banner564

‘Büyük riskler var’

Ergün Olgun ve Osman Ertuğ’dan ‘çerçeve’ uyarısı:

‘Büyük riskler var’
banner598

   Eski müzakerecilerden Ergün Olgun ile Osman Ertuğ ortak açıklama yaparak, Guterres Çerçevesi’nin büyük riskler taşıdığına ve yaşamsal sorunlar getireceğine dikkat çekti.

   Ortak açıklamada, Guterres’in sürecin başarısızlıkla sonuçlandığı ve tarafların tüm parametrelerin ortadan kalktığına ilişkin açıklamaları göz önüne alındığında, ortada statüsü hala geçerli bir belge varmışçasına buna dayanan bir öneri yapılmasının şaşırtıcı ve düşündürücü bulunduğu kaydedildi.
   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı eleştiren eski müzakereciler şöyle dedi:
   “Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı, görüşmelere bırakıldığı yerden devam edilemeyeceği noktasında, sürecin eski minval üzerinden ve ucu açık bir şekilde sürdürülemeyeceğini, Kıbrıs Rum tarafında bir zihniyet değişikliği gerektiğini sık sık açıklamaktadır. Rum lider Anastasiades'le son yaptığı sosyal içerikli toplantıdan sonra da Rum tarafında herhangi bir değişiklik tespit etmediğini kamuoyuna açıklamıştır. Keza, Rum tarafı olası müzakerelerde takvim kabul etmeyeceğini sürekli açıklamaktadır.”

Nereden çıktı?
Statüsü ve içeriğinin ne olduğu konusunda mutabakat bulunmayan bir "çerçeve"yi Kıbrıs Rum tarafına bir öneri olarak sunma ihtiyacının neden doğduğunun sorgulandığı açıklamada, mevcut durağanlığı aşmanın en doğru yolunun, “başarısızlığı tecrübeyle kanıtlanmış yöntem ve formülleri tekrarlamak değil, alışılagelmiş kalıplar dışında yeni ve yaratıcı alternatifler” üzerinde durmak olduğu kaydedildi.
  "Konfederasyon ya da iki devletli çözüm fikrinin masa başında elde edebilecek bir şey olmadığı" yönündeki söylemlerin, alternatif çözüm şekillerine baştan kapıyı kapatmak anlamına geldiği ileri sürülen açıklamada, “Alternatifi olmadığına inanan ve kendini Rum tarafına mahkum hisseden bir anlayışla müzakere masasında yaşamsal hak ve çıkarlarımızı korumak mümkün değildir” denildi.
   Açıklamada, 50 yılı aşkın Kıbrıs sorunu ve on yıllardır devam eden müzakere sürecinde bu noktadan sonra sadece yöntemlerin değil, içeriğin de değişmesi gerektiği kaydedildi.
   “Rum tarafının masa dışında yürüttüğü faaliyetleri dengelemek adına, müzakere masası dışında da çıkarlarımızı gözetecek adımların kararlılıkla atılmasına ihtiyaç vardır” denilen açıklama, şöyle devam etti:
   “Bu süreç içerisinde Kıbrıs Rum tarafının stratejisinin, sorunu pratik, gerçekçi ve sürdürülebilir bir çerçevede çözmek değil, tek taraflı olarak tanınmışlığın avantajlarından yararlanmaya devam etmek olduğu ayan beyan ortadadır. Bunun en güncel ve bariz örneği ise ada etrafındaki denizlerin altında yatan hidrokarbon yataklarından tek yanlı olarak faydalanmaktaki ısrarlarıdır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474