banner564

Lakkotripis Mısır’da

Güney Kıbrıs Enerji planlarını ileri götürmeye çalışıyor

Lakkotripis Mısır’da
banner598
   Güney Kıbrıs’ın bölgedeki gelişmelerden istifade ederek enerji planlarını ileri götürmeye çalıştığı; Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in bu çerçevede teknokratlar grubuyla birlikte Mısır’a gittiği haber verildi. 
   Haberde,  Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki enerji konularındaki stratejik işbirliğinin daha çok derinleşmesinin yollarının görüşüleceği belirtilerek, Lakkotripis’in, Güney Kıbrıs ve Mısır liderlerinin Eylül ayında New York’ta BM Genel Kurulu toplantısı sırasında yapacağı görüşmenin ön hazırlığının yapılması için ziyaret gerçekleştirdiği kaydedildi. 
   Simerini gazetesi “Piyasanın Artan İlgisi... Lakkotripis Kıbrıs Doğalgazını İleri Götürmek Üzere Kahire’de” başlıklarıyla verdiği haberinde, Lakkotripis’in Kahire temaslarının gündeminde enerji konuları ve transit ticaret konularının olacağını yazdı. Gazete, Lakkotripis’in ziyaret sırasında Güney Kıbrıs’ın doğalgaz alanındaki olanakları hakkında bilgiler vereceğini, ayrıca koşullar uygun olduğunda Mısır’a doğalgaz satışıyla ilgili ağız yoklayacağını belirtti. 

“Krizin ardından ilgi arttı”

   Habere göre katıldığı bir programda konuşan Lakkotripis, Mısır ziyaretinin, Eylül ve Ekim aylarında Umman, Ürdün ve Romanya’ya yapılacak ziyaretler çerçevesine olduğunu söyledi.  Gerek Mısır, gerekse ziyaret edeceği diğer ülkelerde olası doğalgaz satışı konusunun tartışılacağını belirterek, bu ülkelerin, Ukrayna ve genel olarak Doğu Akdeniz’deki krizin ardından ilgilerinin arttığına işaret eden Lakkotripis, Güney Kıbrıs’a yönelik ilginin göstergesi olarak Umman Enerji Bakanı’nın özellikle kendisiyle görüşmek üzere Temmuz ayında Malta’daki enerji toplantısına gitmesini örnek gösterdi. 
   Keşifler çoğaldıkça yabancı ülkelerin ilgisinin de atığını ifade eden Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın “doğalgaz gücü” olmaya başladığına; alternatif ikmal kaynağı ve bölgenin istikrar faktörü olabileceğine dikkat çekti.

Sondajlar ve Petrol araştırmaları 

   Sondajlar konusuna da değinen Lakkotripis, bakanlığın ajandasının üst sıralarında 2, 3 ve 9’uncu parsellerde ENI’nin araştırma sondajlarının başlaması olduğunu söyledi.  Bu sondajların 12 ile 18 ay süreceği ve sonuçlara göre adımların belirleneceğinden söz eden Lakkotripis, şu ana kadarki verilerin cesaret verici olduğunu ifade etti.  
   Ayrıca 2015 yılının başında Noble’ın sözleşmesi temelinde 12’inci parsel içerisinde yeni bir teyit sondajına başlayacağını ifade eden Lakkotripis, şirketin eskiden söylediği gibi, petrol saptanması için araştırmaların yapılmasının ihtimal dahilinde olduğuna değindi. Noble’ın petrol araştırmaları konusunda Bakanlığa şimdiye kadar herhangi bir bilgilendirmede bulunmadığını belirten Lakkotripis, bunu, yıl bitmeden öğreneceklerini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2014, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473