banner564

Başkanlık sistemine geçilmesini istedi

UBP’nin ‘kritik isimlerinden’ Tahsin Ertuğruloğlu, partinin karar alması halinde Eroğlu’nu destekleyeceğini belirterek, başkanlık sistemine geçilmesini istedi

Başkanlık sistemine geçilmesini istedi
banner598
Çiğdem AYDIN 
   Gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak CTP adayının açıklanması beklenirken, Derviş Eroğlu’nu destekleyecek olan UBP’nin ‘kritik isimlerinden’ Lefkoşa milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu da ilk defa görüşünü net bir şekilde Diyalog’a açıkladı. Ertuğruloğlu “eğer partim destek kararını resmileştirirse, ben de buna uyacağım” dedi. 
   Türkiye’de Başkanlık sisteminin tartışıldığının anımsatılması üzerine “bunun Kıbrıs’ta da olması gerekir” diyen Tahsin Ertuğruloğlu, parlamenter sistemle bir yere varılamayacağını belirterek, halkın Meclise güven duymadığını söyledi. 
   UBP milletvekilleri Erdal Özcenk, Fazi Sucuoğlu ve Kemal Dürüst de, partilerinin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Derviş Eroğlu ismini açıklaması durumunda destek vereceklerini belirtti.


Ertuğruloğlu: İsimler çok önemli değil...”
Soru: Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun adaylığı ile ilgili ne düşünüyorsunuz, sağda  Eroğlu dışında bir isim var mı? 

Yanıt: Gayet normaldir. Şu an için sağda konuşulan başka isim duymadım fakat isimler çok önemli değil, önemli olan kişilerin o makamdan ne kazanacağı değil o kişinin o makama ne kazandıracağı ve ülkeye ne kazandıracağı önemlidir. 

Soru: Sizce başka bir isim de olmalı mı? Kim olabilir? 

Yanıt: Dediğim gibi isimleri tartışmak için çok erken bazı aşırı hırslı arkadaşlar çok erken niyetlerini açıkladılar. Hayırlı olsun. 

Soru: Sizin niyetiniz var mı? 

Yanıt: Benim öyle bir niyetim yok.

Soru: Sayın İrsen Küçük’ün  de adı geçiyor bu konudaki düşünceniz nedir ? 

Yanıt:Aslında isimler üzerinde çok fazla kafa yormamak gerekiyor. Ülke demokratik bir ülke, dileyen herkes adaylığını koyabilir sonuçta takdir yine halkın olacaktır. Fakat az önce de ifade ettim o makama gelecek kişinin  makama ve ülkeye ne katacağı önemlidir. Makamın ona ne katacağı değil. Dediğim gibi İrsen beyin de aday olma hakkı vardır. Yalnız kazanmaları halinde vizyonları ne olacak, aday olma gerekçeleri nedir özellikleri nedir, ülkeyi ve o makama ne katacaklar önemli olan bu üç sorudur. Özellikleri, aday olma gerekçeleri ve ülkeye ne katacakları... 

Soru: Eroğlu’nun Kıbrıs Müzakere sürecinde yürüttüğü politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ? 

Yanıt: Bence gayet olumlu bir süreç yürütmüştür. Rumların karşısında eğilip bükülüp yalvaran bir Cumhurbaşkanı olmamıştır. Kendini de bu süreçte geliştirmiştir. Bana göre süreci iyi yönetmeyi başardı.” 

Soru: Siz yakın zamanda bir çözüm olacağına inanıyor musunuz?  

