banner564

Bir dolap dönüyor

Birikim Özgür, son 50 yılda ilk kez Kıbrıs’ın ‘Türkiyesiz bir çözüm’ noktasına getirilmek istendiğini söyledi

Bir dolap dönüyor
banner598

Çiğdem AYDIN 

   Maliye eski bakanı Birikim Özgür son günlerde yaşanan olayları değerlendirirken, 50 yılda ilk kez Kıbrıs sorununun ‘Türkiyesiz bir çözüm’ noktasına getirildiğini söyledi. Diyalog’a yaptığı açıklamada; Kıbrıs konusunda bir dolabın döndüğünü söyleyen Özgür, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs içinde oynan oyunu göremiyor” dedi. Özgür, “50 yıldır devam eden müzakerelerde ilk defa Kıbrıs’ı ‘Türkiyesizleştirme planı oynanıyor” şeklinde konuştu.  Özgür, “Sıfır asker sıfır garanti gibi bir taleple Kıbrıs meselesi başka bir noktaya çekildi” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:  
“Suriye ve o bölgede yaşanan ‘Türkiye oyundan düşsün meselesi’dir.  Kıbrıs’ta da bir biçimde oynanıyor. Bu bir komplo teorisi değil. 50 yıldır devam eden müzakerelerde ilk defa Kıbrıs’ı ‘Türkiyesizleştirme eşittir çözüm’ gibi bir noktaya geldi bu iş. Bu enerji kaynaklarının da ortaya çıkması ile birlikte Türkiye’den tamamen kurtulma oyunudur ve Kıbrıslı Türkleri’nde destek vermesi isteniyor.
Sıfır asker sıfır garanti gibi bir taleple Kıbrıs meselesi başka bir noktaya çekildi. ‘Türkiye’den tamamen kurtulmamız halinde çözüm olacak. O yüzden Türkiye’nin karşısında durun, Türkiye ile dayanışmayın, kardeşlik ilişkisi gözetmeyin, hatta hasım ilişkisi bile geliştirseniz daha iyi olur. Zira bizim niyetimiz Türkiye’yi buradan def etmek ve buradaki enerji kaynaklarından alacalığımız payı artırmak. Size de Türkiye’den aldığınız miktarda bir parayı veririz. Enerji kaynaklarından elde edilecek paradan sizde Türkiye’den kurtulmuş olursunuz’ gibi bir dolap dönüyor şu anda.” 

Türkiye’den para kopardık
Birikim Özgür, Kıbrıslı Türklerin artık bir karar vermesi gerektiğini belirterek şöyle dedi: “Türkiye’yi tehdit ede ede Türkiye’den para kopardık. Türkiye eğer bizim tehditlerimize boyun eğmez ve bize para göndermezse, ‘o zaman Türkiye’yi gönderelim ve yabancıların vereceği parayla biz yine kolay gelirle yaşamaya devam edelim’ gibi bir mantalitenin bütün siyaseti kanser gibi sarması söz konusu. 
Burada güçlü bir kurulu düzenden bahsediyoruz maalesef. Bizim hep bahsettiğimiz üretime dayalı, bir yaşam biçimiyle Kıbrıslı Türkler çok daha güçlü bir biçimde bu ülkede varlığını sürdürsün ama bunun gerektirdiği reformları da yapalım ve toplumun önünü açalım yaklaşımı ikinci planda kalıyor.”

Akıncı yetersizdir
“Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs içinde oynan oyunu göremiyor” diyen Birikim Özgür şunları kaydetti: “Sn. Akıncı burada kurulu düzenin bir biçimde nemalandırdığı kesimlerin desteğini kaybetmemek adına o zihniyetin esiri olan çevrelerin desteğini alabilmek için bir siyaset yürütüyor.
Bu da Kıbrıs Türk halkının geleceğe emin adımlarla yürümesinin önünü açacak bir liderlik losyonu değildir. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs içinde oynan oyunu göremiyor. Akıncı şahıs olarak sevdiğim bir insan ama yetersizdir. Toplumun gelişimine katkı koyan bir performans ortaya koymamıştır. Eleştirilerim bu yöndedir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474