banner564

Sektör başarılı

Covid-19’un olumsuz etkilerine rağmen süt ürünlerinin ihracatında geçen yılın ilk 9 ayına göre artış olduğu belirtildi

Sektör başarılı
banner598

İbrahim DİRAN
Süt ürünlerinde pandemi nedeniyle yaşanan pazar sıkıntısına rağmen ihracatta yılın ilk dokuz ayında geçen yıla oranla yüzde 11,6’lık artış oldu. Artışta sektörle ilgili alınan doğru kararların etkili olduğu belirtildi. 
Ancak, süt miktarının yeniden artmaya başlaması ve piyasadaki sıkıntıların yeni bir sıkıntılı dönemin başlamakta olduğunu gösterdiği belirtildi. 
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz sektörün sorunlarıyla ilgilendiklerini söyledi. 
Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mustafa Başlar da Nisan-Haziran döneminde ihracattaki artışın, doğru zamanda doğru teşviklerin en önemli etken olduğunu belirtti.
Dursun Oğuz ve SÜİB Başkanı Başlar, süt ürünlerin ihracatında, 2019’un ilk 9 ayına göre, 2020’nin ilk 
9 ayındaki yüzde 11,6’lık artışı değerlendirdi.
Bakan Dursun Oğuz; Nisan, Mayıs ve Haziran döneminin, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde Covid-19 nedeniyle daralma yaşanırken mevsimsel olarak da süt üretiminin arttığı bir dönem olduğunu, bunun üzerine Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile bir anlaşma yapıp, teleme, kaşar ve hellim ihracat teşviklerini yükselttiklerini kaydetti.
Verilen teşvik yanında imalatçıların da gayretlerinin önemli rol oynadığını kaydeden Oğuz, “Buradaki amaç bu sütün dökülmemesi ve işlenmesiydi. Devlet olarak imalatçıların önünü açmak için çalışıyoruz. Mandardaki hayvan sağılsın süt ürünleri satılsın. Zincir bu” dedi.

Hayvancı lehine iyileştirmeler yapılacak
Hayvancılıkta, mısır fiyatlarının arması ve hayvancının arpayı daha çok kullanmaya başlamasıyla, yem girdi maliyetlerinin arttığını bu nedenle yeni yılda üreticinin lehine bir hamle yapmaları gerekeceğini ifade eden Oğuz, “Hayvancı lehine bazı iyileştirmeler yapacağız” dedi. 
Hedefin küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi olduğunu bu yönde hem saf ırk damızlık hayvan getirdiklerini hem de devlet çiftliklerinde üretimi sürdürdüklerini ifade eden Oğuz, “Damızlık koyun için çok sayıda talep geldi. Bu demektir ki vatandaş bu işi sürdürmek istiyor. Yeni başlamak isteyenler için devlet desteklerinin de olması gerekiyor” dedi.
Dursun Oğuz, “İlerleyen süreçte hellimdeki koyun sütü oranı aranacağı zaman, küçükbaşa ihtiyacımız olacak. Sütünün yanında koyun et tüketiminde de başı çekiyor” dedi. 

Başlar: ihracatın yüzde 80’i Türkiye’ye
Başlar; Nisan, Mayıs Haziran için ihraç süt ürünlerine kilo başına 7 TL bir teşvik verdiğini anımsatarak, bu dönemlere bakıldığında ihracatın yüzde sekseninin Türkiye’ye yapıldığının görüldüğünü bunun da teşvikten kaynaklandığını kaydetti.
Teşviklerin Türkiye’deki süt ürünlerinin fiyatlarına göre verildiğini kaydeden Başlar, Türkiye’ye ürün verebilmek için KKTC’deki üreticilerin fiyatlarının cazip kılınması gerektiğini ifade etti.

Suudi Arabistan’ın boykot kararı
Başlar, sağılan süt miktarının artması, Türkiye’nin Covid’den dolayı kapanmayı başlatması ve Suudi Arabistan’ın Türk ürünlerini boykot etmesi nedeniyle belirsizliğin hakim olmaya başladığını kaydetti.
Suudi Arabistan’a aylık ihracatın 100 ton olduğunu, bunun Ortadoğu ülkelerine ihracatın yüzde 20’si olduğunu ifade eden Başlar, “Suudi Arabistan’a Kuzey Kıbrıs’tan ayda 4 konteyner bir hellim ihracatı vardı, şu an o durmuş durumdadır” ifadesini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474