Yanıt: Ben yakın zamanda Federal bir çözüm olacağı inancında değilim. Benim savunduğum  Konfederasyondur. Federal demek federasyon demek değildir. Ben işin başından beridir Konfederasyon temelinde bir ortaklık olması gerektiği kanısındayım. İki ayrı devlet temelinde bir ortaklık olmalı fakat şu bilinmelidir ki  Kıbrıs Türk halkı sadece Rumlarla bir ortaklık kurmak zorunda değildir ama o da bir seçenektir. Temel olarak yakın zamanda  ne Konfederasyon ne de Federasyon olacağını düşünmüyorum. Rumlar 1974’te yaşananları ters yüz etmek çabasıyla bir anlaşma istiyor ve adada sadece onlar egemen olmak istedikleri için bir anlaşma yapma yolunda ilerlemeye çalışıyor, biz ise tam tersi. Biz 1974 gerçeği temelinde bir anlaşma yolunda ilerliyoruz. İki toplum arasında anlaşılmayan bir şey var ki o da sorunun ne olduğu noktasıdır. Sorunun ne olduğu noktasında bir mutabak yoktur.Onların sorun gördüğü bizim için sorun değil, bizim sorun gördüğümüz ise onların sorunu değil. Bizim için sorun başka birşeydir. Kıbrıs sorununun çözümü  diye suni bir söylem var fakat önce iki toplumun ortak bir sorunda mutabakata  varması gerekiyor. Kimin sorununu çözeceğiz Rumlar’ın sorununu mu yoksa Türklerin sorununu mu... Mutabakat sağladığımız bir sorunda buluştuğumuz   zaman görüşmeler olur.” 

Soru: Sizin ifadelerinize bakacak olursak  liderler  göstermelik mi görüşüyor? 

Yanıt: Yani biz kendi sorunumuzu çözmek isteyerek masaya gidiyoruz onlar da kendilerine göre sorun olanları çözmek için müzakere masasına geliyor. Onlar için çözüm kendi sözde Egemenliklerini Kıbrıs Türklerine kabul ettirip Kıbrıslı Türkleri asimile yoluna götürmek. Bizleri ambargolar altında izolasyonlar altında yaşatabilecek bir politikayı sürdürebilmenin yolunu dünyaya kabul ettirmek için masada oturuyorlar. 

Soru: Türkiye’de Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Başkanlık sistemi tartışılmaya başlandı, KKTC’de de Başkanlık sistemine geçilmeli mi ? Başkanlık sisteminin bize artıları ve eksileri ne olur? 

Yanıt: Ben başından beri Başkanlık sistemini savunan birsiyim. Çünkü ülkemizdeki parlamenter sistemle bir yere varılamayacağını defalarca söyledim, halk meclise güveni yitirilmiştir ve başkanlık sistemi şart oldu.Ülkedeki popilizmi oratdan kaldırmanın en önemli unsuru olacaktır. Ben ABD’deki katı Başkanlık sisteminin hayata geçirilmesini istiyorum.Yürütme ,yürütme işini yapacak yasama ise yasama işini, herkes kendini işini layıkıyla yapacak.” 


Özcenk: DP Afet Özcafer’i önerebilir...

Soru: Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun adaylığı ile ilgili ne düşünüyorsunuz, sağda  Eroğlu dışında bir isim var mı? 

Yanıt: Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu aday olursa elbette bizler Ulusal Birlik Partisi olarak tam destek vereceğiz. Bizim partimizin adayı Eroğlu olur. Bizde başka isim konuşulmadı ama Demokrat Parti ‘den bir isim işittik ne kadar doğrudur onu bilemem ama Afet Özcafer’in adı Demokrat Partide konuşuluyormuş. Tabi bu bir duyum doğruluğu nedir bilmem.” 

Soru: Sizce başka bir isim de olmalı mı ? Kim olabilir ? 

Yanıt: Bana göre başka isimler de aday olabilir. Eğer vasıfları taşıyorsa ve sahipse elbette başvuru yapabilir. Derviş bey de davayı bilen ve sahiplenen bir isim, yaşına göre bence bir dönem daha  bu görevi yapabilir. 

Soru: Sayın İrsen Küçük’ün de adı geçiyor bu konudaki düşünceniz nedir ? 

Yanıt: Bana göre İrsen Küçük de aday olabilir. Yani demek istediğim eğer o makamın gerektirdiği vasıfları taşıyorsa halk takdir edecektir.

Soru: Eroğlu’nun Kıbrıs Müzakere sürecinde yürüttüğü politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ? 

Yanıt: Önce KKTC diye bir devlet olduğu gerçeğinden yola çıkmak lazım. Sn.Eroğlu bu temelde bana göre süreci çok iyi yönetmiştir. Ben Cumhurbaşkanımızın Kıbrıs konusunda yürütmüş olduğu politikalardan çok memnunum.” 

Soru: Siz yakın zamanda bir çözüm olacağına inanıyor musunuz? 

