banner564

Cesur ve kararlı

İkiz kardeşi Yaprak ile birlikte üniversiteyi bitirir bitirmez bir aile kuruluşu olan Özyalçın Şirketler Grubu’nun başına geçerek, iş dünyasının zorluklarıyla mücadeleye başlayan Yağmur Özyalçın bu hafta Genç Vizyon’un konuğu oldu!

Cesur ve kararlı
banner598
Cemre AKAR

Yağmur Özyalçın, bir aile kuruluşu olan Özyalçın Şirketler Grubu’nu, ikiz kız kardeşi Yaprak ile birlikte yönetiyor. Genç yaşta, bu kadar ağır bir sorumluluk altına girerken, hiç korkmadığını ve başarı azmi ile işe koyulduğunu anlatan Yağmur Özyalçın, Genç Vizyon’a konuk olarak, sorularımızı yanıtladı.


 Soru: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? 
 Yanıt:24 Kasım 1993, Lefkoşa doğumluyum. İlköğretim, ortaokul ve lise eğitimimi Girne ve Lefkoşa’da tamamladım. Türk Maarif Koleji mezunuyum. Üniversite eğitimimi geçen yıl University of Wolverhampton’da mimarlık ve iç mimarlık eğitimi alarak tamamladım. 

Soru: Özyalçın Grup’taki pozisyonunuzu ve çalışmalarınızı bizimle paylaşır mısınız?
Yanıt: Sizin de bahsettiğiniz gibi Özyalçın Grup’ta bir şirketler topluluğu olarak iş faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Tamamı ile bir aile şirketiyiz. Bu şirkette kız kardeşim Yaprak Özyalçın ile birlikte direktör olarak bir yıldan beri aktif olarak çalışmaktayım. Grup bünyesinde lokomotif olarak inşaat sektörü, bununla birlikte petrol ve cam işleme faaliyetleriyle de iştigal etmekteyiz. 

 Soru: Genç yaşta, büyük bir görev üstlendiniz. Bu konudaki duygu ve düşünceleriniz nedir?
 Yanıt: Çok genç yaşta böyle büyük bir sorumluluğu aldığımın bilinci içerisindeyim. Kendi yaşıtlarımın bir kısmının hala daha eğitim aldığı, bir kısmının ise daha bu yıl mezun olduğunu düşünecek olursak 21 yaşında böyle büyük bir şirkette direktörlük sorumluluğu almak kolay olmadı, bunun zorluklarını zaman zaman yaşıyoruz. 

Soru: Bir aile şirketinin geleceğini üstlenmek nasıl bir duygu?
Yanıt: Tabii ki bu sorumluluk biraz da zoraki oldu ama bu sorumluluğu almaktan en ufak bir korkum, tereddüdüm veya şikâyetim olmamıştır. Aktif olarak çalışmaya başladıktan sonra da aynı duygularım değişmedi. 

Soru: Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 
Yanıt: Rahmetli babam Oğuz Özyalçın öngörüşlü bir kişilik olarak, ortaokul yıllarımızdan beri en küçük tatillerde bile bizleri işlerin içine sokmayı bir ilke edinmişti. O nedenle faaliyet alanında bulunduğumuz üç sektörle ilgili de birçok bilgiye sahiptim. Paydaşlarımızın çoğunu yakinen tanıyordum, bunlar aktif olarak başlayınca çok büyük faydalarını gördüm. Yalnız kritik kararlar verilirken yanlış yapıp yapmama tedirginliğiyle zorlandığım anlar olmaktadır. Fiili rutin işlerde herhangi bir zorluk yaşamıyorum. 

Soru: Sektörde bayan olarak var olmak nasıl? 
Yanıt: Ben bu tür tanımlamalara karşı biriyim. Bizim gibi ülkelerde bayan-erkek ayrımının iş veya hayatın diğer alanlarında olduğuna inanmıyorum. Faaliyet alanlarında bulunduğumuz sektörlerin ağır çalışma koşulları olmasına rağmen sürekli zorluk yaşamadım. 



Soru: İleriye yönelik projeleriniz nelerdir?
Yanıt: En önemli projemiz şirketlerimizin büyüyerek sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasıdır. O nedenle geldiğimiz günden itibaren şirketlerimizin aile anayasalarını bitirdik, resmîleştirdik ve bundan sonra şirketlerimiz benim ve kız kardeşimin de içinde bulunduğu, başka fikirlere ve düşüncelere de açık olan yönetim kurulu ilkeleri ve kararlarıyla yönetilecektir. Bana göre ilk önce yapmamız gereken proje buydu. Bunu başardığımız için cok mutluyum. İnşaat sektöründe sadece Girne bölgesinde faaliyet göstermekteyiz, bundan sonra Girne’nin dokusuna uygun, Girne’yi daha da güzelleştirecek akıllı ve yaratıcı projelerle Girne’de ki iş hayatımıza devam edip adamızın diğer bölgelerine de yatırımlar yapmayı düşünmekteyiz. Cam işleme tesisimizi tamamı ile yenileyerek, sadece KKTC’de değil, Güney Kıbrıs’ta da dâhil olmak üzere adanın en son teknolojiye sahip cam işleme tesisimizi temmuz ayı itibariyle devreye koyacağız. Haspolat Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikamızda kurulum şu anda devam etmektedir. 

Soru: İnşaat sektöründe şu an da hareketlilik nasıl? 
 Yanıt: Şu an itibariyle dövizin durumunu bildiğiniz için kimsenin bir hareketlilik beklentisi akılcı değildir fakat 23 yıllık Özyalçın kalitesi ve güvencesiyle sahip olduğumuz müşteri portfoyunun faydalarını görmekteyiz. Yılın ilk altı ayı bizler için geçen beş yıla göre çok mutlu edici bir performansla geçmiştir. Yapılmakta olan ve biten projelerimizin de çok beğenilmesiyle yılsonunu hedeflerimizin de ötesinde tutturacağımıza inanıyorum. 

Soru:  KKTC’de bürokrasiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Yanıt: Genelde iş yaptığımız resmi kurumlarla herhangi bir sıkıntı yaşadığımızı görmedim. Bu konuda yeter ki her iki tarafında yasalara ve kurallara uygun olması durumunda herhangi bir sıkıntı yasayacağını ummuyorum. 

Soru: Yatırımların önündeki en büyük engel sizce nedir? 
Yanıt: Yatırımların önündeki en büyük engel belirsizlikler. Bu belirsizlikleri içsel ve dışsal olarak ikiye ayırabiliriz, bizde olabildiğince bu olasılıkları göz önünde bulundurarak yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. 

Soru: Olası bir barış durumunda emlak sektöründe ve inşaat sektöründe ne gibi öngörüleriniz var?
 Yanıt: Olası bir barış durumu demek belirsizliklerin ortadan kalkması ve inşaat sektörünün patlaması demektir. Olası böyle bir durumda şirket olarak her türlü rekabete hazır olabileceğimizi belirtmek isterim. 

Soru: Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir? 
  Yanıt: Elimden geldiğince şirketlerimizi aldığımız yerden daha yukarılara, daha sağlıklı bir şekilde taşımak hedefiyle sosyal sorumluluk projelerini de işin içine katarak toplumumuzla birlikte büyümeyi hedeflemekteyim. 

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2015, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474