banner564

Bu insanlar nereye yerleşecek?

Kıbrıs Türk halkının önemli bölümünün yeniden göçmen olacağını söyleyen Töre, müzakereler hakkında detaylı bilgilendirme yapılmasını istedi:

Bu insanlar nereye yerleşecek?
banner598
Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında dün saat 10.30 sıralarında toplanan genel kurulda güncel konuşmalara yer verildi. 
Genel Kurulda ilk sözü DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş alarak, Meclis Başkanı Sibel Siber’in Seçim ve Halk Oylaması Yasası ile Siyasi Partiler Yasası ilgili basına yaptığı açıklamayı eleştirerek, düzeltmesini istedi. 
Bunun üzerine söz alan Sibel Siber, Denktaş’a teşekkür etti ve açıklamasının milletvekillerini rencide edici bir açıklama olmadığını söyledi. 
Siber, Meclis Genel Kurulu’nun pazartesi ve perşembe günü halk tarafından izlendiğini, halkın da bu koltukları sürekli boş gördüğüne işaret etti.
Buranın Meclis’in yüzü olduğunu, mutfağının komiteler olduğunu ifade eden Siber, Siyasi Partiler Yasası, Seçim ve Halk Oylaması Yasası ve Kamu Reformu ile ilgili halktan sürekli sorular geldiğini anlattı. 
Töre: Garantiler bizim can güvenliğimizdir
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, “Toprak, mülkiyet, harita ve nüfus” ile ilgili güncel konuşma yaptı.
Halkın müzakerelerin detaylarıyla ilgili bilgilendirilmesini isteyen Töre, Kıbrıs Türk halkının önemli bölümünün yeniden göçmen olacağını söyleyerek bu insanların nereye yerleştirileceğini sordu.
Annan Planı’nda Kıbrıslı Rumlara verileceği söylenen bölgelerde yaşayan halkın kendilerini ne beklediğini bilmek istediğini söyleyen Töre, Kıbrıslı Rumların Türk askerinin adadan ayrılmasını talep ettiğini ifade ederek, Kıbrıslı Rumların attığı adımlara bakıldığında Rumlara güven olmayacağının görülebileceğini söyledi.
“Garantiler bizim can güvenliğimizdir” diyen Töre, Kıbrıslı Türklerin garantörlerden asla vazgeçmemesi gerektiğini ifade etti.
Ardından UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu ekonomik sorunlarla ilgili konuşma yaptı.

Angolemli: Arpa taban fiyatı açıklanmalı
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, tarım konusuna değindiği konuşmasında, hükümetin bir an önce arpada taban fiyatı açıklaması gerektiğini ifade etti. 
Angolemli, fiyatın açıklanmamasını eleştirerek, üreticilerin bu konuda sıkıntı yaşadığını ve tüccarın insafına bırakıldığını savundu, hükümeti eleştirdi. 

Sennaroğlu: Fiyat ay sonu açıklanacak
Angolemli’yi yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, tarım sektöründe sıkıntıların bulunduğunu, en büyük eleştirinin de arpa fiyatlarının açıklanmaması olduğunu, bu konuda yanlış birçok da açıklama yapıldığını ifade etti. 
Sennaroğlu, özel sektörün arpa alımı yaptığını, Toprak Ürünleri Kurumu’nun da alım yaptığını, ambarların da yasalara göre Haziran ayı sonu, Temmuz ayı başında açacağını, fiyatın da bu dönemde açıklanacağını ifade ederek, bunun her yıl böyle olduğunu kaydetti. 

Erhürman: Usulsüz istihdamlarla ilgili şikayetçi olun
CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman “Kamu Tüzel Kişilerinde İstihdam” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Erhürman, memleketin kanayan yarası haline gelen ve siyasilere güveni sarsan istihdam sıkıntısının devam ettiğini kaydetti. 
Bunun Kamu Reformu için çalışılan bu Meclis döneminde de devam ettiğini ifade eden Erhürman, hükümette, geçicilerin yasaklanmasına rağmen gayri yasal istihdamların delikler bulunarak yapıldığını kaydetti ve bunu “şark kurnazlığı” olduğunu söyledi. 
Erhürman, bu Meclis’in bunları kabul edemeyeceğini vurgulayarak, bu istihdamları “adaletsizlik” olarak niteledi. 
Erhürman, Lefke’de araştırma izni verildiğini, şirketin de burada bulduğu bakır ve altın için işletme ruhsatı istediğini, ardından bölgede toplantı yapıldığını, kendisinin de bu toplantıya katıldığını kaydetti. 

