banner564

“Bugün Maraş’ı veren yarın başka şeyi verir”

KKTC’deki Türkiye basını temsilcilerine konuşan Eroğlu’nun hedefinde ikinci turdaki rakibi Akıncı vardı

“Bugün Maraş’ı veren yarın başka şeyi verir”
banner598
Remzi SAMAR
Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu dün KKTC’de görev yapan Türkiye medyasına mensup gazetecilerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı; açıklamalarda bulundu. 
Derviş Eroğlu açıklamalarında, ikinci turdaki rakibi Mustafa Akıncı’ya yönelik eleştirilerde de bulundu.
Maraş'ı yasal sahiplerine iade etmeyi vaat eden rakibi Mustafa Akıncı'yı eleştiren Eroğlu, "Maraş’ta yasal sahibi dediği zaman her şey karışıyor. Ayrıca 3 büyük önemli vakıf vardır Maraş’ta… Şimdi Sayın Akıncı vakıf mallarını yok sayarak bunu söylüyor" dedi.
Maraş'ın bütünlüklü çözümün bir parçası olduğunu dile getiren Eroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Müzakere masasında 6 başlık var ve bu başlıklardan bir tanesi de topraktır. Maraş da önemli bir topraktır. Bugün Maraş’ı veren yarın da başka bir şey verebilir." 
Geçmişte Maraş konusunda Rumlara önerilerde bulunduklarını hatırlatan Derviş Eroğlu, Rum tarafının 'KKTC’yi tanıma anlamına gelir' diyerek bunu reddettiğini dile getirdi. Eroğlu, "Şimdi Sayın Akıncı bu konuda biraz cömert davrandı." dedi.

"Akıncı’nın Türkiye'ye öfkesi hâlâ var"
Akıncı ve ekibindekilerin Türkiye’ye geçmişten kalan bir öfkeleri olduğunu savunan Eroğlu, “Geçmişte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kalıcılığının bile fazla olduğunu; 'işte TSK görevini yaptı dönmesi gerekirken kalıverdiler' şeklinde yorum yapan mesela Sayın Tayyip Erdoğan’a Başbakanken İspanya’da bir basın toplantısında tesadüfen orada bulunan Sayın Akıncı’nın sorduğu soru çok önemli… 'Cenevre Konvansiyonu'na göre bir ülke başka bir ülkeye nüfus aktarması savaş suçu olur mu?' şeklinde sorular sormuştur." ifadelerini kullandı.

"Seçilirsem pazarlıklara başlarız"
Müzakerelerle ilgili olarak konuşan Derviş Eroğlu Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’i bir noktaya kadar getirebildiklerini ve yeni pazarlıkların başlayacağı safhayı kabul ettirdiklerini kaydetti. Bu Anastasiadis’in daha sonra müzakere masasını Seyir Duyurusu’nu (NAVTEX) bahane ederek terk ettiğini dile getiren Eroğlu, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin adaya bizlerle ve Güney Kıbrıs ile görüşmesi ve yaptığı basın toplantısında müzakerelere kaldığı yerden devam edeceğini ifade etmesi, ayrıca Eide 2015 yılının referandum için son bir tarih olduğunu söylemişti. Bunlar güzel şeyler. Ben de aday olurken Anastadiadis ile pazarlıklara başlayacağız. Pazarlıkla başladıktan sonra belli bir zaman dilimi limiti ki ben bir iki yıl demiştim. Eide benden daha aceleci çıkmıştır. Bir iki sene içerisinde Kıbrıs sorununu çözeceğiz" açıklamalarında bulundu.

“Ortak açıklamayı ben imzaladım”
Eroğlu, anlaşma istemediği yönündeki söylemleri eleştirerek, Kıbrıs konusunda gelinen aşamaya bakılırsa bunun ne kadar anlamsız olduğunun görüleceğini söyledi.
Eroğlu, “77-79 Doruk Anlaşmalarından sonra ilk kez bir ortak açıklamayı da ben imzaladım. Bu ortak açıklama bir nevi takvimdir. Ben Anastasiadis’i pazarlıklar aşamasına getirmiş bir kişiyim” diye konuştu.

“CTP’nin Akıncı’ya desteği normal”
“CTP, ikinci turda Sayın Akıncı’yı destekleme kararı aldı. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki soruya Eroğlu “normal değerlendiriyorum” dedi.
İki tarafın da solu temsil ettiğini ifade eden Derviş Eroğlu, solun bir seçimde işbirliği yapmasının önemli olduğunu söyledi.
“Bu işbirliğinin kime kazanç sağlayacağının tartışmaları yapılıyor” diye konuşan Derviş Eroğlu, iki sol partinin birbirine rakip olmasının seçimden sonra bitmeyeceğini belirtti.


“Maraş, sadece Rum halkına menfaat sağlar”
Eroğlu, Anastasiadis’in, “Akıncı seçilirse Güven Yaratıcı Önlemler Paketi’ni görüşmeye hazırım” yönünde dün yaptığı açıklamanın da sorulmasıyla, “Anastasiadis’in bu açıklamayla, kimin seçilmesini beklediğini net bir şekilde ifade ettiğini” söyledi.
Güven Yaratıcı Önlemleri masaya koyanın kendisi olduğunu belirten Derviş Eroğlu, “bu güven artırıcı önlemler iki halkın da menfaatine olmalıdır. Maraş sadece Rum halkına fayda sağlar” diye konuştu.


“Kafalarında 1960’a dönüş var”
“Akıncı’nın kazanması halinde müzakere sürecinde yer alacak BKP Genel Başkanı İzzet İzcan’ın bir açıklaması olmuştu. Eğer kazanırsak dağdaki bayrağı indireceğiz gibisinden. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir” yönündeki bir soruya da, Akıncı’nın da aynı düşüncede olduğunu ifade eden Eroğlu, “Neticede o da bizim bir simgemizdir. Kendi bayrağımdan çekineni, kendi bayrağının dağa çizilmesinden rahatsız olan bir kişinin elbette masada oturduktan sonra yapacaklarını vatandaşlar tahmin eder” dedi.
Kafalarının arka tarafında Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüş olduğunu savunan Derviş Eroğlu, “Akıncı, bir dönem, bir ekiple birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki seçme seçilme hakkı için başvuru yapmıştı. Kafalarının arkasında Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüş var” diye konuştu.

“Hedefim yarım kalan işi tamamlamak”
Seçimin, KKTC halkının geleceğini ilgilendiren bir seçim olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Rumlarla çok daha fazla işbirliği içerisinde olup da Türkiye’ye cephe açmaya çalışanların masada olması daha değişik sonuçlar doğurabilir” dedi.
Siyaseten bir gelecek beklemediğini ifade eden Eroğlu, aday olmasının tek nedeninin de yarım kalan müzakereleri tamamlamak olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2015, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473