banner564

Böyle eğitim olmaz

Yeni ders yılına kitapsız, deftersiz başlayan okullarda öğrencilerden tuvalet kâğıdı, temizlik ilacı, kırtasiye malzemesi veya ‘bağış’ adı altında para isteniyor

Böyle eğitim olmaz
banner598

 Çiğdem AYDIN 

Kuzey Kıbrıs’ta yeni öğretim yılının başlamış olmasına karşın, devlet okullarının birçoğunda kitap ve defter eksikliğinin giderilmediği, anlatacak konu bulamayan öğretmenlerin de ciddi sıkıntılar yaşadığı belirtiliyor.
   Bazı okullarda, devletin yapması gerekenleri ailelerin yapması isteniyor. Çocukların eline doktor reçetesi gibi ‘istek listesi’ veren ve tuvalet kâğıdından, temizlik ilacına kadar malzeme talep eden okullar var. Bazı müdürler ise ailelere 50 ile 100 TL arasında ‘okula bağış’ makbuzu gönderiyor.
   Diyalog muhabirine konuşan öğrenciler, kitapların henüz okullara ulaşmadığını belirterek, bu durumda çanta taşımaya ihtiyaç duyulmadığını söylüyor, ders yapılmayınca evlere dağıldıklarını ifade ediyor.

Öğrenciler ne dedi…
Kayra Küçük (Öğrenci): 
Bugün ilk gün ama kitapsız başladık. Okul devlet okulu ancak bazı kitaplarımız özel, kendimiz satın alıyoruz. Diğer Türkçe gibi kitapları okul veriyor. Ama ne denilebilir boynumuz kıldan ince devletimize. 

Yaz Muratoğlu (Öğrenci): 
Özel kitaplarım var ama devletin verdiği kitaplar yok. Nasıl eğitim alıyoruz anlamadım. Temel derslerimizin kitaplarını zaten kendimiz karşılıyoruz. Okulda öğretmenlerimiz yardımcı oluyor, özel ders takviye ile ancak alabiliyoruz istediğimiz eğitimi. 

Ali Yalçın (Öğrenci):
Çantamda kitap yok ama okula gittik. Şimdi bizim okulumuz da taşınacak yeri ve ne zaman taşınacağı da belli değil. Nerede okuyacağımız da belli değil. Buna rağmen okula çağırdılar ama sonra geri gönderdiler. 

Şirin Bağlar (Öğrenci): 
Yanımda kitap da yok çanta da yok ama bugün okuldan çıktım. Okulun ilk günü olduğu için getirmedim. Çünkü zaten hocalar ‘kitap da defter de yok’ dedi. Sözde eğitim alıyoruz işte; kitapsız sözlü eğitim. 

Gülay Çolakoğlu (Öğrenci):
Çantamda kitap yok defter var bir tane. Kitaplar dağıtılacak elbet. Eğitim alıyoruz zaten almamız lazım ama olabildiği kadar.

Seval Gezdigeldi (Öğrenci):
Kitap yok defter var… Bugün (Dün)  almamız gereken şeyleri öğrendik. Devletin vermesi gereken kitapları henüz almadık. En az bir hafta da sanırım kitapsız olacağız. Hocalar anlatacak, biz not tutacağız. Sözlü eğitime devam edeceğiz yapacak bir şey yok.

Ayça Sayman (Öğrenci):
Kitabım şu anda yok çünkü henüz dağıtmadılar. Sanırım Türkiye’den getirmişler bugün mü yarın mı gelecekmiş aslında bilmiyorum. Bildiğim şey durum vahim. Kitapsız eğitim olmaz. 

Ali Barış (Öğrenci):
Kitap yok devlet baskı yapamamış parayla alacakmışız kitapları. Devlet okuluna gidip para vereceksem özel okula giderim daha iyi. Kitapsız eğitim olur mu hiç, bu sistem isteklerimizi karşılamıyor.

Ege Gökçe (Öğrenci): 
Kitabımız yok, hocalar ‘şu anda kitap basılmadı’ dedi. Bilmiyorum ne olacak. Ekonomik sıkıntı olabilir kur da artmış olabilir ama kitapsız öğrenci olmayacağı gibi kitapsız da eğitim olmaz. Bir şekilde sorunu çözmeleri gerekiyor.

Veliler ne dedi…

Engin Çaltıkuşu (Öğrenci velisi):
Eğitim yılının bu şekilde başlaması üzücü, kitapsız eğitim olmaz. Hükümet edenlerin bunu çok önceden düşünmesi gerekiyordu. Bir an evvel bu sorunun çözülmesi gerekiyor ve düzen sistem işletilmeli. 

Kazım Beyloğlu (Öğrenci velisi): 
Benim çocuğum kolej okuyor. Kitapları kendimiz aldık diğer okullarda durum nedir bilmiyorum. Kitap olmazsa eğitim aksar.

Hakan Biricik (Öğrenci velisi):
Bu yıl ortaokula başladı çocuk. Bugün gitti ama kitap yokmuş dışarıdan kitap alacak paramız yok. Bu ekonomik krizde ne yapacağımızı bilmiyorum. Başımızın çaresine bakacağız.

Gömen Toklu (Öğrenci velisi): 
Kardeşim ortaokulda okuyor. Herhalde dövizin yükselmesinden dolayı devlet kitap veremedi ama büyük saçmalık. Ben alsam başka insanlar alamayacak, bu kadar sorumsuzluk olamaz. Yazık oldu.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474