Dinçyürek: Halka rağmen izin vermemiz mümkün değil 
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de, imzalanan uluslararası anlaşmaya destek veren herkese teşekkür ederek, zaptın bilgiye sunuşun hukukçulardan alınan görüşler çerçevesinde yapıldığını, çevreye büyük katkı sağlayacağına inandıklarından bu imzayı attıklarını kaydetti. 
Dinçyürek, gerekirse bunun yeniden değerlendirilebileceğini belirtti.
Bakan Dinçyürek, Lefke’deki maden ocağı konusunda “Herkes gönlünü rahat tutsun” diyerek, İyi İdare Yasası’nın ülke için önemine işaret etti ve bu yasa kapsamında halk bilgilendirilmeden bir kararın alınmayacağını söyledi. 
Dinçyürek, halka rağmen siyaset yapmayacaklarını belirterek, “oldu bitti” imajı yaratmanın yanlış olduğunu, bu konuda halkın yüzde 90’ından fazlasının karşı olmasına rağmen iş yapılmasının düşünülemeyeceğini kaydetti. 

Meclis’te vekiller ne konuştu?
UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu “Çevre ve Turizm” ile ilgili güncel konuşmasında CMC konusunun kendisinin de gündeminde olduğunu belirterek halkın iradesine rağmen politika yapılmayacağını vurguladı. 


Gündüz: Corendon sorunu çözülmeli
Meclis Genel Kurulu toplantısındaki güncel konuşmalar sırasında söz alan Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, turizm konusundaki eleştirileri cevapladı.
Gündüz, ülkeye turist getiren Corondon firmasının uçuşlarını iptal etmesinden dolayı sorun çıktığını, bunun bilinmesi gerektiğini kaydetti.
Corondon firmasının bürokratik engeller yüzünden ülkeden çekilme kararı aldığını kaydeden Gündüz, sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.
UBP Milletvekili Dursun Oğuz, “ Tarım” ile ilgili güncel konuşmasında arpa fiyatlarının hala belirlenmemesinden şikayetçi oldu. 

Tatar’ın gündeminde elektrik vardı
Ardından söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, ekonomik gelişmelerle ilgili güncel konuşma yaptı.
Kıbrıslı Rumların önceki yıllarda kullanılan elektrik için Türklerden 2 milyar Euro talep etmesinin gündemde olduğunu ifade eden Tatar, bu durumu eleştirdi.

Türkiye’den elektrik getirilmesi konusundaki açıklamalara değinen Tatar bu konuyu ilgili Bakan’dan duymak istediklerini ifade etti.
Elektrik Kurumu’nun mali durumuyla ilgili bilgi isteyen Tatar, Bakan’ı kendisine cevap vermeye çağırdı. 
Tatar, Elektrik Kurumu’nun borçlandırılarak, özelleştirilmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını iddia etti.

Sennaroğlu: Elektriğe zam yapılacak
Cevap vermek üzere kürsüye çıkan Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, döviz kurunun yükselmesi nedeniyle Kıb-Tek’in fiyat artırmak durumunda olduğunu ifade ederek, iktidarda kim olursa olsun bunun yapılması gerektiğini dile getirdi.
Sennaroğlu elektrik fiyatlarının belirli periyodlarla düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Zeki Çeler ise, “Gençlerin Sosyal Ekonomik ve Eğitim Alanlarındaki Sıkıntıları” konusunda güncel konuşma yaptı.
Çeler’in konuşmasının ardından Meclis Genel Kurulu toplantısı kapatıldı. 
Meclis Genel Kurulu bir sonraki birleşimini 15 Haziran Pazartesi günü saat 10.00’da yapacak. 

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2015, 09:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474