banner564

Kritik toplantı bugün

Rum tarafı, çözüm sonrasında kurucu devletlerin ‘Eğitim, Kültür ve Spor’ konularında dahi uluslararası anlaşma yapmasına karşı çıkıyor

Kritik toplantı bugün
banner598
 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugünkü görüşmede ‘Merkezi Hükümetin yetkileri’ konusunu, diğer tüm detaylarıyla birlikte ele alıp, sonuçlandırması hedefleniyor.
   Rum basınına göre liderlerin gündeminde “devletin uluslararası anlaşmalar yapması, merkezi hükümet ve kurucu devletler arasında işbirliği anlaşmaları ile kurucu devletler arasında eşgüdüm ve işbirliği” konuları bulunuyor.
   Rum basını, liderler için zor sürecin başladığını belirtirken, Kıbrıs Türk tarafının, çözüm sonrasında ‘Eğitim, Kültür ve Spor’ konularında uluslararası anlaşma yetkisi istediğini, Rum tarafının da buna karşı çıktığını bildirdi.
   Fileleftheros haberi “Oluşturucular Uluslararası Havada… Kıbrıs Türk tarafı Devletçiklerin Uluslararası Anlaşma Yapmasını Talep Ediyor… Kıbrıs Rum Tarafı Toprak ve Güvenliğin Şimdiden Müzakere Edilmesini İstiyor” başlık ve spotlarıyla manşete çıkardı.
   Türk tarafının, oluşturucu devletlerin diğer devletler ve uluslararası örgütlerle anlaşma yapma hakkı olması gerektiğini savunduğuna dikkat çeken gazete bu konuda halen, kurucu devletçiklerin uluslararası anlaşma yapmasının kısıtlanıp kısıtlanmamasıyla ilgili bir anlaşmazlık bulunduğunu yazdı.
   Gazete edindiği bilgilere dayanarak, Rum tarafının, liderlerin yoğunlaştırılmış müzakerelerinin tamamlanmasından –haziran sonuna tarihleniyor- sonra görüşülmekte olan 4 başlığın “geçici olarak kapatılmasını, Toprak ve Güvenlik başlıklarına geçilmesini” istediğini belirtti. Bu fikrin, prosedürün bu aşamasının sonuna doğru, gelecek ayın sonunda, Eylül ayıyla ilgili planlama kapsamında görüşülmesinin beklendiğini ekledi. 

Merkezi hükümet onaylamalı

   Gazete şunları kaydetti:
   Kıbrıs Rum tarafı ezelden beridir, oluşturucu devletçiklerin kültür, eğitim ve spor konularında -merkezi federal hükümetin onayından sonra- uluslararası anlaşma yapabileceğini savunuyor. 
    Merkezi hükümetin ve oluşturucu devletçiklerin yetkileri konusu çözümün şekliyle, ne tür bir federasyon olacağı, sınırı aşıp konfederasyon olup olmayacağıyla doğrudan ilgilidir. 
   Anayasa ve yasaların bir aşamada yazımına başlanması gerekiyor. Anayasa ve yasalar meselesinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüyle ilgili çok ince bir çizgi her zaman vardır. Bu, Türkiye-sahte devlet arasındaki anlaşmalar bağlamında ‘daha önceki işlemler’ başlığıyla alakalıdır.
   Asıl mesele Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye-sahte devlet arasında yapılan ve Türkiye’nin aslan payını aldığı MEB (kıta sahanlığını sınırlandırma) anlaşmasını nasıl göğüsleyeceğidir. (Türk tarafı) Bizim İsrail ve Mısır’la uluslararası ikili anlaşmalarımızı sorgulamaya devam edecek mi?”

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2016, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473