Yanıt: Yakın zamanda değil ama ilerleyen süreçte bir çözüm olacağına inanıyorum. Şunu belirteyim. Şu anda Rum tarafının uzlaşma tavrı nedeniyle bir çözüm mümkün görünmüyor. 


Soru: Türkiye’de Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Başkanlık sistemi tartışılmaya başlandı KKTC’de de Başkanlık sistemine geçilmeli mi ? Başkanlık sisteminin bize artıları ve eksileri ne olur? 

Yanıt: Başkanlık sistemine geçilmesini desteklerim yalnız bizim için daha erken olduğu kanısındayım. KKTC için eğer bir başkanlık sistemi söz konusu olacaksa bunun toplumun her katmanında tartışılması, getirisi götürüsü konuşulmalı ve iyice içselleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir siyasi gelecek, seçim için değil gelecek nesiller için çalışmalıdır. Başkanlık sistemi bunu getirecek bana göre ve en azından popülizm nortadan kalkacak diye düşünüyorum. 

Sucuoğlu: Özgürgün açık destek veriyor

Soru: Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun adaylığı ile ilgili ne düşünüyorsunuz, sağda  Eroğlu dışında bir isim var mı? 

Yanıt: Cumhurbaşkanlığı konusunda aday olma vasıflarına sahip olan herkes aday olabilir. Eğer Cumhurbaşkanı Sn.Eroğlu ikinci kez aday olmak isterse elbette olabilir bu demokratik bir haktır. Ulusal Birlik Partisi’nin uzun yıllar liderlerliğini yapmış bir isim, kurucusudur ve şu anda KKTC’nin de Cumhurbaşkanıdır. Tabi UBP olarak bizim henüz belirlemiş olduğumuz isim yoktur ama Sn.Eroğlu aday olacağım derse UBP’nin adayı o olur. Parti Meclisi karar verecek ama benim kanaatim budur. Eroğlu aday olacağım derse ben olumlu bakarım. 

Soru: Sizce başka bir isim de olmalı mı? Kim olabilir ? 

Yanıt: Başka isim olabilir tabi neden olmasın. Demokratik haktır. Ama o makamın vasıflarını taşıyabilecek biri olması önemlidir. İsteyen birileri varsa olabilir. 

Soru: Sayın İrsen Küçük’ün  de adı geçiyor bu konudaki düşünceniz nedir ? 

Yanıt: İrsen Küçük de aday olacaksa elbette olabilir. Ama bu adaylığı düşünüyorsa bunun için partiye mi müracaat eder yoksa bağımsız mı aday olur onu bilmiyoruz. Bildiğim kadarıyla İrsen beyin henüz kesin bir kararı yoktur. Adaylığa karar vermemiş olması şu an için bu soruyu havada bırakır. Gerçi bizim parti başkanımız Hüseyin Özgürgün her platformda partimizin Sn.Eroğluna destek vereceğini belirtmiştir. Dediğim gibi henüz erken isimler kesin değil. Bizim parti meclisimiz toplanıp karar aldıktan sonra neden ve kimi destekleyeceğimizi konuşmak daha gerçekçi olur. 

Soru: Eroğlu’nun Kıbrıs Müzakere sürecinde yürüttüğü politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ? 

Yanıt: Ben şahsen başarılı buluyorum. Süreç içerisinde hep bir adım önde hareket etmeyi  başarmıştır. Anasdasiadis hep savunan taraf  biz hep atak yapan taraf olduk. Sn.Eroğlu’nun Türkiye ile ilişkileri de oldukça iyidir, dolayısıyla tüm bunlar alt alta konulduğu zaman halkın da güvenini kazanan bir cumhurbaşkanı var şu anda. Yani halk biliyor ki Rum tarafı Kıbrıs Türk halkı aleyhine bir atakta bulunmak isterse Eroğlu bunu kabul etmez. Nitekim de son dönemlerde gördüğünüz gibi masadan kalçan Anasdasiadis olmuştur.” 

Soru: Siz yakın zamanda bir çözüm olacağına inanıyor musunuz? 

Yanıt: Hayır inanmıyorum. İki tarafında kazanabilrceği bir çözüm formülü bulmak zordur. 50 yılı aşkın kangrenleşmiş bir sorundur Kıbrıs sorunu. Dolayısıyla iki ayrı halk, iki ayrı din, iki ayrı dil vardır bu adada ve bu ayrılıkları bir araya getirmeye çalışıyorsunuz bu zor bir iştir. İki tarafı da memnun edecek bir süreci yakalayabilmek önemlidir. En azından gelecek nesillere savaş ihtimali olmayan bir barış bırakmak için her alanda  eşitlik önemlidir.” 

