banner564

‘Yeter artık’

Gizli belgeleri sızdırmakla suçlanan Anastasiadis sonunda patladı

 ‘Yeter artık’
banner598
 Aralarında gazetecilerin de olduğu 60 kişiye, Crans Montana’da yaşananlarla ilgili gizli bilgileri içeren dosya ve şahsi mektupları gönderdiği için bir süredir eleştiri alan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bilgilerin gizli olmadığını söyledi.
   Alithia’nın “Günlerdir Sabrediyorum, Ama Artık Yeter!” başlıklı haberine göre, Anastasiadis dün akşam, belgelerin gizli olmadığını, belgelerin AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’ya da gönderildiğini söyledi ve ilgili yazılı açıklama yapacağını belirtti.
   Ansatasiadis, gönderdiği belgelerin sadece 4 Haziran ortak açıklaması ile tutanak özetleri olduğu, gizli mahrecinin, kime gönderilmişlerse onların hizmetine özel olması dolayısıyla konulduğu izahını yaptı.
   Politis’e göre Anastasiadis’e konuyla ilgili eleştiriler devam ediyor. Rum başkan adaylarından Yorgos Lillikas RİK’e yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in gizlilik derecesi olan belgeleri sızdırarak cezai suç işlediğini, bu nedenle Başsavcının müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Yasaların herkes için geçerli olması gerektiğine de işaret eden Lillikas “milli davayla ilgisi bulunmayan gizli belgelerin sızması cezai suç addedilmiş ve eski polis komutan yardımcısı Andreas Kiriakidu’nun görevine son vermesine gerekçe olmuştu” dedi.
   Rum Başsavcı Kostas Kliridis, gazetecilerin, Lillikas’ın çağrısıyla ilgili sorusuna karşılık, “yetki ve sorumluluklarının bilincinde olduğunu, herhangi bir şey yapması gerektiğine kanaat getirmesi halinde, yapacağını” söyledi.

Dokunulmazlığı var

   Yine başkan adaylarından DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasaiadis’in dokunulmazlığı bulunduğunu hatırlatarak Başsavcılığın müdahale etmesi gerektiği görüşüne karşı çıktı. Buna karşılık belgelerin sızdırılmasının çok ciddi mesele yarattığına dikkat çeken Papadopulos, “belirli gazetecilerin seçilerek bilgilendirilmesi dışında diplomatik hata da var” dedi.
   Papadopulos  “Gizli belgelerin bizzat kendisi tarafından sızdırıldığını gören BM Genel Sekreteri ve yabancı diplomatlar Başkan Anastasiadis’e nasıl güvenecek?” diye sordu.
   AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Anastasiadis’in siyasi, hukuki ve ahlaki açıdan ifşa olduğu görüşünü ortaya koydu. Anastasiadis’in, “gizli belgeleri göndermekle sorumsuz, yasa dışı ve siyasi açıdan kınanacak eylemde bulunduğunu” kaydeden Lukaidis, “bu belgeler yayınlanırsa bizi BM Genel Sekreteri ile doğrudan karşı karşıya getirir” uyarısında bulundu.
  Lukaidis, Anastaiadis’i sorumluluk alarak DİSİ liderliğiyle ile birlikte tartışmayı tamamen alakasız konulara çekmekten ve AKEL’i Türkiye’nin garanti ve egemenlik haklarını kabul etmekle suçlamaktan vazgeçmeye çağırdı.
     EDEK ise müzakerelerde sağlanan yakınlaşmaları ve Jean Claude Juncker’in Anastasiadis’e gönderdiği mektubun Rum Ulusal Konseyi üyelerine gönderilmesini istedi. EDEK Juncker’in o mektupta Anastasiadis’e “Cumhurbaşkanı” değil “toplum lideri” olarak hitap ettiğine dair bilgiler bulunduğuna dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2017, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474