banner564

Nisan’ı bekliyor

Eide, kısa bir süre sonra Kıbrıs konusunda yeni bir başlangıcın olacağını iddia etti

Nisan’ı bekliyor
banner598
 Birleşmiş Mileletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin masaya dönmenin yolunu bulacaklarından emin olduğunu söyledi.
   Politis, "Eide Kısa Zaman İçerisinde Yeni Bir Başlangıç Olacağından Emin- Krizin Hafifletilmesi İçin Somut Hareketler Bekliyor” başlıklarıyla manşetten yer verdiği özel röportajında, “Eide’nin krizin hafifletilmesine yönelik olarak, bu hafta somut hareketlerde bulunulmasını beklediğini” aktardı.
   Eide’nin “Krizin geçmişte kalması durumunda, ne yapılabileceği konusu üzerinde özellikle durduğunu” da yazan gazete, Eide’nin “artık bütün konuların paket olarak birlikte ele alınmasının zamanı olduğunu ve liderlerin hangi konuların hayati öneme sahip oldukları konusunda anlaşması gerektiğini” yönünde konuştuğunu yazdı.
   Gazeteye göre, Eide, “Önümüzde çok fazla ay yok. Yazdan önce en azından esaslı bir çalışma yapılması gerekir” dedi.
   Enosis Plebisiti’nin anılmasıyla ilgili kararın neden olduğu krize de değinen Eide, “Ortalama bir Kıbrıslı Türk’ün, Yunanistan’la birleşme hedefine sahip olan somut bir politika olduğuna inanmadığını” ifade etti.
   Eide’nin açıklamalarını iç sayfadan “Liderlerin Adım Atmasını Bekliyor- Eide Enosis Plebisiti Kararının, İki Tarafta da Çözüm İstemeyenlere Argüman Verdiği Değerlendirmesinde Bulunuyor” başlıklarıyla yer verdi.
    Eide’nin liderlerle yaptığı görüşmelerden sonra ve ABD’ye hareketinden önce gazeteye konuştuğunu yazan Politis, Eide’nin, Cenevre konferansının ardından Atina ve Ankara’da gerçekleştirdiği temaslarda “güvenlik ve garantiler konusunda, kendisinin işlevsel olduğunu düşündüğü bir uzlaşma çerçevesi belirlenmesine ilişkin yeterince yol alındığına işaret ettiğini” de aktardı.
   Gazeteye göre, Eide, “Geriye kalan bütün tarafların, Cenevre’ye dönülmesinden önce, Kıbrıs’taki tarafların, Kıbrıs’ta somut ilerleme adımları atmaları gerektiği konusunda hem fikir olduklarını” da ifade etti.

Rahatsız eden kutlamalar

   “Bugünkü krizin, hem Enosis Plebisiti konusunda Mecliste yapılan oylama, hem de ortaya çıkan tepkilerden ibaret olduğunu” dile getiren Eide, “Taraflardan birinin, bu kadar hassas bir zamanda, diğer toplumun temel korkularına dokunan bir konuya isteyerek veya istemeyerek atıfta bulunduğu zaman, bunun gerçek bir meseleden ibaret olduğunu” ifade etti.
   Gazeteye göre, Eide, “Her iki tarafın da, ezelden beridir, diğer tarafı rahatsız eden kutlamalar yapmakta olduğunu burada söylemem gerekir. Bu kez, daha milliyetçi bir gidişata yönelik küçük veya büyük bir hareketin olduğu, yeni bir unsur var. Ancak hiçbir Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rumların Yunanistan’la birleşme istediğini gerçekten düşünmüyor” ifadelerini de kullandı.
   Eide, konuyla ilgili bir soruya karşılık şu yanıtı verdi:
   “Söylemek istediğim şey, ortalama bir Kıbrıslı Türk’ün, Yunanistan’la birleşme hedefine sahip olan somut bir politika olduğuna inanmadığıdır. Ancak, bu husustaki ifadelerin, siyasi bir arzu teşkil etmeseler dahi, iki toplumdaki milliyetçi eğilimlere argüman verdiğini düşünüyorlar. Kıbrıslı Türkler için kötü anıları olan bir sembole/simgeye seslenildiği zaman, milliyetçi bir yaklaşımı ifade etmesinden ötürü, bu çağrının neden yapıldığının bir önemi olmuyor. Bu, Meclis içinde ve dışında, birçok Kıbrıslı Rum’un farkında olduğu bir problemdir. Ve çekimser kalanlar, bunun zarar verici olduğunu söylüyor. Sayın Anastasiadis de bu karar karşısında eleştirel durdu. Önceki Kıbrıs Türk liderlikleri için, “Enosis ruhunun”, Enosis çabasının henüz bitmediği argümanıyla birlikte, kuzeyde bir milli birlik inşa edilmesi için slogan teşkil ettiğini anlamamız gerekir.”
   Eide, “Liderler arasındaki güvenin, Enosis Plebisitin’nin kutlanması kararı ve görüşmeden ilk önce kimin ayrılmasını izleyen anlaşmazlığın ardından yara aldığı hususundaki” bir yorumla ilgili “samimi olarak söylüyorum ki, odadan ilk önce kimin çıktığı, açıkta kalmayı sürdüren ve çok da ilginç olmayan bir soru işaretidir. Görüşme çok duygusaldı ve artık yeterince şey söylediğimi düşünüyorum. Esas probleme, sebeplerine ve bütün tarafların bunu ele alış biçimine odaklanacağım. Bu yöntemin ideal olmadığını söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2017, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474