banner564

Acı gerçek

Gülgün Vaiz, KKTC’de her yıl yaklaşık 300 kişinin kalp krizi geçirdiğini ve bunlardan 30’unun hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiğini açıkladı

Acı gerçek
banner598
KKTC’deki uzmanlar, Dünya Kalp Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında hem dünyada hem de ülkede ölüm sebeplerinin en başında kalp hastalıklarının geldiğine dikkat çekti.
Her eylül ayının son pazar gününde kutlanan “Dünya Kalp” günü nedeniyle Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde basın toplantısı düzenlendi. 
Basın toplantısında, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dt. Öner Özerdem, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Şefi Dr. Gülgün Vaiz, Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr. Katayon Kobat ile Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Başhekim Vekili Dr. Nil Ergün Eledağ birer konuşma yaptı.
Besim, Özerdem, Vaiz, Kobat ve Eledağ konuşmalarında, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, kalp hastalıklarının önlenebilir hastalıklar olduğunu kaydetti.

Vaiz: En fazla 40 ile 60 yaş arasında görülüyor
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Şefi Dr. Gülgün Vaiz, KKTC’de her yıl yaklaşık 300 kişinin kalp krizi geçirdiğini ve bunlardan 30’unun hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiğini açıkladı.
Dr. Vaiz, her eylül ayının son pazar gününde kutlanan “Dünya Kalp” günü nedeniyle Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kalp ve damar hastalıklarının en fazla 40 ile 60 yaş arasında görüldüğünü ifade etti. 
“En mutu olduğumuz yaşlarda hastalanıyoruz” diyen Vaiz, “İnsanları tedavi etmek için milyarlarca lira harcanıyor oysa bu bütçe koruyucu sağlık hizmetlerine gitmeli. Önemli olan kalp rahatsızlıklarının koruyucu hekimlikle önlenmesidir” dedi.
Sigaranın, alkolün ve uyuşturucunun kalbin üzerindeki olumsuz etkilerini aktaran Gülgün Vaiz, hareketsizliğin çocuklarda kiloya ve diyabete neden olduğunu söyledi.

“Kas yapayım derken kalplerinden oluyorlar”
Bazı insanların kaslarını geliştirmek için protein kullandığına da işaret eden Vaiz, “Gençler, kas yapayım derken kalplerinden oluyor” ifadesine yer verdi.

Yılda bin anjiyo
Vaiz, basın toplantısındaki konuşmasında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yılda bin kişiye anjiyo yapıldığını, 500 stent takıldığını, 300-400 by-pass ameliyatı gerçekleştiğini de aktardı.

Besim: Sağlıktaki disiplin sorunu
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, KKTC’de birinci basamak sağlık hizmetleri ile koruyucu hekimliğe önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Besim, sağlıktaki organizasyon ve disiplin sorunu nedeniyle hekim kadrosunun ve alt yapının verimli kullanılamadığını da kaydederek, birinci basmak sağlık hizmetlerinin üçüncü basmağa yüklenmesinin ileri tetkiklerin ve tedavilerin aksamasına neden olduğunu söyledi. 

Özerdem: Taleplerimiz sözde kalıyor
Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dt. Öner Özerdem, sağlıkta insanların yaşam kalitesi için tedbir alınmasını isteyerek, “Eksikler, yanlışlar var. Taleplerimiz sözde kalıyor, bu da motivasyonumuzu düşürüyor” ifadesine yer verdi.


Kobat: Yeni bir hastane şart

Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr. Katayon Kobat da konuşmasında, “Sağlık, hükümetlerin değil, ülkenin politikası olmalı” dedi.
Kobat, “Kalp hastalıkları konusunda ciddi ameliyatlar ve tedaviler var. Otelcilik hizmetimiz eksik. Birkaç aydır bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nda çalışma var. Yeni bir hastane şart... İlk adımın atılabilmesi için çalışılıyor” dedi.

Eledağ: “felçli hasta sayısı azaldı”
Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Başhekim Vekili Dr. Nil Ergün Eledağ ise, 2001’de nöroloji uzmanı olarak göreve başladığında KKTC’deki felçli hasta sayının çok olduğunu söyledi.
Eledağ, “Felçli hasta sayısı azaldı. Kalp damar uzmanlarının bunda emeği çok” diyerek hasta olmadan önce doktora gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2015, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474