banner564

Hedef büyük

TPAO, markalaşmak istiyor diyen Genel Müdür Şişman, sadece Irak'ta değil, birçok ülkede faaliyet yapacaklarını belirtti

Hedef büyük
banner598

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Besim Şişman, devletin gelecekte meydana getireceği dünyanın 10 marka şirketlerinden biri olmayı hedeflediklerini söyledi.

Şişman, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyanın her tarafında, Ortadoğu'da, Afrika'da çok aktif olmak istediklerini belirterek, bunları yaparken Türkiye'deki çalışmalarını hiç bir zaman ihmal etmeyeceklerini bildirdi.

Türkiye'de ürettikleri bir varilin dışarıdaki karşılığının 10-15 varil olduğunu kaydeden Şişman, "Bu ne demektir, içerisi çok kıymetlidir. Sahalarımızda hummalı bir çalışma var. Herkes inanılmaz bir gayret içerisinde. Ama yönetim olarak çok güçlü bir projeksiyon ortaya koymamız lazım" dedi.

Devletin ortaya koyduğu hedefe paralel 2023'e kadar TPAO'nun ne yapabileceğini tartıştıklarını, bunun yol haritasını oluşturduklarını dile getiren Şişman, hükümetin desteğiyle TPAO ile ilgili yeni projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını, vakit kaybetmeden gelecek 10 yılı hızlı bir şekilde programlayıp hayata geçirmeyi çabaladıklarını kaydetti.

Devletin gelecek 10 yıl için dünyanın en büyük 10 ekonomisi, 2023'e kadar 10 dünya markası şirket meydana getirme hedefin bulunduğunu ifade eden Şişman, şöyle konuştu:

"Devletin gelecekte meydana getireceği dünyanın 10 marka şirketlerinden biri olmayı hedefliyoruz. TPAO'da bu potansiyel var. Sadece bu yıl değil, gelecek 10 yıl için projelerimiz var. TPAO, 60 yıllık tarihinde ilk defa Rusya'da saha satın aldı. TPAO'nun buna benzer her iki yılda bir saha satın alma hedefi var. Bunun dışında şirket satın almaları gündeme gelebilir. TPAO'nun parası var. Petrol fiyatlarının yüksek olması o anlamda TPAO için avantajlı. Ama paramızı doğru kullanmak zorundayız. Hazine Müsteşarlığı, 'kasanızda kaç lira var, bize verin' demiyor. 'Yatırım yapın' diyor. Yatırım yaptığımız zaman önümüz açıktır."

 

Afrika’da çalışmalar olabilir

Bir çok şirketin gidemediği yerlere TPAO olarak gittiklerini vurgulayan Şişman, bu nedenle Afrika'da çalışmalarının olabileceğini, yatırımlarının olmadığı Kuzey Irak'a da Türkiye'nin ilgisinin bulunduğunu aktardı.

Irak'ta güneyde merkezi hükümetle 4 projelerinin sürdüğünü, bunların petrol ve gaz projesi olduğuna dikkati çeken Şişman, gaz projelerinden birinden operatörlük yaptıklarını, bunun kendileri için önemli olduğunu belirtti.

Şişman, "İnşallah bunu alnımızın akı ile bitirmek istiyoruz. Ama bunlar bizim için yeterli projeler değil. Sadece Irak'ta değil, bir çok ülkede faaliyet yapmamız lazım. Korkarak hareket etmenin bize bir faydası yok. Başarılı olmaktan başka bir çaremiz, yolumuz yok" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da Şeyl gazı ile ilgili ortak bir proje yürüttüklerini anlatan Şişman, Türkiye'nin Şeyl gazı ile igili çok ciddi bir potansiyelinin bulunduğunu ama bu potansiyelin üretime dönüştüğü zaman bir anlam ifade edeceğine dikkat çekti.

 

“Geçen yıl 110 civarında kuyu kazdık”

Şişman, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz de diyoruz ki, Trakya'da, Güneydoğu'da bunu üretime katalım, bu çok önemli. O nedenle ancak 2015 yılı içinde sağlıklı dataları paylaşabiliriz. Geçen yıl 110 civarında kuyu kazdık. Bu yıl için ise yine 100'ün üzerinde kuyu projesi var. TPAO'da sorgulanması gereken ne kadar kuyu kazdığı değil, ne kadar rezerve sahip olduğudur. Bunun üzerine ne kadar rezerv ilave ettiği, ne kadar ürettiği, üretimini ne kadar artırdığıdır. Bizim buralardan sorgulanmamız lazım. Onun için bünyemizde yapılanma içerisindeyiz. Doğru noktalardan sorgulama yaparsak o zaman stratejilerimizi de ona göre belirleriz. TPAO'yu operasyonel ve teknik faaliyet yapan bir şirket olarak algılanmaktan çok Türkiye Cumhuriyeti'nin 50 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz açığını aşağı çekmek için rezerv üretimini arttırması noktasında sorgulanması gerekir."

 

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2014, 02:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473