banner564

Farklı yorumlar

Rumlara göre; İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, garantörlüğün devamı konusunda istekli değil

Farklı yorumlar
banner598
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammon’un temaslarına geniş yer veren Rum basını, Londra’nın Kıbrıs’ta gelecekteki bir garanti sistemine katılmaya ilgi veya istek duymadığını savundu.
   Fileleftheros “Garantilerden Çıkış Adımı... İngiltere Hiç İlgi Duymuyor, Ancak Kendisinden İstenirse Katılacak... Hammond Çözümün Ekonomik Yönüyle İlgilendi” başlıklı manşet haberinde garantiler konusunun Hammond’un bütün temaslarında ele alındığına işaret etti. Gazete, garantilerin üsler meselesiyle hiçbir bağlantısı olmadığının ve İngiltere’nin Ada’daki üslerini idame ettirmek isteğinin ortada olduğunu kaydetti.
   Gazete Philip Hammond’un ziyaretinin amacının, Ada’ya gelen (Almanya) veya gelecek olan (Rus, Amerikan ve Çinli) diğer bütün denkleri gibi yürütülmekte olan müzakerelere destek belirtmek olduğuna işaret etti.
   Hammond’un bütün temaslarında, mülkiyet ve toprak başta olmak üzere Kıbrıs sorununun çeşitli yönlerini ve özellikle çözümün ekonomik yönünü teferruatıyla öğrenmek istediği belirtilen haberde müzakerelerdeki zorluğu teslim etmekle birlikte prosedürün ilerleme güvencesi olduğuna inandığı kaydedildi.
   Gazete edindiği bilgilere dayanarak İngiliz Bakan’ın bütün temaslarında özellikle dikkatli ve ölçülü olduğuna, çeşitli konularda görüş belirtmesine karşın kritik konularda fikir veya görüş ortaya koymaktan kaçındığına işaret etti.
   Philip Hammond’un Anastasiadis ve Kasulidis’le ikili görüşmelerinde Londra’nın özellikle ilgilendiği AB reformları, mülteci krizi ve terör konuları ele alındı, İngiliz egemen askeri üs bölgeleri içerisindeki mülklerin inkişafına ilişkin anlaşma da irdelendi.

Stratejik ortaklık

   İngiltere’nin garantilerle ilgili pozisyonu sorulan Hammond “iki taraf nasıl ilerlemek istediğine karar verdiğinde, İngiltere her öneriyi inceleyecek. İlgimiz iki toplum arasında işleyebilir bir hal çaresi bulunması üzerine yoğunlaşıyor” ifadesini kullandı.
   Kasulidis de Güney Kıbrıs ve İngiltere arasındaki “stratejik ortaklığın gittikçe büyüdüğünü ve son yıllarda daha da güçlenerek derinleştiğini” söyledi; Güney Kıbrıs’ın İngiltere ile kriz yönetimi, insani operasyonlar ve artan asimetrik tehditleri en iyi şekilde göğüsleme yöntemlerinin bulunması konusunda işbirliği yapmakta odluğuna işaret etti.


Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2015, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474