Özyiğit, TDP olarak “bu gerginliğin düşürülmesi için bütün aramaların durması, eş zamanlı olarak gemilerin çekilmesi ve yine eş zamanlı olarak Rum liderin masaya dönmesi” konusunda görüş belirttiklerini vurguladı. 

Eroğlu İstanbul’a gidiyor
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Trabzon Dernekleri Federasyonu’nun davetlisi olarak bugün 09.35 uçağıyla İstanbul’a gidecek.
Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Eroğlu, İstanbul’da faaliyet gösteren Trabzon Dernekleri Federasyonu’nun saat 15.00’te Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenleyeceği etkinlikte Kıbrıs konusunda bir konuşma yapacak.
Cumhurbaşkanı Eroğlu’na İstanbul ziyareti sırasında Cumhurbaşkanlığı Yaveri Albay Sertaç Kayalar refakat edecek. Cumhurbaşkanı Eroğlu, İstanbul temaslarını tamamlamasının ardından bu akşam 23.00 sıralarında yurda dönecek.

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2014, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473