banner564

Acil çare  üretilmeli

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, “İcra ve tebliğ KKTC yargısını derinden ve olumsuz etkileyen bir sorun” dedi

Acil çare  üretilmeli
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, icra ve tebliğin KKTC yargısını derinden ve olumsuz etkileyen bir sorun olduğunu kaydederek, “Adli yıl tamamlanmadan önce bu konudaki tüzük ve yasa değişikliklerinin gündeme getirilmesi gerek. Bu yıl bu soruna çare üretilmesi zaruridir” dedi. 
Şefik, eşi Merhum Başsavcı Yardımcısı Mehmet Ali Şefik’in anısına bu yıl on ikinci kez düzenlenen makale yarışmasının ödül töreninde konuştu.  
Şefik, yarışmaya sadece Stajyer Avukat Deniz Avkıran ile Avukat Batu Berk’in katıldığını belirterek, kazananın Batu Berk olduğunu duyurdu. 
Şefik, “KKTC’de icra müessesindeki sorunlar ve bunların giderilmesi için çözüm önerileri” olarak belirlenen yarışma konusu hakkında da açıklamalarda bulundu.

“Sadece 2 hukukçu katıldı”
Konunun zor olduğunu düşünmediğini söyleyen Şefik, “Zor olabilir. Herhalde bunun göstergesi olarak  yarışmaya maalesef sadece iki genç hukukçu katıldı” dedi. 
Şefik, bir stajyer ve bir genç avukatın katıldığı makale yarışmasında önerilerin de dile getirildiğini belirterek, bu önerilerde “ilamsız icranın” öne çıktığını söyledi.
“İlamsız icranın bizim sistemimize ne kadar uygun olduğu tartışma kaldıran bir husus” diyen Şefik, önümüzdeki günlerde bu konunun irdelenmesi gerektiğini ifade etti.
Şefik, “Adli yılın sonundan önce bu konudaki tüzük ve yasa değişikliklerin gündeme getirilmesi gerek. Bu soruna bu yıl çare üretilmesi zaruri” dedi.  
Şefik, Baro Konseyi’nin de bu konuda kolları sıvadığını belirterek, bunu memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Tebliğ ve icra, sorunlar yumağı
1980’li yılların başında kendisinin de avukatlık yaptığını, icra ve tebliğ konusunda o dönemde de benzer sorunlar yaşandığını belirten Şefik, şöyle devam etti: 
“Dava sayıları yıllar içinde arttı. Tebliğ edilecek evrak sayısı arttı. Ülkede ekonomik sıkıntılar baş gösterdi. İkinci el mallarda satış zorlukları görüldü. Personelden kaynaklanan sorunlar arttı. Tüm bunlar tebliğ ve icrayı sorunlar yumağı haline getirdi. İcra ve tebliğ KKTC yargısını en derinden ve olumsuz etkileyen sorun.”

Yüksek Mahkeme Başkanı’ndan çağrı 
Şefik, konuşmasında hukuk camiasına bir de çağrı yaparak, “Herhangi bir sorun yaşandığı takdirde kiminle ilgili olduğu belgelendirmelidir. Ve bunun üzerine gitmemiz için bize fırsat verilmelidir” şeklinde konuştu.

Kayıtlı bin 167 avukat
Şu anda KKTC’de bin 167 kayıtlı avukat olduğunu da açıklayan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, geçtiğimiz yıl sayının bin 147 olduğunu söyledi. 
“İcra-i meslek (mesleği yapan)” eden avukat sayısının 833, geçtiğimiz yılsa 831 olduğunu kaydeden Şefik, stajyer avukat sayısının 189, geçtiğimiz yılsa 139 olduğunu açıkladı.
Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, “Bence bu sayılar meslekteki ciddi sorunlarımızın da bir göstergesi. icra-i meslek yapan avukat sayısının geçtiğimiz yıldan bu yıla sadece 2 artması da ciddi bir sorundur. Bu, herhalde mesleğin cazibesini yitirdiğinin açık göstergesidir” dedi.

Başsavcı Yardımcısı Mehmet Ali Şefik’in anısına düzenlenen makale yarışmasına 2007’de katılan ve birinci gelen Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Avukat Hasan Esendağlı da törende bir konuşma yaptı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473