banner564

Ay sonu teslim

Rum Savunma Bakanı Fokaidis, ilk açık deniz gemisinin yolda olduğunu söyledi

Ay sonu teslim
banner598
Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis,  bu ay sonunda, ilk açık deniz gemisini teslim alacaklarını ifade etti. 
   Kathimerini gazetesine söyleşi veren, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, bu ay sonunda, ilk açık deniz gemisini teslim alacaklarını, bunun hemen ardından ise iki tane daha almak için gerekli işlemleri başlatacaklarını belirtti. 
   Bir soru üzerine Güney Kıbrıs’ın, kısa adı PESCO olan “Savuma Alanında Yapılandırılmış İşbirliği'”ne müdahale olması konusunu da değerlendiren Fokaidis, bunun siyasi açıdan oldukça önemli olduğunu, üye ülke olarak devlet varlığını güçlendirdiğini ifade etti. 
   Fokaidis, Güney Kıbrıs’ın, Barış İçin Ortaklık gibi bir NATO programına katılabilmesi için Türkiye’nin veto uygulayarak bunu engelleyebileceğini-ki bunu yaptığını- PESCO’da ise durumların farklı olduğunu çünkü Türkiye gibi üçüncü bir ülkenin katılabilmesi için, Güney Kıbrıs da dahil olmak üzere tüm müdahil ülkelerin onayının gerektiğini savundu. 
   Fokaidis, PESCO’ya katılımın ayrıca Güney Kıbrıs’ı, Doğu Akdeniz’deki insani operasyonlar ve deniz işbirliği için dönüm noktası haline getirdiğini ifade etti.
   “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin kuruluş yıldönümü nedeniyle bu yıl düzenlenen resmi geçit töreninde Yunan uçaklarının da yer almasının yanlış olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Fokaidis, Avrupa işbirliği PESCO ve diğer bölgesel anlaşmalarla Yunanistan ile olan işbirliğinin geliştiğini ve bunun yeni bir boyuta sahip olduğunu söyledi. 
   Fokaidis, sonuç olarak Yunan uçaklarının ve gemilerinin mevcudiyetinin ve genel olarak Yunanistan ile olan savunma bağlantısının beklenen ve gerekli bir şey olduğunu dile getirdi. 
Mısır ve Yunanistan ile savunma konularındaki üçlü işbirliğinin ardından bunu neyin takip edeceği şeklindeki soru üzerine Fokaidis, bunu, Lübnan ve Ürdün gibi başka ülkelerle üçlü işbirliğinin takip edeceğini söyledi. 
   Fokaidis, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan’ın yer aldığı, Avrupa Birliği’nin Ortodoks Savaş Gücü HELBROC çerçevesinde üçlü veya çoklu işbirliklerine yönelik girişimlerin de olacağından söz etti. 
   Bir başka soru üzerine Fokaidis, deniz üssünün iyileştirilmeye başlamasının, çok sayıda savaş gemisinin misafir edilmesine olanak sağlayacağını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2017, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474