banner564

Süreç hız kazanacak

Müzakerelerde tıkanıklık olmadığını söyleyen Akıncı, “Ümit ederim 2016 yılı gerçekten kıbrıs için kalıcı barışa adım attığımız bir yıl olur” dedi

Süreç hız kazanacak
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün yaklaşık 3 saat süren liderler görüşmesi sonrasında basına görüşme ile ilgili açıklama yaptı, soruları yanıtladı. 
Akıncı, Şubat ayının ilk müzakeresini yaptıklarını, ikinci görüşmenin ise 26 Şubat’ta yapılacağını söyledi. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerde tıkanıklık olmadığını ancak zor konuların görüşüldüğüne vurgu yaparak, müzakerelerin hızlanması için müzakerecilerin daha çok çalışacağını söyledi. 
Akıncı, “Eğer önümüzdeki 1-2 ay içinde ilerleme sağlanan 4 başlığın geri kalan uzlaşılmayan noktalarında iyi bir uzlaşma zemini yakalarsak, hemen ardından toprak ve güvenlik, garantiler konularının da bağlanmasıyla, umut ederim ki 2016 yılı gerçekten Kıbrıs için kalıcı barışa adım attığımız bir yıl olur. Her iki tarafta da halkın onay verebileceği Kıbrıs’ın geleceğini bugünkünden çok daha iyi bir noktaya taşıyacak olan bir anlaşmayı sağlayabiliriz” dedi. 

“Dönüşümlü Başkanlıkta uzlaşı yok…”
Mustafa Akıncı, “Dönüşümlü Başkanlık” konusunda da; “Bizim anlayışımız ortada, onların bu konudaki sıkıntıları var, öyle söylüyorlar, dolayısıyla bu konuda henüz bir uzlaşma yok. Ama bir uzlaşma olmasının kaçınılmaz olduğu düşüncesindeyim. Çünkü bu konuda tavrımız çok açık ve net” diye konuştu. 

“Mülkiyetin derinliklerine girildi”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. 
Akıncı, “müzakerelerde bir tıkanıklık olup olmadığı” konusunda sorulan soruya karşılık, müzakerelerde bir tıkanıklık olmadığını, ancak müzakere sürecinin zor bir süreç olduğunu, en zor başlıklar konusunda artık ilerlemeler olduğundan bahsetmeye başladıklarına dikkat çekti. 
Akıncı, “mülkiyet” başlığının yıllar yılı hep üzerinde konuşulmayan başlıklardan biri olduğunu ancak şimdi derinliklerine girildiğini, üzerinde tartışıldığını, ayrıntılarına girildiğini ve mutabakatlar olduğunu söyledi. 

“52 yıldır kolay bir iş yapılmıyor”
“Evet ayrılık noktaları da var” diye Akıncı, diğer başlıklarda ciddi ilerlemeler olduğunu, daha önce sadece Yönetim Güç Paylaşımı, AB ve Ekonomi denildiğini ancak şimdi Mülkiyetin de buna eklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Tıkanıklık yok ama bunlar zor konular… 52 yıldır kolay bir iş yapılmıyor, zorluklar var, ancak her zorluk aşılmak içindir, biz iyi niyetle bu zorlukları aşarak yolumuza devam etmek isteriz.

“Su konusunda belediyelerin rızası şart…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’den ülkeye getirilen su konusunda konuşulan Kamu Özel ortaklığındaki “Kamu” kısmının herhalde “belediyeleri” kastettiğini ifade ederek, “Belediyelerin de rızasıyla, belediyelerin de ortaklaşmasıyla ve onların da bu olayın bir parçası halinde olması sonucunu doğuracak anlayışların olmasını temenni ve tavsiye ederim” dedi. 
Akıncı, su konusunda; belediyelerin hukukunun korunması ve mutlaka belediyelerin bir şekilde bu işin içinde olması gerektiğini, bu sürecin dışında olmamaları gerektiğini düşündüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerine de şu duygununun verilmemesi lazım; sizin yerinize geçen şeyler değil, Kıbrıs Türk halkının kurumları, özellikle bir federal çözüme doğru gittiğimiz bir ortamda, güçlü bir şekilde varlıklarını korumalı ve geleceğe taşınabilmeli, bu varlıklar bu kurumlar arasında belediyeler de ciddi bir yer tutar diye düşünüyorum” dedi. 

“Topluca vatandaş yapılması kabul edilemez…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ülkede “topluca vatandaş yapma” anlayışına sıcak bakmadığını ve bunu söylemekte hiçbir sakınca olmadığını da belirterek, “Binlerce insanı vatandaş yapmak başkadır, doğal akışı içerisindeki vatandaşlıklar başkadır. Ben müzakere masasında dikkatli olmak zorundayım. Çünkü bugüne kadar elimizdeki verilerle yürüttük bu müzakereleri. Benim elimdeki veriler ülkenin resmi verileridir. İçişleri Bakanlığı’nın verdiği rakamlardır” şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2016, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474