banner564

Uzlaşı niyeti yok

Anastasiadis, garantilerin iptali ve Türk askerinin tamamen çekilmesi konusunda yazılı taahhüt istiyor

Uzlaşı niyeti yok
banner598

   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye ve KKTC Lideri Nikos Anstasiadis’ten yazılı taahhüt istediğini söyledi.

   Fileleftheros gazetesi “Dolaylı Görüşmeler - Başkanın BM Genel Sekreteri’ne Önerisi Bu - Ayrıca Beş Daimi Üyenin de Sürece Katılımı” başlıklarıyla manşetten yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün bir araya geldiği BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e “iki aşamada diyalog” önerisinde bulunduğunu yazdı.
   Anastasiadis’in önerisinin, Kıbrıs sorunundaki sürecin ilerleyebilmesi için iki eksende hareket ettiğini yazan gazete, birinci eksenin “müdahil tarafların tezlerinin incelenmesi için dolaylı temaslar yapılacağı bir dönem olması, ikincisinin ise sürece yardımcı olmaları için BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden faydalanılması olduğunu” kaydetti.
   Gazete, Anastasiadis’in önerisine göre “beş daimi üyenin birlikte veya yalnız başlarına çalışabileceklerini” belirtti.
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün kaldığı otelde Guterres’le 20 dakika süren bir görüşme yaptığını yazan gazete, Anastasiadis’in açıklığa kavuşturduğu şeyin “Guterres’in, Kıbrıs’la ilgili geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’dan henüz bir rapor almadığı olduğunu” kaydetti.
   Gazeteye göre Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Lute’un temasları tamamlandığı ve kendisine ayrıntılı raporunu sunduğu zaman, Kıbrıs sorununda atılacak bir sonraki adıma ilişkin kararlarını alacağına da işaret etti.
   Anastasiadis, Genel Sekreter’e Rum tarafının tezlerini özetleme fırsatı bulduğunu ifade ederek, bunları şöyle sıraladı:
1. En kısa zamanda BM kararları ve AB müktesebatına tamamen uyumlu olacak bir çözüme ulaşma hedefiyle, müzakerelerin yeniden başlamasının sağlanması amacıyla, Birleşmiş Milletlerle işbirliğinde bulunmaya hazır ve kararlı olma. Belirttiğim üzere, hedef, tartışılmakta olan bu yeni durumun, işlevselliği, kalıcılığı ve süreyi sağlaması, aynı zamanda bunun çağdışı garantilerden veya işgal ordusunun varlığından tam anlamıyla muaf olması gerektiğidir.

2. Yeni ve yoğun bir çabanın temeli, BM’nin ilgili kararları ve AB müktesebatının ötesinde, bugüne kadar sağlanan ilerleme aynı zamanda 4 Temmuz 2017 tarihinde şekillenen BM Genel Sekreterinin altı maddelik taslağı olacak.

3. Yeni bir çabanın başarıyla taçlandırılması için Kıbrıs Türk tarafı ile Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafının yaptığı gibi, Guterres çerçevesinin altı maddesi üzerindeki tezlerini de yazılı olarak ortaya koyması gerekir. Yeni bir başarısızlıktan kaçınmak için, BM Genel Sekreteri ve özel temsilcisinin, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve/veya bunlardan arzu ettiklerinin yardımıyla, yıkıcı bir çıkmaza yol açılmaması için, yeni çabayla ilgili araştırma ve hazırlık yapmaları gerekir.

4. Adada bir güvenlik ve istikrar ortamı muhafaza edilmesi için, UNFICYP’in görev yetkilerinin korunmasının önemine işaret ederek, Türk Ordusu’nun son kışkırtıcı eylemlerinin yeniden bu gereksinimi kanıtladığı vurgulandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473