banner564

Dolandırıcılar sanal alemde

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Canko’dan ciddi uyarı 

Dolandırıcılar sanal alemde
banner598

 Türkiye Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, sosyal mühendislik ve oltalamanın yeni dolandırıcılık türleri olduğunu belirterek, "Sosyal medya platformlarında, internette ya da e-posta aracılığıyla bedava veya çok cazip fiyatlarla teklif edilen ürün, hizmet ve kampanyalar gerçek değildir" dedi.

Soner Canko, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ödeme alışkanlıklarındaki değişimin, eski dolandırıcılık türlerinin yerini sosyal mühendislik gibi yeni siber dolandırıcılık türlerinin almasına sebep olduğunu söyledi.
Dolandırıcılık türleri değişse de konuyla ilgili yeterli bilgisi olmayan ve gerekli önlemleri almayan kişilerin dolandırıcıların kurbanı olmaya devam ettiğini belirten Canko, bir ağa, cihaza ya da kişisel hesaba ulaşmak isteyen dolandırıcıların, amaçlarına ulaşmak için pek çok yöntemi kullandığını anlattı.

3 farklı yol
"Sahtekârlar, 'takipçi sayını artırma' ya da 'profiline kimler baktı' uygulamalarını kullanıyor"
Soner Canko, oltalamanın (phishing), genellikle 3 farklı yolla yapıldığını belirtti. Bu yollardan birinde sahtekârların internet aramalarında çıkan sonuçlarda, bankaların gerçek sitelerine benzeyen ancak aslında sahte olan internet sitesi bağlantılarının ilk sıralarda çıkmalarını sağladığını ifade eden Canko, bir diğer yolda ise kullanıcılara bankalar, kamu kurumları ya da kargo firmalarından gönderilmiş gibi gözüken e-postalar yollandığını ve kullanıcılardan bu e-postaların içindeki bağlantılara tıklamasının istendiğini anlattı.
Arama sonuçlarındaki ve e-postalardaki bu bağlantılara tıklayanları kendi hazırladıkları sahte internet sitelerine yönlendirdiklerini söyleyen Canko, sahte internet sitelerinde kredi kartı veya hesap bilgilerini giren kullanıcıların bilgilerini ele geçirdiklerini ve bu sayede kullanıcı hesaplarından yüklü miktarlarda para çekebildiklerini dile getirdi.
Canko, son zamanlarda sosyal medyada "takipçi sayını artırmak ya da profiline kimlerin baktığını görmek istiyorsan bu uygulamayı indir" diyen uygulamalar gördüklerini söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473