banner564

İlk sırada terör

ABD ile Rum kesimi arasındaki stratejik ortaklık ilişkisi şekilleniyor

İlk sırada terör
banner598
   ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından, geçtiğimiz aylarda Rum kesimine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ilan edilen, Rum kesimi ile ABD arasındaki stratejik ortaklık ilişkisinin şekillenmekte olduğu haber verildi. 
   Simerini gazetesi, “ABD İle İşbirliği Şekilleniyor… İki Ülkenin Stratejik Ortaklık İlişkisi Şekil ve İçerik Kazanıyor” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, elindeki bilgilere dayanarak, işbirliğinin, savunma ve güvenlik ekipmanları, eğitim konuları, aynı zamanda terörizm önde gelecek şekilde, çok çeşitli konularla ilgili bilgi teatisini kapsayacağını haber verdi.
   Amerikan “Noble Energy” şirketinin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesindeki” faaliyetlerine bağlı olarak, stratejik ortaklık ilişkisinin içeriğinden, enerji güvenliğinin eksik olmasının mümkün olmadığına da vurgu yapan gazete, konuyla ilgili çabaların ileri bir safhada bulunduğunu ve haftalardır sürekli irtibat halinde bulunan Dışişleri, Savunma ve Adalet Bakanlıklarının, şimdiden ilk planlamayı yaptıklarını ekledi.

Görüşmeler sürüyor

   Gazete “ABD’yle Stratejik İlişki Uygulanıyor… Köşe Taşı Terörle Mücadele” başlıklarıyla iç sayfadan ise, iki ülkenin, stratejik ortaklık ilişkilerine şekil ve içerik kazandırarak, koordine olduklarını, hazırlandıklarını ve bu yönde hareket ettiklerini yazdı. 
   İstişarelerin Lefkoşa’nın Rum kesiminde bulunan ABD Büyükelçiliği aracılığıyla, aynı zamanda doğrudan Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmekte olduğunu yazan gazete, Dışişleri Bakanlığının Savunma ve Adalet bakanlıklarını koordine etmekte olduğunu, aynı zamanda iki ülkenin stratejik ortaklık ilişkisine kazandırılacak olan içeriğin çok önemli ve çok bariz olduğunu ifade etti. 
   Konunun çok hassas ve çok gizli olarak nitelendirildiği Dışişleri Bakanlığında ise, tam bir sessizlik hüküm sürmekte olduğunu aktaran gazete, iki ülke arasındaki kararlılığı kanıtlayan ilk unsurun ise, kısa zaman önce iki ülke arasında gerçekleştirilen ortak arama-kurtarma tatbikatı olduğunu belirtti.
   Gösterilen çabanın oldukça bariz, ileri safhada ve örgütlü olduğunu kaydeden gazete, elindeki bilgilere dayanarak, son haftalarda sürekli irtibat halinde bulunan Dışişleri, Savunma ve Adalet Bakanlıklarının, ilk planlamayı yaptıklarını ve bakanların da önümüzdeki haftanın ortalarında bir araya geleceğini iletti. 

Silah ambargosu ve Türkiye

   İki ülkenin stratejik ilişkisine dokunan bir alanın da, Rum Yönetimine, Amerikan silahlarının satılmasıyla ilgili ambargo olduğunu ifade eden gazete, bunun çok hassas bir konudan ibaret olduğuna dikkati çekti. Rum Yönetiminin, Türkiye ile gerilim yaşanmasından kaçınılması için, bu konuyu tedbirli ve son derece gizli bir şekilde ele almakta olduğunu kaydeden gazete, bununla birlikte konunun masada olduğunu ve olumlu gelişmelerin beklendiğini belirtti. 
   Amerika’da yaklaşan seçimler yüzünden, şimdilik ambargonun kaldırılmasından söz edilmediğini yazan gazete, bunun Amerikan Kongresi tarafından konulduğunu ve bunun kaldırılmasındaki tek yetkinin de Kongre’ye ait olduğunu anımsattı. 

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2014, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473