Soru: Türkiye’de Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Başkanlık sistemi tartışılmaya başlandı KKTC’de  de Başkanlık sistemine geçilmeli mi ? Başkanlık sisteminin bize artıları ve eksileri ne olur? 

Yanıt: Başkanlık sistemi çok tartışılması gereken bir konudur. KKTC  Başkanlık sistemine geçitiği zaman sanki her şey düzelecek herşey güzel güzel olacak gibi bir hava ve suni bir gündem var. Bu sistem iyice tartışılmalıdır. Farklı dengelerin birbirini tamamladığı bir sistemdir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başkanlık sistemi diktatörlüğü getirir. Tabi bizim siyasetimize uygunluk gösterirse gündeme gelebilir.” 

Dürüst: İrsen bey aday olmayacak

Soru: Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun adaylığı ile ilgili ne düşünüyorsunuz, sağda  Eroğlu dışında bir isim var mı? 

Yanıt: Şu anda sağda herhangi bir aday kesin olarak adaylığını açıklamış değil.Sn. Eroğlu da şu anda Cumhurbaşkanıdır ama kendisi ikinci kez ben aday olacağım demedi. Aday olursa Ulusal Birlik Partisinin adayı olur tabi parti meclisi ne der bilmiyorum. Sağın adayı olma ihtimali en yüksek olan kişidir şu anda. Fakat henüz bir açıklama yapmamıştır.” 

Soru: Sizce başka bir isim de olmalı mı? Kim olabilir ? 

Yanıt: Bana göre sağda bir isim olmalı ve sağ partiler de tek bir isim üzerinde uzlaşmalıdır. 

Soru: Sayın İrsen Küçük’ün  de adı geçiyor bu konudaki düşünceniz nedir ? 

Yanıt: İrsen Küçük ülkenin eski Başbakanıdır ve ülkenin başbakanı olarak seçime girip sandıktan çıkamamış bir isim. Engin bir siyasi tecrübesi vardır yaşadıklarını tahlil edebilecek bir durumdadır bana göre İrsen bey aday olmayacak. 

Soru: Eroğlu’nun Kıbrıs Müzakere sürecinde yürüttüğü politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ? 

Yanıt: Ben şahsen şu ana kadar yütürtülen politikada Eroğlu’na destek veriyorum. Kıbrıs davasına bağlılığı da siyasetteki tecrübesi de bu süreci doğru ve akılcı yürütmesine sebep olmuştur bana göre kırmızı çizgilerimizi de koruyan bir cumhurbaşkanı olmuştur anavatanla da ilişkileri oldukça sıcak tutan bir lider konumundadır ben destekliyorum. 

Soru: Siz yakın zamanda bir çözüm olacağına inanıyor musunuz? 
Yanıt: Ben yakın bir zamanda çözüm olacağına inanmıyorum. Tabi nasıl bir çözüm konusu da vardır ve burada ince bir çizgi var.Bizim bahsettiğimiz çözüm, Kıbrıs Türk halkının geçmişte yaşadığı acıları bir daha yaşamayacağı ve esaret altında olmayacağı bir çözüm şeklidir. Bu noktadan hareketle Rum uzlaşmazlığı ve Kıbrıs Türk halkının ada üzerindeki haklarını gasp etme girişimi düşünülürse yakın bir zamanda çözüm olacağı inancım yoktur.” 

Soru: Türkiye’de Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Başkanlık sistemi tartışılmaya başlandı KKTC’de  de Başkanlık sistemine geçilmeli mi ? Başkanlık sisteminin bize artıları ve eksileri ne olur? 

Yanıt: Türkiye için uygun olabilir çünkü siyaset ona göre şekillenmiştir. Fakat bizde henüz mümkün değil, biz parlementer sisteme göre kurduk her şeyi ve sistemimiz de ona göredir. Politikamız farklı şekillenmiştir. Başkanlık sistemi enine boyuna tartışılması gerekir.Henüz hazır olduğumuzu düşünmüyorum. 

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474