banner564

Ortaklarda erken seçim  havası yok

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ın “Seçim olursa yüzde 42 ile tek başına iktidar oluruz” açıklamasına CTP, HP, DP ve TDP’den tepki geldi; Arıklı ise “oyları 35’i geçmez” dedi

Ortaklarda erken seçim  havası yok
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar’ın Diyalog’un dünkü manşetinde yer alan açıklaması, iktidar ortaklarından tepki gördü. Tatar’ın “Erken seçim olursa UBP yüzde 42 ile tek başına iktidar olur” iddiasını yorumlayan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın “Bu onun iddiasıdır. Ayrıca ülke erken seçime hazır değildir” dedi.
    Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Yenal Senin, erken seçimin gündeme geleceği inancında olmadığını söylerken, Demokrat Parti (DP) Genel sekreteri Afet Özcafer, “Bize göre şu anda bir seçime gerek yok” dedi. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) genel sekreteri Halil Hızal da erken seçime gerek olmadığını söyledi. Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı ise, Tatar’ın yüzde 42 değerlendirmesine katılmadığını, 30 ile 35 bandında olduklarını belirtti.
   İşte partilerin görüşleri:

Erdoğan Sorakın (CTP Genel Sekreteri): 
“Yüzde 42 UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ın kendi yorumudur. Nereye dayanarak söylüyor, yapıyor bu açıklamayı bilemiyorum ama şu anda ülke bir erken seçime hazır değildir. Neden bir erken seçim bunun da izahatının yapılması lazım. UBP yıllarca direnmiş bir parti, son 20 ay icraatlarının ne olduğunu kamuoyu bugün gibi hatırlıyor. Dolayısıyla bugün bu halkın UBP hükumetine ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Yorum Ersin Tatar’ın yorumu. Biz CTP olarak kendimiz parti olarak herhangi bir kamuoyu yoklaması son dönemde yapmadık. Ancak 2018 yılı içerisinde yaptığımız kamuoyu yoklamalarında partinin sürekli bir yükselişte olduğunu gözlemledik. En son Haziran ayında yaptığımız yerel seçimlerde de partimiz en çok Belediye Başkanlığı kazanmış bir partidir. Bilahare yapılan değerlendirmelerde de sürekli yükselişte olduğunu görüyoruz. Ancak son birkaç aydır kamuoyu yoklaması yapmış değiliz. CTP her zaman seçime hazırdır, önümüzdeki hafta bir seçim olsa bile CTP seçime hazırdır. CTP her dönem her zaman kendini hazırlıyor, gerek bir erken seçime gerekse olası bir seçime kendini hazırlıyor. Dolayısıyla CTP seçimden asla korkmaz. Ancak bugün içinde bunduğumuz atmosferde erken bir seçime ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz.” 

Halil Hızal (TDP Genel Sekreteri):
“Ersin Tatar neye göre neye dayanarak bu açıklamayı yaptı bilmiyorum. Doğrusunu isterseniz ben ülkede daha önemli sorunlar olduğunu düşünüyorum Akdeniz’in etrafında çok ciddi şeyler oluyor, doğalgaz arama faaliyetleri ve sonuçları önemli. Bunlara kafa yoracağımıza Ersin beyin ütopik düşünceleriyle kafa yormak istemem doğrusu. Ben doktorum, benim aklım analitik çalışır.Somut şeyler üzerinde durmayı tercih ederim. Bu yüzden bu konuyla ilgili yorum yapmak istemem. Erken seçime falan da ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.” 

Yenal Senin (HP Genel Sekreteri ) 
“Ersin Tatar beyin kendi görüşüdür saygı duyarım ama sonuçta biz dikkat ettiğiniz üzere her hafta bu ülkenin belirli yerlerine sıklıkla ziyaret yapıyoruz. Pek tabi ki ekonomik krizin etkilerini halkta görüyoruz ama şunu da görüyoruz, çok uzun zaman sonra bile gittiğimizde insanlar bizleri hala bir umut olarak görüyor. Bugün herhangi bir negatif eleştiri ekonomik bağlamın dışında almamaktayız. Herhangi bir seçim olursa bunu açık yüreklilikle söyleyeyim Halkın Partisi her daim hazırdır. Ancak daha bir yıl önce seçim yapılmış bir ülkede ki, 40 yılda 38 – 39 hükumet değişti. Bu ülkede tekrardan bir seçim sorunları çözer mi şahsen katılmıyorum. Olası bir erken seçimin gündeme geleceğini de düşünmem, kendileri de dahil bunu söyleyebilirler ama daha önce defalarca Ersin Tatar erken seçimin gereksiz olduğunu , gerek parti içi borç yükünün de UBP’de fazla olduğunu kendileri söyledi. Ama olursa da Halkın Partisi hiçbir seçimden kaçacak değil. Bir kamuoyu araştırması yapan birinden bir görüş aldık ve o görüşte Ersin Tatar’ın söylediği oy oranlarını görmediğimizi söyleyebilirim. Hatta Halkın Partisi mevcut oy potansiyelini muhafaza etmekte, beklentileri karşılayabildiği takdirde ki özellikle 2019’ da biz mecliste bazı önemli yasa tasarılarını gündeme getireceğiz çünkü geç kaldığımızı düşünüyoruz. Beklentileri karşıladığımız takdirde Halkın Partisinin oy oranını yükselteceğini bu anketler bize söylüyor. Ama illaki bir seçim olacaksa da Halkın Partisi her zaman hazırdır.” 

