banner564

Yetkileri çok geniş

İngiltere’nin, Kıbrıs’taki üs komutanının ‘bakanla eş değerde’ olduğu açıklandı

Yetkileri çok geniş
banner598
    İngiltere’nin, Kıbrıs’taki üs komutanının, üs bölgeleri içerisinde bulunan 12 köyün şehircilik geliştirme bölgelerinin belirlenmesinde Rum bakanlar kadar eş yetkiye sahip olduğu haber verildi.
    Fileleftheros “Üs Komutanına Bakanla Eş Yetki... Politika Beyanı Yapılacak ve Son Sözü O Söyleyecek” başlıklı haberinde, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nintoplantısında, üs bölgeleri içerisindeki araziler hakkında hazırlanmakta olan “Politika Beyanı” ile ilgili belgenin ele alındığını yazdı.
   Habere göre toplantıda, Politika Bayanı’nın Rum tarafında yürürlükteki kurallara göre belirleneceği ancak son sözü söyleme yetkisinin İngiliz üs komutanında olacağı vurgulandı.
   “Anlaşıldığı üzere İngiliz üs komutanı her seferinde izlenecek prosedürü alaşağı etme yetkisine sahiptir” vurgusunu yapan gazete Göçmenler Komitesi’ne Rum Şehircilik Dairesi tarafından sunulan belgenin bir yerinde “Beyanın onaylanması ve yayınlanması İngiliz Üs komutanı tarafından yapılacak” denilirken başka bir yerinde “Üs komutanı (Şehircilik) planın onaylanması yetkisinde de belirleyicilik rolü var” deniliyor.
    Gazete konunun arazilerinin bir bölümü ara bölge ve İngiliz üs sınırları içerisinde bulunan “Lisi” (Akdoğan) ve “Kondea” (Türkmenköy) kökenli Rumların bu arazilerini ekip-biçme talepleri nedeniyle gündeme geldiğini belirtti.
   Habere göre Komite toplantısında, İngiliz üs bölgesi içerisinde yaklaşık 3 bin kilometrekare (2 bin 230 dönüm/ 346 parsel) toprakları olduğunu söylendi. Bu alanın 79 bin metrekarelik bölümünün Türkmenköy’e ait olduğu, bölgedeki devlete ait araziye de İngiliz ordusunun antenlerinin konuşlandırıldığı belirtildi.
    Gazete, Rum çiftçilerin 1996’da bahse konu bölgedeki tarlalarını ekip-biçmek istediklerini ancak Beyarmudu’nda sakin Kıbrıslı Türklerin itirazı üzerine Üs yetkililerinin Rum çiftçilere, güvenliklerini sağlayamayacağını açıkça ilettiğini hatırlattı. 

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2015, 09:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473