banner564

“Sakin Şehir Sizi Çağırıyor”

Ceviz Festivali’nin açılışı 50 yıldan fazla Lefke’de esnaflık yapanlar tarafından gerçekleştirildi

“Sakin Şehir Sizi Çağırıyor”
banner598
Özlem Güran AKKORLU
“Sakin Şehir Lefke Sizi Çağırıyor” sloganıyla düzenlenen Lefke Ceviz Festivali’nin açılışı dün saat 11.30’da 50 yıldan fazla Lefke’de esnaflık yapanlar tarafından gerçekleştirildi.
Festivalde, bölgede üretilen ceviz, hurma, çilek gibi tarım ürünlerinin yanı sıra yiyecek-içecek, kitap takı el sanatı ürünlerin satışı yapılıyor.
Festival kapsamında sanatsal sergiler, köy kadın kursu sergisi, rehber eşliğinde Lefke tanıtım turu, konserler düzenlenecek.
Festival, yarın saat 20.00’de, Lefke AKM’de Lefke Belediyesi sponsorluğunda düzenlenecek Lefke Sanat Derneği konseriyle sona erecek.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile bazı milletvekillerinin de katıldığı festival açılışında Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanı Akıncı birer konuşma yaptı.

Akıncı: Rum tarafındaki zihniyet değişmeli…
Cumhurbaşkanı Akıncı açılışta yaptığı konuşmada, İstanbul’da “İnsani Zirve” kapsamında verilen yemeğe katılmasıyla ilgili kriz yatan Rum tarafını eleştirdi. Akıncı, “Ben ‘Kıbrıs Cumhuriyetiyim her yerde benim, Kıbrıslı Türkler Türkiye’de bir yemeğe bile katılamazlar, Genel Sekreterle de görüşemezler, BM Genel Sekreteri’yle de sadece ara bölgede görüşebilirler başka bir yerde görüşemezler” zihniyetiyle giderlerse, Rum tarafının bir tek şeye hizmet edeceğini belirtti ve bunu “ülkede iki tane ayrı varlığın kök salması” olarak açıkladı.

Karlıtaş: Özel bir turizm planı lazım
Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş konuşmasında Lefke’nin gelişiminin turizm, eğitim sektörleri ve iyi tarım uygulamalarıyla mümkün olduğunu kaydetti ancak Lefke’nin iyi bir gelişim planına ihtiyacı odluğunu, özel bir turizm planı ile bu kasabanın özel bir planla korunarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti.
Karlıtaş bu yıl yeşil ceviz ithaline izin verilmesinin de sorun yaratacağını belirtti ve Lefke’de yeterli yeşil ceviz bulunduğunu söyledi.

Akıncı Güzelyurt ve Yeşilyurt’u ziyaret etti
Lefkoşa, 28 Mayıs 16 (T.A.K.): Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ceviz Festivali açılışı için gittiği Lefke’nin yanında Güzelyurt Açık Pazarı’nı ve Yeşilyurt’u da ziyaret etti.
Verilen bilgiye göre, Güzelyurt’taki pazarda vatandaş ve esnafla bir araya geldi. Akıncı, tek tek esnafı dolaşarak satışlarla ilgili bilgi aldı ve bir süre sohbet etti. 

***

Derinya ve Aplıç için son adım
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Derinya ve Aplıç kapılarının açılması talebinin 15-16 yıldır gündemde olduğunu hatırlattı ve kendisi göreve geldikten kısa bir süre sonra  Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile her iki kapının açılması için karar aldıklarını, süreci başlattıklarını hatırlattı.
Proje ihalesi tamamlandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Yol projesi tamamlandı. Bana verilen bilgiye göre önümüzdeki Cuma gün BM tarafından yapım ihalesine çıkılıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, BM’nin her iki kapının açılması için gerekli altyapı çalışmalarıyla ilgili ihale süresinin 5-6 ay olarak tahmin edildiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2016, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473