banner564

İlk dikimler yapıldı

Tarımsal Araştırma Enstitüsü  5 tür yeni patates deniyor 

İlk dikimler yapıldı
banner598

 Türkiye’de tescil edilen Türkiye’nin yerli patates çeşitlerinin ilk deneme dikimleri, Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Türkmenköy’deki arazisinde dün yapıldı.

Yapılan açıklamaya göre, “Onaran 2015, Ünlenen, Leventbey, Muratbey, Nam” adı verilen Türkiye’nin tescilli 5 tür patatesiyle birlikte KKTC’de en fazla üretimi yapılan 3 patates çeşidi olan Spunta, Sifra, Asterix türü patatesler de dikildi.
Dikimi gerçekleştirilen çeşitlerle ilgili ilk sonuçların, yaklaşık 100-110 günde alınması bekleniyor.
Arazide yapılan deneme dikimleri sonrasında, düzenlenen eğitim çalışmasında üreticilere patates yetiştiriciliğiyle ilgili konularda teknik bilgiler de verildi.  

Niğde’den uzmanlar geldi
Deneme dikimi, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından yapıldı. Bu çalışma, hem Niğde Araştırma Enstitüsü’nde yeni geliştirilen ve tescillenen çeşitlerin ülke koşullarında performansını görmek hem de ülkede yıllardır dikimi yapılan çeşitler ile verim, kalite ve tüketici damak alışkanlığı bakımından karşılaştırılmasını yapmak amacını taşıyor.
Türkiye’de tescil edilen yerli patates çeşitleri ile yürütülen çalışmalar, ülkemizde patates tarımının sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından önem taşıyor.

Eğitim düzenlendi
Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen Patates Yetiştiriciliği eğitiminde, patatesle ilgili yetiştiricilik, gübreleme ve bakım ile hastalık ve zararlılarla mücadele konuları anlatıldı. Eğitim, Beyarmudu Belediyesi’nin Türkmenköy’deki Mesarya Sosyal Tesisleri’nde yer aldı.
Patates Yetiştiriciliği Eğitimi, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Pırlak, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Levent Abdullah Ünlenen ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Güç tarafından verildi. Eğitimden önce konuşmalar da yapıldı.
Tarımsal Araştırıma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nden gelen uzmanlarla Türkmenköy İstasyonu’nda Türkiye’de yeni geliştirilen patates çeşitlerinin 5 tanesinin ve Kıbrıs’ta dikimi yapılan çeşitlerden 3 tanesinin yer aldığı deneme dikimlerinin yapıldığını söyledi.
Karaca, amacın hem Niğde Araştırma Enstitüsü’nde yeni geliştirilen ve tescillenen çeşitlerin ülke koşullarında performansını görmek hem de yıllardır dikimi yapılan çeşitler ile verim, kalite ve tüketici damak alışkanlığı bakımından karşılaştırılmasının yapılması olduğunu belirtti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474