Afet Özcafer (DP Genel Sekreteri ) 
“Tabi ki geçen erken seçimde UBP’nin bütçeyi geçirmeden ısrarla seçime gitmek istemesiyle maalesef bugünkü hem ekonomik hem siyasi durum gün gibi ortadayken bunu yine ve bugün yaşanan birçok sıkıntıya sebep olan UBP’nin yeniden erken seçim havası estirmesi bana göre doğru değil. Çünkü bütçe geçmeden seçime giderken bunu bir tek DP söylemişti. Bütçe geçmeden eğer bir seçime gidersek mart sonuna kadar yeni gelen hükumetin ancak bir bütçe geçireceğine ve hemen arkasına da yerel seçimlerin gündeme geleceğini ve seçim yasakları gündemdeyken hiç bir icraatın yapılamayacağını, ihalelerin olmayacağını sıkıntılı zamanlar geçireceğimizi söylemiştik. Kamu maliyesinin de denk bütçe oluşturup rahata kavuştuğu anda Türkiye ile mali protokolün imzalanması için hazır olunamayacağını, sistem değişiklerinin yaşandığını söylemiştik ve tüm bunları yaşadık. Ne yazık ki UBP sayesinde de kayıp bir yıl yaşamış olduk. Şimdi yine UBP erken seçim naraları atıyor, biz ekonomik protokolü imzalamak için hazırız. Türkiye’den heyetler geldi ve ancak Nisan ayında para akışı sağlanabilecek. Bize göre şu anda bir erken seçime gerek yok, bu söylentilerin ülkeye zarar verdiğini düşünüyorum. Tam da işleri rayına getireceğim anda erken seçim söylemleri bu ülkeye verilebilecek en büyük zarardır. Biz bir kamuoyu araştırması yapmadık, yakında kurultay sürecimiz vardır, örgüt yenilenmeleri olacak. bizim önceliğimiz ülke sorunlarını çözmektir. Yoksa siz birinci parti gelmişsiniz ikinci parti gelmişsiniz bu bireysellikten başka bir şey değildir. Hatta Cumhurbaşkanlığı adayları dahi olsa hükûmetteki siyasi partilerin ülkeyi zarara ziyana uğratmadan seçimleri de yapar ve bitiririz. Biz 4’lü koalisyonda el ele verip ülkenin önünü açmak için çalışıyoruz.” 

Erhan Arıklı (YDP Genel Başkanı) 
“Tabi ki bütün siyasi partiler kendilerini yüksekte göstermek isterler. Ama Yeniden Doğuş Partisi ortaya çıkmasaydı Ulusal Birlik Partisinin tek başına iktidara gelme ihtimali olabilirdi. Ama şu anda UBP, yapılan bütün kamuoyu araştırmalarında yüzde 30 ile 35 arasında olan banttadır. Bizim ise YDP olarak yüzde 15 ile 20 arasındadır. Kendilerinin yaptırdığı anketler vardır neden onu açıklamıyorlar. Ben UBP’nin tek başına iktidara gelme ihtimalinin olduğunu zannetmiyorum. Çünkü 14-15 ay önce zaten onlar iktidarda idi ve ülkenin ne halde olduğunu herkes görüyor, o günleri de yaşadılar. Netice itibariyle ekonomik protokol o günlerde de uygulanmamıştı, imzalanmış olmasına rağmen. Enerji ile ilgili Enerji dairesi o dönemde de kurulmamıştı, su dairesi o dönemde de kurulmamıştı ve yine o dönemde ekonomik protokolün 97 maddesinden sadece 2 tanesi uygulamaya geçmişti. Biz kamuoyu araştırması yaptık ama şimdi açıklamayalım. Ama Cumhurbaşkanlığının yapmış olduğu bir anket kulaktan kulağa yayılıyor. O ankette bizim Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile ikinciliğe oynadığımız görülüyor. Yani biz oyumuzu yükselttik, CTP düşürdü ortada bir yerde buluştuk. O ankette de UBP’nin oyu yüzde 30-32 oranında idi. YDP zaten ilk günden 7 Ocak seçimlerinden hemen sonra Erken seçim çağrısı yapmıştı ve sokağa da inmişti ve şu anda aylardır sokakta olan tek siyasi parti de biziz. Tüm bölgelerde her Cumartesi Pazar açık hava kahvaltıları yapıyoruz halkla bir araya geliyoruz biz her zaman sahada olan tek siyasi partiyiz.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474